#újlakás: Az új lakások építésénél felmerülő kérdések

A CSOK, a kedvezményes áfa, az áfa visszaigényelhetősége, no meg a befektetési lehetőséget kereső pénz beindította a fantáziát és a lakásépítéseket, ami beindította a kapcsolódó szektorokat is.  Így nem csoda, hogy a Portfólió is új szolgáltatást nyitott Ingatlan adatbázis néven.  Már az adatbázisból is többet láthatunk, érthetünk meg a piacból, de az adatelemzések révén kicsit bele is láthatunk az új lakások piacába, és az ebből generálódó kérdésfeltevésekbe is:

Minden megkezdett projekt befejeződik?

Ez úgy tűnik egyáltalán nem biztos. A több mint 15000 új lakást tartalmazó adatbázis szerint 26% csak tervelőasztalon létezik. Vélhetően az engedélyeztetési eljárás akadályozza az első kapavágást, de finanszírozási vagy emberi erőforrás problémák is állhatnak a projekt megrekedése mögött.

[one-half-first]

Lakásépítési projektek állása

Az 4 lakásnál nagyobb építkezések esetében elemezték az ingatlan az adatbázisukban szereplő, 15.368 új lakás építési fázisát.

A grafikonra kattintva a részleteket is látni lehet. Forrás:Portfolio. [/one-half-first]
[one-half]

[/one-half]

Minden építkezés a meghirdetett időpontban fog befejeződni?

Úgy tűnik, már több projektgazda kénytelen volt módosítani az eredetileg meghirdetett ütemtervet és a befejezés dátumát. Az engedélyeztetés vártnál hosszabb ideje, nem várt problémák (pl. szomszédok panasza), a szakemberhiány, a projektek priorizálása (a kivitelező cégek sokkal szívesebben foglalkoznak a sokkal biztosabb állami beruházásokkal, irodaház építésekkel) akadályozhatja az új lakásépítések projektjeit. Azt állapították meg, hogy

 

 

[aesop_quote type=”block” background=”#fbfffb” text=”#008000″ width=”100%” height=”250px” align=”center” size=”1″ quote=”6300 lakás esetében a fejlesztők már most is módosítottak a befejezés dátumán, az eredeti tervekhez képest 1-2 negyedévvel eltolták a Budapesti Lakáspiaci Riport által a korábbi negyedévben követett projektek alapján. Ráadásul 1200 otthon esetében az induló bejelentéshez képest már egy évet tolódott a várható átadás időpontja.” cite=”Portfolio” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”inplace”]

Mindenki kedvezményes áfával, 2019. végéig meg tudja vásárolni a lakását?

Ha a  lakóingatlan  átadása csúszik, komoly finanszírozási, logisztikai problémát okozhatnak a vevőknek. Ha az új lakás finanszírozásához a jelenlegi lakás eladása  és/vagy hitel felvétele válik szükségessé, vagy alternatív lakásmegoldásban, bérlésben kell gondolkodni, nem mindegy az időzítés. Különösen fájó lehet, ha az építési projekt befejezése kicsúszik a kedvezményes áfa igénybevételére adott periódusból. Reménykedjünk, hogy erre nem kerül sor, de fel kell készülni erre az eshetőségre. Ugyanakkor szinte biztos, hogy ha nagy érdekérvényesítéssel rendelkező beruházó érintett lesz, a szabályozás rugalmasan fog alkalmazkodni.

Érdemes megfontolni Zsiday Viktor véleményét, aki úgy gondolja, hogy a lakásépítések mozgatórugója az 5 kedvezményes áfa. Csak a kedvezményes áfa mellett éri meg elindítani az építkezést. Mivel egy projekt átfutási ideje 1,5-2,5 év, ezért jövőre a fejlesztők nem indítanak új projektet. Aki az idén el tudja indítani a projektjét, az elindítja. Aki csak jövőre tudná elindítani, az nem fogja. Azaz egy csomó, most még elindított fejlesztésnek látszó projekt ki fog esni és persze ez az ország gazdasági teljesítményét is rontani fogja, ezért a kormány lépéskényszerben van.  Ha megtartja a szabályozást, akkor folytatódnak a projektek és az ingatlanárak nem emelkednek. Ha megszűnik az 5 százalékos  áfa, akkor abba maradnak a lakáscélú építkezések és csak akkor indulnak újra, ha a használt lakások ára 20-30 %-ot emelkedik.

Fog-e pörögni a lakásépítés?

 

Tovább emelkednek az új lakások árai?

Brutális áremelkedést jósolnak az új lakások piacán 2020-től, de különösen 2021-tól, ha lesz hozzá fizetőképes és fizetni kész vásárló. Úgy gondolják, hogy a magasabb műszaki/energetikai követelmények, a bérek emelkedése, a kedvezményes áfa kifutása esetén közel duplájára nőhetnek az új lakások árai. Érdemes az alapos elemzésüket elolvasni,, ahol egy külső pesti kerület adataiból számszerűsítve elemezték a lakásárak alakulását. Véleményük szerint 2015-höz képest  akár duplájára is felmehetnek a lakásárak 2021-re. Íme az okok számszerűsítve:

[one-half-first]

Lakásár változásának oka 2015-2021 között

A lakás négyzetméterének ára 300eFt/nm-ről 705eFt/nm-ra változik.

A grafikonra kattintva a részleteket is látni lehet. Forrás:Portfolio.

[/one-half-first]
[one-half]

Lakásár változásának oka 2017-2021 között

A lakás négyzetméterének ára 418eFt/nm-ről 705eFt/nm-ra változik.

A grafikonra kattintva a részleteket is látni lehet. Forrás:Portfolio.

[/one-half]

 

 

[aesop_quote type=”block” background=”#ffe6e6″ text=”#000000″ width=”100%” height=”50px” align=”left” size=”2″ quote=”Új lakások a mi kínálatunkban is szerepelnek” parallax=”off” direction=”left” revealfx=”inplace”]

Kertkapcsolatos, galériázható lakás a belvárosban

Az egyre nagyobb presztízzsel rendelkező, folyamatosan megújuló  Palotanegyedben igazi ritkaságnak számít egy ilyen tágas, kertkapcsolatos lakás.

21
Eladva

 

 

Scroll to top