3 hüvelykujjszabály, amit észben kell tartani

Az életben számtalan, tapasztalatból eredő arányszám létezik, amit ha nem is kell egy-az-egyben alkalmazni, de kiindulási pontként tökéletes.

Hüvelykujjszabály #1: 50-20-30 szabály

Az 50-20-30 szabály arra próbál választ adni, hogy mire, mennyit költsünk a jövedelmünkből, hogyan is osszuk be a „kézhez kapott” fizetésünket.

  • 50 % – Ennyit költsünk a fix költségeinkre. Lakás, kaja, kocsi, kommunikáció.
  • 20 % – Ezt tegyük félre. Takarítsuk meg, fektessük be, mert ez lesz a fedezete a hosszútávú céljaink megvalósításának, de válsághelyzetben vagy más rövidtávú céljaink megvalósításához is jól jöhet. Mi minősül megtakarításnak?  Országonként, jogviszonyonként eltérő lehet a válasz, hiszen a nyugdíjmegtakarítás egyértelműen a hosszútávú befektetés része, de vannak országok, ahol a munkáltató a kötelező biztosítás keretében ezt levonja (mint például Magyarországon), van ahol ezt a dolgozónak, alkalmazottnak önállóan kell megoldania.  Van, hogy a szolidaritás jegyében viszonylag nagy hányad levonásra kerül, de egyáltalán nem biztos, hogy azt, mint ellenértéket meg fogjuk kapni. Ha befektetésen gondolkodunk, jó tudni, hogy a kamattámogatás miatt a lakástakarék jelen pillanatban verhetetlen.
  • 30% – Minden más. Ruházat, szórakozás, utazás.

Hüvelykujjszabály #2:  2 % állagmegóvásra

Minden évben ingatlanunk értékének 2 százalékát állagmegóvásra kell költenünk. A magyarázat szinte magától értetődő. Mivel az ingatlanunk 50 év alatt műszakilag, esztétikailag elhasználódik, ez azt jelenti, hogy évente 2 százalékkal csökken a műszaki, esztétikai értéke. (Igen, igen, tudjuk, a piaci értéke ettől még nőhet, de most nem erről beszélünk.) Ahhoz, hogy az eredeti állapotot fenntartsuk, legalább ennyit rá kell költenünk átlagosan. Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha van egy 20 millás lakásunk, akkor évente  vagy éves átlagban 400.000 forintot érdemes állagmegóvásra költenünk. Ha ez a lakás egy társasházban van, akkor a társasház állagmegóvó, javítási munkálatai is ide tartoznak,  illetve a cirkó évenkénti felülvizsgálata, az 5-7 évenkénti festés, a zuhanycső cseréje, a zárcsere, csak hogy néhány triviális dolgot megemlítsünk, ide tartozik.

Ha funkció bővítést vagy fejlesztést akarunk az már nem az állagmegóvás kategóriája. Az befektetés, hiszen az ingatlanunk értékét növeljük, ha visszaigazolja ezt a piac, ha nem.

Hüvelykujjszabály #3:  Max. 30% lakhatásra

Egyes vélekedések szerint, függetlenül attól, hogy saját lakásban vagy bérelt lakásban élünk, a nettó jövedelmünk 30 százalékánál nem szabad többet költenünk lakhatásra.  Ha a nettó havi jövedelmünk 200 ezer forint, ne akarjunk egy 120 ezres albérletbe menni. A hitelünk törlesztőrészlete és rezsi együttesen ne legyen nagyobb, mint 30%, még akkor sem, ha a svájci frank árfolyama változik.

Scroll to top