Ahol a bérleti díj negyvenszeresét kell megkeresned

Ki nem játszott el a gondolattal, hogy milyen lenne New Yorkban élni? Fel kell készülni, hogy ott bizony keresleti piac van. A méretes ingatlanárak  és bérleti díjak ellenére sorállás van, a háziurak, háztulajdonosok válogathatnak a bérlőjelöltekben, ami ki is termelte  a maga szabályrendszerét.

How much rent can you afford?:
A nakedrent.com oldalán a leendő bérlők felkészítése érdekében táblázatban  adják tudtunkra, mennyit költhetünk bérleti díjra a 40x illetve az 50x szabály szerint.

 Ez a 40x szabály,de már bizonyos esetekben az 50x szabályt is alkalmazzák. Akkor vehetsz ki egy lakást, ha az éves jövedelmed (gyakorlatban az adózott) negyvenszerese  (illetve olykor ötvenszerese)  a havi bérleti díjnak. Kamuzni nem lehet, a háztulajdonos bekéri az adóbevallásunkat.

Ez mit jelent a gyakorlatban? Ha a  StreetEasy  legutóbbi,  2015. III. negyedévi,  Manhattanről és Brooklynról szóló ingatlanforgalmi jelentéséből indulunk, akkor ahhoz, hogy egy egyhálószobás apartman kibéreljünk Manhattanben, aminek a median bérleti díja $3,271, akkor éves szinten $130.000 kell keresnünk. A Timeout.com egyik blogja nem volt rest és kikereste, kik tudnak ennyit keresni Manhattanben.

Elsőre kimondottan sokkolónak tűnik (ami a legalább 10x nagyobb bérleti díjnak is betudható), pedig arányaiban nem is olyan túlzó kívánalom. Fordítsuk le a magyar gondolkodásmódra, azaz számoljuk ki havi szintre az elvárást: ( 40/12 = 3,33–>) 3,33-szor kell nagyobbnak lenni a havi jövedelemünknek, mint a bérleti díjnak. Egy  100.000 Ft bérleti díjú lakás kivételéhez 333.333 Ft nettó jövedelem kívántatik a 40x szabály szerint. Ez egy olyan arány, amit a bérlőknek nálunk is érdemes lenne betartani, és lehet kevesebb probléma lenne, ha a bérbeadók adóbevallásokat kérnének a bérbeadáshoz.

Scroll to top