Hogyan szabaduljak meg az undorító meztelen csigáktól?

Lassan vége a nyárnak, egyre rutinosabb és rafináltabb módszerekkel és eszköztárral akadályozzuk meg, hogy a természet szúnyog, lódarázs, bögöly formájában megzavarja a teraszon, strandon, kertben, hálószobában töltött lazulásunkat.  Ami meglepő, hogy a csigák randalírozását egész békésen tűrjük, csak az veri ki a biztosítékot,  amikor a meztelen csigák csapatostól vonulnak végig a kertünkön, teraszunkon, kerti bútorainkon, hagyják ott a nyomukat. Persze, mert az aktív, zajongó, csípő, szúró agresszorok mellett a csigák passzív, már-már barátságos lényeknek tűnnek, pedig nem csak randák, de kártékonyak is. Különösen a meztelen csigák.

3 ok, amiért utáljuk a meztelencsigákat

#1 Randák

meztelen csiga
Egy kisebb, de nem kevésbé undorító példány.

Nem vita tárgya, hogy még a kisebb példányok is randák, nemhogy az akár 12-15 centiméteresre is megnövő spanyol meztelen csiga. Ha jobban belegondolok,  a házas csigák egy fokkal sem szebbek, csak jobb a marketingjük. A menő házukkal, az ide-oda görbülő szarvacskájukkal, hála az idióta óvodás mondókának, még le is vesznek néha a lábunkról (bár vélhetően 8 éven felül már csak a franciák érzékenyednek el, de őket is csak a hasuk érdekli). Különösen az afrikai óriáscsigának van komoly rajongótábora, sőt vannak akik hobby állatként tartják őket. Igen, Magyarországon.

#2 Undorító csíkot hagynak maguk után

meztelen csiga nyoma
Nyálka és csigaürülék nyomai

Száraz nappalokon nyirkos, nedves, árnyékos, hűvös helyen húzzák meg magukat, (kövek, kerti tárgyak alatt, vízaknák környékén). Ha megjelennek a kertünkben,  biztosak lehetünk, hogy vagy nálunk vagy a szomszédban ideális,  nedves, párás helyet találtak. Különösen kedvelik az elhanyagolt, burjánzó kerteket, kertrészleteket, ha ilyen van a szomszédban, számíthatunk az átjárásra.

Éjjel indulnak portyára, menetelnek keresztül a kertünkön, a teraszunkon is. Ha az érdekük azt kívánja, akár a ház falára is felmásznak, de még a konyhába is bejönnek, ha nem vagyunk résen. Onnan lehet tudni, hogy ott jártak, ha netán elkerülnénk egymást, hogy ocsmány nyálkával és csigaürülékkel borítják be az utat, ahol végig araszoltak. Pfúj, eh…

#3 Felzabálják a virágokat, a veteményest

meztelen csiga felzabálja a növényeinket
A megrágott levelek sejtetik, hogy itt garázdálkodnak a meztelencsigák.

Nem csak undorítóak, de kártékonyak is. A meztelen csigák májustól őszig pusztítanak. Bár  állítólag nem mind. A szakemberek szerint a nálunk ismert 26 meztelen csiga közül csak tíz azonosítható kártevőként.

Ha nem lenne képzavar, azt mondanám, hogy letarolják a kertünket, mint a sáskák. A sok kedvencük között megtalálható az uborka, sárgarépa, káposzta, fejes saláta, burgonya, zeller levelei, de a gombákat, szamócát is célba veszik. A virágainkat, a bazsalikomot is felfalják. Olyan szinten, hogy egy-egy virág bele is pusztul, ha egy nagyobb étvágyú csiga rászabadul (igen, igen, a házas is).  Különösen jó étvágyú és nemigen válogatós a spanyol meztelencsiga. Na ő mindenevő és mindent letarol.

Rajonganak a pitypangért, ezért a le nem vágott gyep hívószó, szinte becsalogatjuk ezeket a csúszó-mászókat.

Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

A kerítésen túl a csigamennyország.

#1 Szüntessük meg a csigaparadicsomot. Ha lehet, számoljuk fel  a parlagon álló területet, ahol a gyomok és az átkozott csigák zavartalanul fejlődhetnek, szaporodhatnak.  Ha a szomszédunkban van csigakeltető, érdemes a kerítés vonalába vegyi- vagy fizikai akadályt, kerítést tenni ( lásd #5 )

#2 Gyűjtsük össze őket, majd semmisítsük meg! (Van aki a forróvízre, van aki a sóra, van aki az ecetre esküszik.) Ha nem tesszük, visszamásznak. A gyűjtésre több praktika létezik:

  • Lapát és söprű. Időigényes, de egészséges, ha fogjuk a lapátot, söprűt, végig kutatjuk a kertet és szépen egyenként összesöpörjük őket.
  • Csigacsapda. Hatékony, gyors módszer, mert így a csigák egy helyre koncentrálódnak, így tömegesen kapkodhatjuk fel őket vagy a hullájukat. Ha egy sörrel vagy más csalianyaggal (vízben feloldott élesztő-cukor elegye) félig telt műanyag edényt leásunk a földbe, úgy, hogy pereme alig álljon ki a talaj síkjából és a mohó állatkák szépen belemásznak, és ha szerencsénk van, bele is döglenek. Hasonló hatást érhetünk el grapefruit-, narancs-, vagy banánhéjjal, erre is gyűlnek, és a dinnyehéj is kiváló, amivel ráadásul külön szedegetés nélkül, egyben megszabadulhatunk tőlük. Ha kihelyezünk a kertbe búvóhelynek alkalmas tereptárgyakat (deszka, lapos kő, benedvesített nejlondarab) akkor ezek alól napközben gyűjthetjük be a meleg elől bujkáló csigákat. Ha este  fenyőágat, nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni.
  • Majd legközelebb otthon maradnak.

    Csigajárat felszórása. Hatékony, gyors. Este kiszórjuk és reggel már gyűjthetjük is össze a hullákat. Ha a csiga járataira hamut, tojáshéjat, sót, műtrágyát szórunk, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza. Veteményesben, földön, füvön a sózás nem ajánlott.

Nekünk bevált.

#3 Használjunk csigaölőt! Gyors és hatékony, de költségesebb megoldás. Veteményesben nem ajánlott, de a fertőzött terület csigaölő granulátummal való beszórásával szépen csiga mentesíthetünk.

#4 Bízzuk a piszkos munkát a természetes ellenségeire! Lassú és kevésbé hatékony módszer, de ahogy a szakember fogalmaz, a meztelen csiga „nem egy csúcsragadozó, ezért számos ellenfele akad”. A vakondok, cickány  (mondjuk ezeket mi utáljuk) és sün előszeretettel fogyasztja, de a gyíkfélék, békák és csirkék, kacsák kedvelik.  Ha valaki kacsatartó kedvében lenne, akkor az indiai futókacsát ajánlják a szakemberek, mert ez kimondottan a spanyol meztelen csigákra utazik. Mivel Magyarországon nem tenyésztik, ezért a csigavadász kacsák bérbeadása csigairtás céljára igazi piaci résnek mutatkozik.  Pete és lárvaállapotban futrinkafajok tizedelik őket.

csigaölő granulátum
csigaölő granulátum

#5 Alakítsunk ki akadályt/kerítést. Munkaigényesebb és drágább megoldás is lehet. Van ahol 60-80 cm-es falat voltak kénytelenek építeni. Ha szeretünk kertészkedni, a veteményest a csiga által nem kedvelt növényekkel ültethetjük körbe. A paszternák, zsálya, zsázsa, fokhagyma, fekete ribizli, majoránna vagy kakukkfű természetes védvonalat alkothatnak a veteményes körül, de a begóniát és a paradicsomot sem kedvelik például. Építhetünk fizikai akadályokat is. Ilyen az apróra zúzott tojáshéj, a fűrészpor, a kőpor (apró kőzúzalék) vagy a kávézacc, amelyek a csiga közlekedését nehezítik. A visszahajló peremű alacsony kerítés megóvja a veteményt.

 

 

Scroll to top