Legyenek dohánymentes lakóparkok, társasházak, kerületek

Most eldurrant az agyam. Ez nem hiszti, hanem a szervezetem jelzett. Fáj a fejem, kezd begyulladni a szemem, kapar a torkom. No nem a parlagfű tette be a kaput, hanem a dohányfüst. Szűkebb környezetünkben megváltozott a lakók összetétele és megszaporodott a bagós lakók aránya. Eddig csak egy otthon dolgozó párocska fújta a szemközti ház erkélyén a füstöt reggel 5-től éjfélig, ami hála istennek és a széljárásnak kevéssé borzolja a kedélyeket, de most épp alattunk két lakásban is erkélyen bagózók uralják a környék levegőjét. Igazán hálás dolog, hogy a saját lakásukat nem, de  a környéket bezzeg telefújják. Ezt nem lehet sem elviselni, sem megszokni.

Szögezzük le gyorsan. A dohányzás egészségtelen függőség. Ahogy a többi függőség, ez sem csak a függő, hanem környezete életét is megkeseríti. A füst, ha akarjuk, ha nem, száll és szennyezi a környezetet és okoz egészségi problémákat és kellemetlen perceket, órákat azoknak is, akik akaratlanul is kénytelen ezt elszenvedni. Mint a társasházakban. A dohányosok kiülnek az erkélyre és állva, ülve fújják szét a füstöt. Ha nincs szél, a füst felfelé száll és szivárog be a felette levő lakásokba. Ha fúj a szél, akkor akár a messzebbi erkélyekről is bejön a füst. Különösen szembeszökő (értsd BÜDÖS) azokban a kerületekben, ahol a szmog nem nyomja el a cigaretta szagot. Tehetik ezt szabadon, mert az ő erkélyük, kvázi azt csinálnak ott amit akarnak. Ha van olyan szerencsénk, hogy akár 3-4 erkélyen is cigiznek, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy szinte folyamatosan ég egy cigaretta a közvetlen környezetünkben. Csak azt nem értem, hogy ezek a dohányosok miért nem a szmogos belső kerületekbe költöznek. Miért a jobb levegőjű környezetüket szennyezik.

Ez egyszerűen borzasztó és jelen pillanatban nagyon kevés eszköze van a nem dohányzó lakóknak. Számtalan okos döntés született az elmúlt időszakban. Van nem dohányzó strand (Zamárdi 3 km-es szakasza), dohánymentesek a megállók, az éttermek dohánymentesek. Úgy tűnik ez kevés. Nem vagyok híve a mindent szabályozó államnak, de ezen a területen lehetne progresszívabb és merészebb. Adhatna több eszköztárat a nem dohányzóknak, akadályozza jobban a dohányzást. Nyelem a füstöt és dőlnek belőlem a vakmerőbbnél vakmerőbb ötletek. Íme néhány.

  1. Legyen még sokkal drágább a dohány, a cigaretta, meg minden ami füstöt ad ki magából.
  2. Legyen lehetőség dohánymentes társasházak kialakítására.
  3. Legyen lehetőség dohánymentes utca, kerület kialakítására. Basszus, gettósodjanak a cigarettázók. Ne tegyék tönkre az életminőségét a többi lakónak.

De addig is, amíg a fentiekre a társadalmi igény megteremtődik azzal is beérem, ha megtiltják a társasházak erkélyén a dohányzást.

 

 

Scroll to top