AirBnb adózása Cipruson

A hasznosítási, befektetési célú ingatlanvásárlások esetén az első kérdések egyike általában az, hogy hogyan kell adózni a hasznosítás, bérbeadás jövedelme után. A tengerparti, vakációzókra optimalizált ingtlanok esetében a rövidtávú lakáskiadás (pl.AirBnb) körüli adminisztrációs és adózási kérdések merülnek fel elsősorban.

Rövid távú lakáskiadás engedélyezése

Cipruson szinte egész évben szikrázó napsütés van, a turizmus stratégiai fontosságú ágazat, a bérbe vehető ingatlanok milyensége meghatározza az országról alkotott véleményt. Ezért vettek egy nagy levegőt és újraszabályozták 2020-ban a rövidtávú turisztikai és önellátó szállásokra vonatkozó előírásokat. A cél az volt, hogy a szállásokat és a szolgáltatás színvonalát emeljék, növeljék az adóbevételeket és elősegítsék az agroturizmust a távolabbi helyeken. Mi lett az eredménye a szabályozásnak?

Ahhoz, hogy valaki ilyen tevékenységbe fogjon, engedélyeztetni kell. Hivatalosan adott nyilatkozattal ellátott kérelemben kell igazolni, hogy a szállás a vonatkozó szabályoknak megfelel és meg kell adni az összes technikai és működési információt, beleértve, hogy a szükséges (kockázati, tűz és felelősségi) biztosítással rendelkezik az ingatlan.

A kérelmet az adóhatóságnál regisztrálni kell. A regisztrálás eredményeként az ingtalantulajdonos kap egy adószámot. Ezt a regisztrációt kell mindens releváns online platformnak (pl.AirBnB) bemutatni, hiszen ezzel igazolható, hogy a szállás az állam által engedélyezett. Ezt az engedélyt 3 évente meg kell újítani.

Az engedélyezés során a szállás besorolásra kerül: turisztikai szállás, ami teljesen bútorozott villa vagy turisztikai szállás, ami teljesen bútorozott ház vagy apartman. Természetesen a kategóriára szabott követelményeknek meg kell felelni. Az időtáv, amíg meg kell felelni ezeknek a feltételeknek regisztrációs, egészségügyi és biztonsági szempontokból, az 2 év. Közös tulajdonú és működtetésű ingatlan esetén, ahol nincs egy ingatlankezelő szervezet, a tulajdonosok közös döntése szükséges arról, hogy a tulajdonos használhatja rövidtávú lakáskiadásra a tulajdonát. (rém hasonló a magyar társasházakhoz)

Adózás

Minden, az adóhatóságnál engedélyezett ingatlanból szerzett jövedelem után Cipruson kell a jövedelemadó fizetni.

Jövedelemadó – 19.500 euróig adómentes (!)

A rövidtávú bérbeadásra ugyanazok a jövedelemadó szabályok vonatkoznak, mint minden más Cipruson megszerzett jövedelemre. Az adó év megegyezik a naptári évvel. A Taxisnet rendszerében kell a TD1 nyomtatványon a bevallást megtenni az adóévet követő július 31.-ig. Az adó progresszív. 5 sáv van, de a jövedelem összeadódik az egyéb Cipruson szerzett jövedelmekkel.

Jövedelem sávAdó mértéke
0-19.500€0
19.501-28.000€20%
28.001-36.300€25%
36.301-60.000€30%
Ha a jövedelm nagyobb, minz 60.000€ 35%

A jövedelem a bevételek és bizonyos, levonható költségeknek a különbözete. Milyen költségek vonhatóak le rövidtávú lakáskiadás esetén? A hitel kamata. Befektetési kedvezmény az első 33 évben, ami az ingatlan beszerzési értékének 3 százaléka. (ezzel díjazzák a Cipruson történt befektetést). A költségátalány, ami a bérbeadás bevételének a 20 százaléka.

Külföldiek, azaz a a ciprusi adótörvények szerint nem rezidens természetes személyek Cipruson szerzett jövedelmére ugyanaz az adómérték vonatkozik, de a kettős adóztatásról szóló egyezmény szabályai érvényesíthetőek.

Különleges védelmi hozzájárulás

Külföldiek, azaz a a ciprusi adótörvények szerint nem rezidens természetes személyek rövidtávú lakáskiadás után Cipruson szerzett jövedelmére nem vonatkozik a különleges védelmi hozzájárulás.

Ingatlanhoz kötődő helyi adók

A rendszere hasonló, mint Magyarországon. Az önkormányzat illetve a csatornatársulások kivetnek építményadót, kommunális adót, hulladékszállítási adót.

Örökösödési adó

Na ez nincs!!!

Scroll to top