Az általános rezsicsökkentés eltörlése és a társasházi fűtéselszámolás

A nagy választási pénzszórás, a be nem futott EU-s források, az árfolyam elszállása, az energiaárak emelkedése miatt nem igazán volt választása a kormánynak, az általános rezsicsökkentés eltörlése mellett kellett döntenie. A sokféle megoldás közül a politikai marketing szerint jól kommunikálható sávosítást, azaz az átlagfogyasztás feletti fogyasztás piaci áron történő kiszámlázását választották.

Két héttel a bevezetés előtt a technikai részletek nem ismertek, szinte semmilyen támpont nem áll rendelkezésre a 2022. augusztus 1.-i bevezetéshez. Különösen igaz ez a házközponti fűtéses társasházakra, ahol a tulajdonosok egy vagy két gázkazánt üzemeltetnek, majd az üzemeltetés, fenntartás költségét és a közös gázórán mért gázfogyasztás díját felosztják maguk között évente, utólag, a tényleges, hőmennyiségmérővel mért fogyasztás alapján. Ebbe a folyamatba kell beilleszteni a lakásonként számított 1729m3/év vagy 144m3/hó gázfogyasztási küszöb miatti differenciált árazást 2022. augusztus 1.-től.

A gyakorlatiassággal nem vádolható törvényalkotás ismét nagyot alkotott, mert aki az éves, netalán havi sávhatárhoz kötött, differenciált áram- és gázfogyasztás szisztémáját, sőt a gyerekszámhoz kötött engedményt kitalálta, annak fogalma sincs a valóságról. Az olyan dimenzióban él, ahol nem találkozik sem társasházzal, sem gázszámlával. Gondolom ezt a feladatot is, mint a rezsicsökkentés kimutatását az elmúlt tíz évben, a gázszolgáltatóra és a közös képviselőre hárítják, a retorziók alkalmazását meg a kormányhivatalokra testálják.

Miért lepte meg a kormány lépése az átlagembert?

Spoiler: Mert az embereknek fogalmuk sincs a valós árakról. Amikor a rezsicsökkentéssel kapcsolatos információszolgáltatás-láncolatot kitalálták, a legfontosabb „szakmai” kérdés a vizualitás (a narancs mely árnyalatával kell kiemelni a számokat a számlán) és a politikai marketing (milyen extra kimutatásokat készítsenek a közös képviselők térítésmentesen) volt. A számok látszólag nem voltak érdekesek. A rezsicsöki számítósdi álságossága abból is látszik, hogy a számlákon kimutatott rezsicsökkentés teljesen fiktív adatokat tartalmaz (másnak is feltünt , van aki magyarázatot is talált), mert az évek során nem építették bele a legfontosabb tényezőket:

  • a piaci ár hogyan változott… például a gázon hosszú évekig nyerészkedett rajtunk az állam. A piaci ár feletti áron kapták az emberek a gázt 2015. január-2018. július és 2019.február-2021. április között. Azaz a nyereséget az állam 5 éven keresztül lenyelte. Látott valaki olyan információt a gázszámláján 2016-ban, hogy most mi támogatjuk a gázszolgáltatót?
  • a szolgáltatások költsége emelkedett, az árfolyam, a bérek, adók miatt. Pl. a szemétdíjon levő támogatás ugyanannyinak van kimutatva 10 éve, mintha megállt volna az élet a szemétszállítóknál és nem lett volna béremelés. Vagy nem is volt?
paici gázár alakulása 2014-2022 között

Aki nem hiszi, hogy évekig a piaci árnál drágábban kapta a gázt, nézze meg ezt a Portfólió által kimutatott ábrát a gázárakról. (Amúgy az egész cikk tanulságos… amíg fizetőfal mögé nem kerül.)

Mennyi a gáznak az ára?

De akkor mekkora is a piaci ár és mekkora a különbség? Szerencsére van néhány józan szakértő. Ezek egyike Pletser Tamás, Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Ő írt egy alapos elemzést arról, hogy a lakhatási és életmódbeli különbségek mennyire befolyásolják a rezsiben kapott támogatás összegét. A cikk alapos és fontos, de az egyik legjobb, hogy szembesít bennünket a konkrét piaci árakkal. A 2022. május 24.-i számítása szerint a gáz esetében 4,25x nagyobb a piaci ár a felénk kiszámlázottnál. Ez sajnos azóta a gáz tőzsdei árának és az árfolyamnak az elszállása miatt már változott, a kormány kommunikáció már 6,6x arányról beszél, de persze ez megint egy politikailag eltorzított adat, ahol összemossák a gáz árat és a gázszolgáltatás költségeit.

RezsielemJelenlegi kisker ár1Piaci ár1különbség aránya
Földgáz120 Ft/m3510 Ft/m34,25x
elektromos áram38 Ft/kWh180 Ft/kWh4,73x
Víz- és csatorna600 Ft/m32000 Ft/m33,33x
szemétszállítás3000 Ft/hó9000 Ft/hó3x
1 Pletser Tamás által 2022. május 24.-én kimutatott adat forrás: G7

Mi is a gond a házközponti fűtéses társasházak esetében?

Vegyünk egy életből vett példát, ahol a gazdálkodás és a fűtéselszámolás éve megegyezik a naptári évvel, az éves gazdálkodásba a november 15.-ig kiszámlázott gázdíj kerül bele, a gázóra leolvasása szeptember 15.-én van és tényleges gázfogyasztás/gázdíj szeptember 15.-i fordulónappal számolt, a lakások gázdíjmegosztása hőmennyiségmérők alapján történik. Most pedig van egy árváltozás augusztus 1.-től az előző év gázfogyasztását alapul véve.

A fűtés

A társasház minden lakásában van gázóra, de az vagy csak a gáztűzhely miatti fogyasztást mutatja vagy a gáztűzhely mellett a meleg vizet szolgáltató gázbojler fogyasztását is.

A központi fűtés a társasház alagsorában kialakított gázcirkóról működik, amihez tartozik egy gázóra. A társasház, az évszakokat lekövető becsült fogyasztásról kap havonta gázszámlát, amit a szeptember közepi, évi egyszeri leolvasáskor korrigál a gázszolgáltató (MVM).

A számlázás Megajoule-ban történik, amit a gázórán kimutatott, felhasznált köbméterekből számolnak.

Az éves elszámolás

A tulajdonosokkal történő elszámolás év végén, a naptári/gazdasági év zárása során történik, a hőmennyiségmérők adatai alapján.

A hőmennyiségmérők leolvasásának időpontja az évi utolsó gázszámlájához igazodik. Valahol november 15.-e körül, mert az utolsó, még az auktuális elszámolási évben fizetendő számlát kb. okt.15-november 15-ről számlázzák. A szeptember közepe és a november 15-e közötti időszakra már becsült adatok vannak.

Ebben az évben a gázköltségek a 2021. november 15-2022. november 15. közötti fogyasztást tartalmazzák.

A gázdíj felosztása 30%-ban tulajdoni hányad arányosan, 70%-ban a felhasznált hőmennyiség alapján történik.

Az éves fogyasztás

A ház 9500m3 gáz fogyaszt fűtésre évente, ami 11 tulajdonos között kerül felosztásra, azaz átlagban kevesebb, mint 900m3 között fogyasztanak a fűtés miatt, ebben nincs benne a saját gázórájukon mért fogyasztás. Mondhatni ideális, itt senki nem kerül be a szórásba, mert mindenki 1729m3 alatt fogyasztott a fűtés miatt.

Átlagban.

De a fogyasztási szokások nagyon eltérnek, a számítások szerint legalább két lakás túllépi a küszöböt és még ehhez kellene hozzátenni a sajátórás fogyasztást. A lakások között van, ahol van 3 gyerek (bár nem tudni ide van-e bejelentve), van ami nem lakott, van ami bérbeadott és vannak fázós nyugdíjasok. Van kisebb és még kisebb, és van nagyobb lakás.

Ebbe az elszámolási folyamatba kell beilleszteni a fogyasztás függő, differenciált árazást 2022. augusztus 1.-től. Ez egy olyan időpont, amihez nem kötődik semmi. Sem leolvasás, sem elszámolás. Nem tudjuk mennyit fogyasztott az elmúlt 12 hónapban a társasház, mert az elmúlt 12 hónap gázszámláiból 11 becsült fogyasztás tartalmaz (ami az előző évi tény +3%), 1 hónap az azt megelőző év elszámolása. A fogyasztott hőmennyiség leolvasása majd november 15.-én várható. Mivel a hőmennyiségmérők leolvasása pénzbe kerül, extra 70000 forint lenne, ha évközben (azaz 2022. július 31.-én), csak a sávos rezsicsökkentés miatt egy ellenörző mérést kérnénk a szolgáltatótól, de igazából nem is tudnánk vele mit kezdeni, mert nem tudjuk mennyi a tényleges fogyasztás. Mindenesetre ezt az extra leolvasást a közgyűlésnek kell megszavazni.

Nagyon úgy tűnik, hogy július 31.-én le kellene olvasni minden gázórát, ki kellene állítani egy elszámoló számlát az elmúlt egy évről. Bár esetünkben ez csak 10,5 hónap. A hőmennyiségleolvasást tegyük július 31.-re, hogy összhangban legyen a leolvasással? A korrekt árazáshoz össze kellene hangolni, az MVM leolvasását, árazását, számlázását, a hőmennyiségmérést szolgáltató cég elszámolását, az elszámolás módjáról rendelkező SZMSZ-t. Ami persze társasházanként eltérhet, aligha az MVM lesz rugalmas. Az esetleges extra költség (gázdíj vagy gázelszámolás miatt) jelentős lehet és 6x árkülönbségnél kevesebb költség is okozott már turbulenciát a tulajdonosok között. De ha a gázelszámolás fordulónapja július 31, az éves beszámoló fordulónapja december 31. Várjuk meg az éves beszámoló közgyűlést a fűtésdíj korrekciójához? Hogyan egyeztetjük le a két teljesen különböző időszakot?

Mit kellene csinálni, hogy társasházanként legyen képes az MVM összefésülni az egyedi és a társasház gázórája ált mért fogyasztást a hőmennyiség által nyújtott információkkal? Vagy a közös képviselő oldja meg az adatok összefésülését és szolgáltasson adatot az MVM felé? Esetleg leauditáltatni a számítást jó pénzért? Kormányhivatallal ellenőriztetni a végrehajtást?

Számlázás technikai előkészítés alatt

A HVG néhány kérdést feltett a részletek tisztázása érdekében, de csak ennyi új infó jött: „Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, azután is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesz  kiállítva a számla, a számlázási rendszer technikai átállása előkészítése alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.

Scroll to top