Az illegális szállásadókat ki fékezi meg?

Bosszantó ingatlanhasznosítási anomáliáról írt a Magyar Narancs. Egy józsefvárosi ( Budapest, Koszorú u 17 szám alatt) magánházban 3 nm-es pozdorja- és furnérmelemezekkel kialakított kutricákat ( a tulajdonos által szobának nevezett) adtak bérbe és gyakorlatilag a hatóságok tehetetlenek egy ilyen helyzet felszámolásában.

Az épületnek csak a padlásterében 30 ilyen hálófülke volt, amit néhány tízezerért lehetett kibérelni, ahol többnyire építéseken segédmunkásként dolgozó vidékieket szállásoltak el. Már 2015 októberében állampolgári bejelentés érkezett az illegális munkásszállóval kapcsolatban. Akkor több hatóság is kivonult (kataszrófavédelem, ÁNTSZ, önkormányzat), majd az önkormányzat megtiltotta a szálláshely üzemeletetését. Ám a tulaj beperelte az önkormányztot, sőt az ügyészségnél törvényességi ellenőrzést kért. Meg is nyerte az ügyet, mert kiderült a hatóságnak semmi hatásköre nincs az albérletekre. Ha a tulajdonos bérleti szerződés mutat be,lehetetlen bizonyítani, hogy nem felel meg a tényleges helyzetnek. Ugyan ebben az esetben találtak fogást a hatóságok a szabálytalan átépítés miatt és az eredeti állapot visszaállítására kötelezték a tulajdonost, de az nem tett eleget a határozatnak. Ezért a kormányhivatal elrendelte a határozat végrehajtásátt és ezzel az ügy a NAV-hoz került. De és ezért érdemes elolvasni a cikket, amiből jól látszik, hogy így gyakorlatilag egy végtelen ciklusba kerül az eljárás ( bírság, újabb határidő, újyabb bírság, újhabb határidő ). Ebben az esetben 2016-ban kötelezték erre először a tulajtt és az letelt 5 év nem volt elég arra, hogy a visszaélést felszámolják. Amit végül egy tűzeset oldott meg.

Mi történik, ha ez nem egy magánházban, hanem egy társasházban történik? Erről Bék Ágnest, Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnökét is megkérdezték, aki azt válaszolta törvények olyannyira szentesítik a tulajdonjogot, hogy gyakorlatilag lehetetlen közbeavatkozni, ha valaki hasonló körülményeket alakít ki. A társasház házirendje ugyanis meghúzhat bizonyos korlátokat, de ez csak elvi lehetőség, ugyanis semmiféle szankcióra nincs mód, ha ezt valaki megsérti.

Scroll to top