Hogy vált Portugália élhető, megfizethető és szép országgá?

A konvencionális gondolkodás elutasításának mély gyökerei vannak Portugáliában, amit véleményük szerint jól demonstrál, hogy amikor a térképek Bermudánál jelezték a világ végét, akkor a kockázatvállaló, bátor  portugál hajósok Európából elsőként  érték el Indiát, kerülték meg a Horn-fokot, kerülték meg a földet. Bár a hódítások és a gyarmatosítás kora még rég elmúlt, de az ország képessége a saját életkörülményeinek a kialakítására annyira erős, hogy az Európai unió legsikeresebb vegyes,  szociális elemekkel gazdagított piacgazdaságává tette. Az euróövezethez tartozó gazdaság a turizmus 2020 évi megszűnése ellenére 2021-ben magára talált, a munkanélküliség mindössze 6,7%, a gazdasági növekedés 4 % feletti. Ami nemcsak a portugálokat, de az ott élő külföldieket is boldoggá teszi.

A szardíniáról, fociról és a portóiról híres, mindössze 10 milliós populációval rendelkező ország egyik nagy erőssége, hogy a nyelvét a világon 240 millióan beszélik (Brazília mellett Angolában, Mozambikban és Kelet-Timorban is) és a sikerült a déli népekre jellemző (kényelmes, megbízhatatlan), a szocialista kormányok hibáiként felsorolt  (nem hatékony, nem versenyképes) sztereotípiákat meghazudtolni kialakítva a növekedés, a társadalmi együttműködés és a minőségi élet kombinációját.

A U.S. News&World Report az életminőség szempontjából az élmezőnybe rangsorolta Portugáliát. A furcsa városállamokat, a skandináv és Észak-európai országokat követően, közvetlenül az USA mögött a 21 helyet szerezte meg. A Foundation for Research on Equal Opportunity tanulmánya és az egészségügyi innovációk indexe szerint Portugália globálisan a 17. helyen áll, de bizonyos, az ellátás minőségét jelző mutatókban a lényegesen gazdagabb Svájc és Izrael mögött, a harmadik helyre rangsorolták.

A sokáig Nyugat-Európa legszegényebbnek tartott országa a 2008 körüli válságot követően még igénybe vette a három intézmény – IMF, Európa Tanács, Európai Központi Bank- szigorú feltételek mellett adott hitelét, de 2015-ben már nem tartott rá igényt, hanem adóösztönzőkkel, pénzügyi stimulussal , a külföldi befektetők kreatív bevonzásával (lásd Arany Vízum) próbálta feloldani a gazdasági krízist.

A megfizethető és szép ország

A megfizethető és szép ország képe már egy évtizede nyílt titok a világpolgárok előtt. Az észak-amerikai és észak-európai gazdagokat a szokatlanul nagyvonalú adó- és bevándorlási politikával célozták meg. Meg is lett a hatása. Az expatok százezerről közel félmilliósra duzzadt egy évtized alatt. Bár a növekedés csökkent a 2020 évi lezárások miatt, de így is 12,2% lett, ami a zárlatok feloldásával ismét növekedésnek indult. A siker a gyönyörű tengerpart, az alacsony árak, a nagyszerű tengeri ételek mellett az Arany Vízum programnak is köszönhető. Sokat nyomott a latban, hogy Portugália a brit, német és más napimádó nemzetek kedvenc nyugdíjba vonulás utáni lakhelyekévé vált és az sem mellékes, hogy a kínaiak, oroszok, arabok népszerű befektetési helyeként is ismert. Sőt a globális ügyvédi iroda, a DLA Piper szerint Portugália Európa legvonzóbb ingatlanbefektetési országává vált.

Az expatok szavaztak: Portugáliában nagy boldogság élni és dolgozni

Az Expat Insider 2021 januárjában megszavaztatta a külföldön élők globális közösségét, hogy a pandémia első éve alatt mennyire tudtak boldogok maradni. Több, mint 12.000 ember véleményét sikerült összegyűjteniük, hogy mennyire elégedettek a választott külföldi otthonukkal. A négy fő kategóriába (életminőség, a letelepedés könnyűsége, a személyes pénzügyek és a munka) sorolt kérdések alapján, azok a helyek kerültek a rangsor elejére, ahol a lakhatás költségei megfizethetőek, ahol számtalan lehetőség van kültéri tevékenységre, ahol a munka és magánélet egyensúlyba hozható, ahol társadalmi biztonsági hálóba komolyan befektetnek. Portugália 5. lett a listán, mert 62% elégedett a munkájával, 70% elégedett a munka- és magánélet egyensúlyával, 75% elégedett a lakhatási költségekkel, 78% elégedett az egészségügyi ellátással, 59% elégedett az új baráti kör kialakításával és 84% úgy általában elégedett az életével.


Portugál ingatlanvásárlás iránt érdeklődőknek is

Scroll to top