Hogyan vásárolhatunk ingatlant Bulgáriában

Különös atmoszférája van a kultúrájában, éghajlatában európai és ázsiai hatásokkal is rendelkező Bulgáriának, a fő vonzereje a kellemes klímájú tengerpartja és változatos tájegységei.  Különösen igaz ez Burgasz környékére.

Városkép, sűrűség, népszerűség, ellátottság szempontjából a partszakasz rendkívül színes.

Ennek a 70-90 km hosszú partszakasznak a legismertebbje a Napospart 7 km hosszú homokos öble, de számtalan különlegesen szép strand és kisváros van Burgasz környékén. Személyes kedvenc a Neszebartól délre fekvő Ravda, de a Szozopoltól délre fekvő Kavatsite a széles part, a gyönyörű víz mellett azért is szuper, mert nincs nagy tömeg.

Ami igazán jó hír, hogy az ingatlan kiválasztása mellett, a megtekintéshez, a szerződéskötéshez, a közüzemek átírásához, az üzemeltetéshez vagy a hasznosításhoz is helyszíni, magyar nyelvű segítséget tudunk adni partnereinken keresztül. Aki ingatlanvásárlásra adja a fejét, annak ajánljuk, hogy az ingatlanok megtekintése, a szerződéskötés, fizetés, az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre szánjon rá egy hetet, hogy valóban alapos legyen a döntése.

Hogy is működik a gyakorlatban?

Ingatlan kiválasztása

A weboldalunk reprezentatív ajánlatai mellett partnercégeink ajánlatából személyre szabott listát készítünk az elérhető ingatlanokból.

Megtekintés

Az ajánlatok szűkítése után elővideó segítéségével vagy személyesen lehet megtekinteni az ingatlant, amelyhez igényre szabott helyszíni segítséget tudunk ad. Transzfer vagy taxi igénybevételétől, az autóbérlésen keresztül a szállásig. (kocsibérlés 10€/nap, transzfer Burgaszi reptérről 30€, Szófiai reptérről 250€, szállás apartmanokban 10€fő/éj )

Szerződés megkötése

A szerződés kötés két lépésben történik. A kiválasztott ingatlan esetében, a nemzetközi sztenderdekkel összhangban a vásárlásunk, ajánlatunk komolyságát a foglaló kifizetésével tudjuk bizonyítani. A foglaló kifizetésének feltétele egy hivatalos szerződés magyarul és angolul. A foglaló készpénzben vagy átutalással fizethető. Szerencsére az OTP egy népszerű és sok bankfiókkal rendelkező bank Bulgáriában, ami adott esetben sokat segíthet a fizetés protokollján.

A végleges szerződés megkötése közjegyző előtt történik, akinek részvétele garantálja az ingatlan átruházhatóságát, paramétereit, jogi státuszát. A közjegyző díja kb. 150€. Szükség van ügyvédre, aki szinten ott van a szerződéskötéskor, az ő díja 100€. Az ügylet megkötése bolgár-magyar tolmács nélkül nem lehet, neki mindent fordítani kell magyar nyelvre. 120€.

Fizetés

A vételár kifizetése készpénzben vagy utalással történhet, de nyilvánvaló, hogy a pénzmosásról szóló törvény miatt a pénz eredetét bizonyítani kell, még olcsóbb ingatlan esetén is.

Nyilvántartásba vétel

A tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő rögzítése az illeték megfizetése ellenében történik, amit a közjegyző irodájában történik.
Az illetek az ingatlan a vételár 4%.

Ha ez megtörténik az ingatlan azonnal a vevő tulajdonába kerül. A hivatalos eredeti szerződés 3 munkanap után átvehető személyesen vagy kérhető a szerződés postázása.

Közüzemi számlák átírása

A következő lehetőségek kínáljuk ezután. A helyszíni képviselőnk segít átírni a közüzemi számlákat, segít szerződést kötni a közös képviselővel.

Közös költség 4€/nm/év – 16€/nm/év között lehet, ez az ingatlan felszereltségétől, a medencétől, a szolgáltatásoktól függ, de ennek az információnak a leellenőrzése még az ingatlan vásárlása előtt megtörténik.

Ingatlan hasznosítása

A szezon hossza hasonló a Balatonhoz, júniustól szeptember közepéig tart. A hasznosításra két opciót ajánl a magyar-angol nyelven is kommunikáló helyi partnerünk. Az első opciónál 7-10%/év, a másodiknál 4-6%/év lehet a hozam, attól függően ki-mennyi helyi segítséget kíván igénybe venni.

1. Vendégfogadás-takarítás

A tulajdonos szervezi a vendégeket különböző módon (pl Booking.com, Airbnb segítségével), a helyi partnerünk fogadja a vendégeket, takarít, karbantart, ha szükséges ( pl. valami elromlik javítja).

Díjak

  • Stúdió: takarítás, ágynemű csere, mosás Stúdió 25€/alkalom + 5€/nap/stúdió azokra a napokra, amikor vendég van
  • 1 hálószobás apartman: takarítás, ágynemű csere, mosás 35€/alkalom +5€/nap/apartman (amikor vendég van)

2. Teljes körű szolgáltatás

A marketingtől, a takarításon, ágynemű cserén keresztül a mosásig mindent a helyi partnerünkre bíz. Ebben az esetben a bevétel 50 százaléka a tulajdonosé, a közüzemi számlákat ( áram, víz), az internetet a helyi partnerünk fizeti és kapja a bevétel 50 százalékát. A szolgáltatás része, hogy bármikor van lehetőség videós konzultációra az ingatlannal kapcsolatban.

Adózás

Talán a legegyszerűbb, leggyorsabb formája Kft. nyitásával, mert ebben az esetben a Társasági adó 10%. De erről többet, ha már megérett az elhatározás.

Készen áll?

Mi készen vagyunk az együttműködésre, akár már az első vásárolni szándékozok jöhetnek január utolsó hetében . 

Scroll to top