Ingatlanradar: CSOK kezelését elveszik a bankoktól?

Hír: Elkerülhetetlennek tartja a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok rendszerének felülvizsgálatát Lázár János. Szerinte meg kell fontolni, miért nem az állam bonyolítja a támogatást a bankok helyett.Legkésőbb szeptemberben újra foglalkoznak a csokkal, összegzik a tapasztalatokat, mert egyrészt az otthonteremtést tervezők sok esetben bürokratikusnak, nehézkesnek tartják az igénylést, másrészt a bankok nem feltétlenül a csokot ajánlják az igénylőknek, hanem inkább a saját terméküket.

Chart by Visualizer

csok kezelését elveszik a bankoktól?Úgy tűnik ez már eldöntött tény. A kérdés nem az, hogy elvegyék-e bankoktól és központosítsák, hanem ki kapja meg. Legyen néhány banki kedvezményezett vagy legyen teljesen központosított.  Államkincstár, önkormányzatok, posta? De lehet csinálnak rá egy céget az állami karcsúsítás jegyében.

A bankoknak fájni fog-e ez a lépés? A Portfólió elemzése szerint a bankok CSOK-ból származó bevétele a díjbevételeiknek mindössze 0,3%-a és eddig is a lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelek jelentettek számukra bevételi forrást. “A közvetlen bevételkiesésnél nagyobb hatása lehet a bankokra annak, hogy egy fontos keresztértékesítési és marketing elem kiesik a működésből. A CSOK elérhetősége bankonként eltérő mértékben, de nemcsak a lakáshitel-értékesítésben, de a számlanyitásban, lakásbiztosítások, megtakarítások  értékesítésben is fontos tényező volt. A CSOK adminisztrációjának elvételéből fakadó, bankoknál jelentkező hátrányok így nehezen számszerűsíthetők, és inkább egyedi bankokat, mint a teljes bankszektor teljesítményét érintik.”- írják elemzésükben.

Ez nem gumicsont, csak a szokásos ötlet-tesztelés.

Scroll to top