A molymentes élet titka

Szexelnek, zabálnak, röpködnek, szaporodnak, mint a nyulak. Nem, még annál is sokkal hatékonyabbak. Fajtától függően napi 25-140 petét is leraknak. Mindezt a mi konyhánkban, ruhás szekrényünkben, lakásunkban. Mondhatnánk, hogy a beleegyezésünk nélkül,  a szemünk láttára. De az igazság, hogy a látványos röpködés mellett életciklusuk legkártékonyabb időszakát lakásunk nehezen megközelítő zugaiban töltik és sokszor a tudtunkon kívül, de a mi hathatós együttműködésünk hatására. Ahhoz, hogy ezt a dorbézolást megállítsuk, komolyan kell vennünk a molyellenes harc tízparancsolatát!

1. Ne vegyük félvállról, ha egy röpködő molyt látunk!

 • Üssük le! Pusztítsuk el! Azonnal, ne legyen sansza a petéit lerakni.  Ki-ki vérmérséklete, elszántsága, eszköztára szerint.
 • Ne legyen illúziónk! Annak ellenére, hogy  a hazánkban élő kétezer molylepkefaj közül mindössze 15-20 kártevő,  egészen biztos, hogy a lakásunkban NEM a  moly társadalom hasznos tagjának számító, hernyó formájában az apró növényeken, bokrok, fák levelein a lebontó folyamatokban részt vevők lelnek új hazára. A nálunk lakó fajták  a megváltozott fogyasztói szokásaik miatt röpülnek be, esetleg mi magunk szállítjuk házhoz őket bizonyos élelmiszerekkel (liszt, búzadara, morzsa, dió, mogyoró), fertőzött textíliákkal.
 • Gondoljunk arra, hogy lehet épp ez a példány rendelkezik küldetéstudattal és kezd petelerakó tevékenységbe.
 • Figyeljük meg a molylepkék esti repülését, hogy  a kiinduló helyüket is megtaláljuk!

2. Azonosítsuk az örömködve röpködő garázdát!

A molyok elleni háború egyik első és legnagyobb stratégája Szun-ce  a Háború művészete című könyvében a győzelem titkaként az ellenség és magunk kiismerését jelölte meg:  “Ezért mondják, hogy aki ismeri az ellenséget és ismeri önmagát, száz csatában sem kerül veszélybe. Aki nem ismeri az ellenséget, ám ismeri önmagát, egyszer győz, másszor kudarcot vall. Aki sem az ellenséget nem ismeri, sem önmagát nem ismeri, minden csatában vereséget szenved.”

Annak ellenére, hogy  életciklusuk, jó és rossz szokásaik hasonlóak, fel kell ismernünk, hogy a lakásunk falai között garázdálkodó két-három fajtából épp melyikkel van dolgunk:

aszalványmoly
Aszalványmoly

aszalványmoly, amelynek a lárvái szinte mindent felfalnak, 8-10 milliméteres, vörösesbarna szárnyú kis lepke, a hátán keresztben szürkés csíkkal. Növényi őrleményekkel, olajos magvakkal, szárított zöldségekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak. Az aszalványmoly nősténye naponta 25–140 petét rak egyesével vagy kisebb csomókban a tápanyagra vagy annak közelébe; összesen mintegy 3–400-at.

 • készletmolyok lárvái a gabonára, növényi őrleményekre specializálódik.
 • ruhamolyok, amely a ruhásszekrényeket, a gardróbokat és természetesen az ezekben elhelyezett ruhákat kedveli, ezüstös szürke, 6-10 milliméter nagyságú és eredetileg  dögevő. Míg életterében volt keratintartalmú (a drágább állati eredetű, hernyóselyem, gyapjú, szőrme ruhaanyagok) táplálék, azok feldolgozásában vett részt, napjainkra fogyasztói szokásai megváltoztak és megelégszik pólóinkkal, pulóvereinkkel, szőnyegünkkel. a ruhamoly 50 – 200 parányi petét rak a tápláléknak alkalmas textilanyagok és tolltartalmú részek fénytől védett redőibe, mélyedéseibe.  Petelerakás időszakában szívesen repked.
 • 3. Irtsuk ki a moly minden létformáját!

  molylepke írtása
  ©termeszettar.hu

  Elő az általános iskolai biológiai tanulmányokkal! Ugye milyen ismerős  az illusztráció, amit a gyönyörű szép pillangókkal kapcsolatban megtanultunk? Pete-lárva-báb-lepke. A teljes fejlődési idő 20 °C-on 6–8 hét, 28–31 °C-on 36 nap.  Megfelelő környezetben egy év alatt három-négy nemzedék is felnőhet, ami azt jelenti akár négy generáció is egyszerre garázdálkodhat a lakásunkban.  Tegyük hozzá az imént tisztázott tényt, hogy fajtától függően 200-400 pete lerakására alkalmasak. Nem kérdés, hogy a molyok minden létformáját kíméletlenül fel kell számolni:

   • A peték megtalálására vajmi kevés esélyünk van. Az okos molylepke olyan helyekre petézik, ahol nem férünk hozzá takarításkor. A szekrények, a falra feltett képek hátuljára, az állítható polctávolságokat megengedő lyukakba, a csomagolópapírok alatt gyönyörűen bepetéznek a molyok. A rések és sarkok porszívózásával, szekrény, fiók átrakásával, ecetes vízzel való áttörléssel szüntethetjük meg a fertőzést.
   • aszalványmoly lárvája
    © Pudding4brains wikipedia
   • A legnagyobb ellenségünk a petékből két hét alatt -magasabb hőmérsékleten ennél gyorsabban – kikelő és azonnal zabálni kezdő  lárva (hernyó), ami olyan erős rágószervekkel rendelkezik, hogy a műanyagzacskót is átrágja. Likvidáljuk azonnal, ha egy példányával találkozunk, de aktívan részt kell vennünk a felkutatásában is. Az a szerencse, hogy megtalálásukra már sokkal nagyobb az esélyünk.   A lárvák maguk is segíthetnek a feltérképezésben, nyomra vezetésben.  Az aszalványmoly lárvája a kikelést követően előszeretettel mászik fel magasabb pontokba, hogy ott a melegebb levegőn bebábozódjon. Nehéz őket kiszúrni, de nem lehetetlen. Voltaképpen elég kiszámíthatóak. Felfelé másznak, elég lassan, és inkább valamilyen sarkok mentén haladnak fel. Ha látjuk, hogy mely szakaszon vannak ezek a lárvák, elég gyorsan kitalálhatjuk, hogy hol lehet a fertőzött élelmiszer. Valahol alatta körülbelül -+1 m-re oldalsó irányba. Az aszalványmoly lárvája kb. 20 mm nagyságú sárgás színű kukac.  Táplálkozás közben az élelemből csomókat készít, és ezeket selyemfonállal szövi össze. Minimum ötször, szélsőséges esetekben azonban 45 alkalommal is vedlenek. A kedvezőtlen körülményeket jól tűri; ha a szükség úgy hozza, a raktár zugaiban, a padló repedéseiben felhalmozott hulladékon is megél. Fejlődésük három hónaptól évekig is eltarthat,  és akár nyolc hónapig is kibírják táplálék nélkül. 

   • aszalványmoly bábja
    aszalványmoly bábja bőrönd zacskóján
   • A lárva miután kifejlődött, alkalmas helyet keres (repedésekben, zsákok gyűrődéseiben), majd gubót sző és abban bebábozódik. Az aszalványmoly lárvája a kikelést követően előszeretettel mászik fel magasabb pontokba, hogy ott a melegebb helyen bebábozódjon. A bábból 7–10 nap múlva kel ki a lepke, hogy kezdődjön elölről minden. Ha bábot találunk, nedves törlőkendővel gyűjtsük össze és jó alaposan mossuk le a helyét környékét. Ha olyan csomagolóanyagon találtunk, amit könnyűszerrel kidobhatunk, ne habozzunk.

  4. Rendszeresen monitorozzuk a kamránk tartalmát!

  Az aszalványmoly lárvája igen jó étvággyal rendelkezik, és nem túl válogatás. A szakkönyvek szerint növényi őrleményekkel, olajos magvakkal, szárított zöldségekkel, gyümölcsökkel táplálkozik, a molyháborúban jártasak tudják, hogy épp úgy szereti a csokoládét, a kakaóport, a fűszereket. Szakemberek szerint a bontásra váró diót is imádja.  Van aki szerint az indiai fűszereket nem kedveli, de a piros paprika fenn van az étrendjén. Tapasztalatunk szerint a fűszersót sem veti meg.  Sokak szerint egyik nagy kedvence a búzadara.
  Ezért  minden száraz-élelmiszert át kell néznünk. Bontottat, bontatlant egyaránt. Ha apró fonalféleségeket találunk benne, vagy kellemetlen a szaga, azonnal dobjuk ki.

  5.  Zárjuk el a lehetséges molytáplálékot!

  A piros paprikát, a fűszereket, lisztet, búzadarát, morzsát, tésztákat tegyük lezárható üvegedénybe, műanyagedénybe, diót, mogyorót mélyhűtőbe. Tanácsos a boltban frissen vásárolt lisztet mélyhűtőbe tenni, mert a benne levő peték elpusztulnak -5 °C alatt.  Tegyük a nem mosható darabokat  egy hétre fóliazacskóba (molyzsák), tartsuk tökéletesen bezárva, mert a zárt térben a peték, lárvák elhalnak, utána tehetjük a ruhát rendbe, ha szükséges. De akár molyzsákban tarthatjuk a kényesebb darabokat folyamatosan.

  6. Vegyük el a kedvüket a szextől!

  szexcsapda molyoknak
  szexcsapda molyoknak

  A legjobb, ha megbarátkozunk ezekkel a feromonokat tartalmazó csapdákkal. A fertőzést ezzel nem tudjuk megszüntetni, de jó szolgálatot tesznek, hogy a fertőződöttség mértékét meghatározzuk, felmérjük a helyzetet és a petelerakást akadályozzuk.

  7. Szellőztessünk!

  Rendszeres kereszthuzatot, alapos szellőztetést nem méltányolják. Szeretik a meleget, a kiegyensúlyozott hőmérsékletet, a sötét háborítatlan zugokat, de nem szeretik a friss levegőt, a kereszthuzatot, a hőmérséklet ingadozását.  Az alapos szellőztetésekkel, levegőmozgással barátságtalanná tehetjük számukra a helyszínt.

  8. Illatosítsunk!

  A ruhamoly nem szereti az erős illatokat, például a levendulát. Levendula virága, illóolaja, levendulás bútorápoló peterakás előtt elűzi a ruhamoly lepkéjét.  Ruhák közé tett erős illatú szappan is segíthet. Az aszalványmoly állítólag a babérlevéltől irtózik, van aki nem csak a polcra, de a lisztbe, darába is beletesz egy-egy levelet.

  9. Szisztematikusan takarítsunk!

  A molylepkék jellemzője, hogy fénykerülők, ott bújnak meg, ahol sötét van. A szekrény felső polcai, a beépített (soha nem mozgatott) szekrények hátulja, a hűtő mögötti terület. Terjedésüket nagyban megkönnyíti a beépített szekrények, beépített konyhapultok utóbbi évtizedekben elterjedt trendje, ami lehetetlenné teszi a bútorok elmozgatását. Ezek mögé mi benyúlni nem tudunk, de a molylepkék háborítatlan otthonra, kényelmes meleg sötét zugra, petéző helyre lelnek.   A takarításnak hármas célja van. Egyrészt tisztaság lesz, másrészt felszámolhatjuk a titkos molykolóniákat, harmadrészt folyamatos zaklatással kényelmetlenné tesszük az életüket.

  • Ha a beépített szekrények mozgatására nincs is lehetőségünk, de alakítsuk úgy ki a takarítási menetrendet, hogy minden polcot, lakásrészt, kárpitozott bútorok hátulját, alját  legyen lehetőségünk havonta-kéthavonta átforgatni, átnézni, minden zugot legyen lehetőségünk kiporszívózni, a polcokat áttörölni.
  • A régebben hordott, használt gyapjútartalmú öltözéket és egyéb textíliákat lényeges átszellőztetni, kiporolni, esetleg tisztíttatni.
  • A hőmérséklet ingadozására rendkívül érzékenyek a molyivadékok. Télen -5 Celsius fok alatti hőmérsékletű, fedett helyre célszerű éjszakára kiakasztani a gyapjúterméket, majd nappalra visszahozni a melegbe. Ezt több napon át megismételve garantált a molyirtó hatás.
  • Az UV-sugárzás 24 óra alatt elpusztítja a moly petéjét, hernyóját és bábját is. Érdemes ezért évente egyszer a bundát, a paplant, a dunnát, a párnát és más hasonló holmit, akár a kanapét is kivinni a napfényre.

  10. Ne felejtsük el, ez a háború sohasem ér véget!

  Vegyük tudomásul,  a tűzszünet csak átmeneti, ezért sasoljunk, aktívan keressünk!

  • Nappali világosságban a molylepkék szeretnek megpihenni polcok szélein, szekrények sarkain. polcok hátlapján. Futtassuk végig pillantásunkat a polcok, szekrények szélein és intézkedjünk, ha szükséges.
  • Fényképkeretek, bármilyen kép hátulján levő kartonra előszeretettel teszik petéiket. Időnként nézzünk be mögéjük, töröljük át levendulás bútorápolóval, ecetes vízzel.
  • Papírcsomagolót használunk, őrzünk? Érdemes leellenőrizni, nem vált-e keltetőhellyé. Ha igen, dobjuk ki!
  • Szekrény tetejét bőrönd, dobozok tárolására használjuk? Ne csak utazás előtt nyúljunk fel!
  • Nézzünk bele a szekrények polcmagasság állító lyukaiba, mert az is kedvenc petelerakó-hellyé válhat.
  • Vizsgáljuk át a gyapjút, egyéb állati szőrt tartalmazó ruházatot, szőnyeget, bútort, forgassuk át az összes ruhásszekrényt.

  Azt mondanunk sem kell, hogy a tízparancsolat minden pontját és mindig be kell tartani.


  Praktikák után érdeklődőknek

  • Mit tegyek, ha serceg, perceg, kopog a szú?
   Kitör a pánik, amikor a jellegzetes percegő és kopogtató hangok mellett lehullott famorzsalékot, falisztet találunk, majd esetleg felfedezzük a jellegzetes lyukakat a fabútorokon vagy a parkettán. Az ijedtségünk egyébként teljesen jogos, mert ritka nagy kárt tudnak okozni ezek a hívatlan látogatók. Ahelyett, hogy a google-hoz vagy szakemberhez fordulnánk az első lendülettel nekiállunk diagnosztizálni a helyzetet…Read More / További részletek→
  • A molymentes élet titka
   Szexelnek, zabálnak, röpködnek, szaporodnak, mint a nyulak. Nem, még annál is sokkal hatékonyabbak. Fajtától függően napi 25-140 petét is leraknak. Mindezt a mi konyhánkban, ruhás szekrényünkben, lakásunkban. Mondhatnánk, hogy a beleegyezésünk nélkül,  a szemünk láttára. De az igazság, hogy a látványos röpködés mellett életciklusuk legkártékonyabb időszakát lakásunk nehezen megközelítő zugaiban töltik és sokszor a tudtunkon kívül,…Read More / További részletek→

  Otthon, lakberendezés, praktikák

  • 6 meghatározó belsőépítészeti trend 2021-ben
   A design trendeket 2021-ben a mindennapi szükségletek és körülmények diktálják, ahogy a megpróbálunk eligazodni a pandémia diktálta új normálisban.
  • A járvány megnövelte az okosotthonok utáni vágyat 2020-ban
   A COVID-19 járvány ránk kényszerítette a karantént, a távoktatást és a távmunkát, ami felkeltette a vágyat az okosabb otthonok iránt.
  • Rendhagyó alaprajz is válhat korszerű beosztásúvá
   Mit tehetünk, ha a klasszikus városértékekkel rendelkező, nagy presztízsű belvárosi  városrész, a Terézváros egyik csodaszépen felújított, liftes házába szeretnénk költözni, de a századfordulós ház kinézett lakása nem csak korszerűsítésre szorul, de ráadásul a szokásosnál is kacifántosabb az elrendezése. Mint például ebben az esetben. A második emeleti, 3,6 m belmagasságú lakás 60 nm-es, egymásból nyíló szobái…Read More / További részletek→
  • Belvárosi polgári lakás extra hálószobával
   A régi belvárosi házak lakásaira jellemző, hogy az utcai fronton találhatóak a sokszor egymásból nyíló szobák, míg a konyha, egy félszoba (régi cselédszoba) a belső udvarra néző körfolyosóra nyílik. Azokban a lakásokban, amelyekben az elmúlt 30 évben már volt felújítás, a hosszú, nem egyszer L alakú folyosókat szinte megszüntették, hogy étkezőt vagy nagyobb szobát alakítsanak…Read More / További részletek→
  • A Z generáció konyha nélküli lakásokban fog élni?
   A The Guardian New York-i szerzője amerikai és brit elemzések, trendek alapján azt sugallja, hogy 2030-ra eltűnhetnek a konyhák a lakásokból, és  épp úgy extra funkcióvá válhatnak, mint az úszómedence. Az eszmefuttatás szemléletes és mulatságos, ahol az amerikai konyháktól kezdve, a konyhaszigeten  és kajafutárokon keresztül  eljutunk a sztálini munkamegosztás újraéledéséig. A New York-i és brit…Read More / További részletek→
  Scroll to top