Island hopping Görögországban

Az izgalmas kirejedésű Görögország a vakációzók, vakációs otthont keresők, a kétlaki életben gondolkodók álomdesztinációja végtelen hosszúságú tengerpartja, fürdésre, pecázásra, sportolásra alkalmas öblei, jó árai, ízletes konyhája miatt. Épp ez a hatalmas választék ami zavarba ejtő is tud lenni, ha az ingatlanbefektetők alappremisszájának megfelelően a tökéletes helyszín kiválasztásában gondolkodunk. Az ár, a hasznosítható időszak hossza, az időjárás is befolyásolhatja választásunkat, ezért szoktuk javasolni, hogy érdemes 2-3 hetet ott tölteni a helyszín felmérése, megismerése érdekében. Ha valaki a görög szigetek valamelyikét szemelné ki, akkor a terepfelmérés talán legkellemesebb módja az island hopping, amivel szisztematikusan vagy ötletszerűen fedezhetjük fel a szigetek városait, tavernáit, strandjat. Az útvonalat csak a kompjáratok alakítják, amelyek keresztbe-kasul hálózzák be a szigeteket és szinte éjjel-nappal járnak. Május és október között a legtöbb sziget és szigetcsoport Krétától Athénig elérhető. Ha megérkezünk egy-egy szigetre, ott motorral, autóval jól lehet közlekedni.

De melyik szigetet válasszuk a 6000-ből

Több mint 6000 szigete van Görögországnak, de ebből csak 227 lakott. Mindegyik sziget, szigetcsoport egyedi karakterrel, építészeti stílussal rendelkezik. Hat szigetcsoport nevét érdemes megjegyezni.

  • a Jón-szigetek(Ionian) a nyugati országhatár mentén húzódnak,
  • a Szaróni-szigetek (Saronic) Athéntól délre fekszenek,
  • a Szporádok (Sporades) a Halkidi-félsziget és Athén között valahol féltávon vannak,
  • az Északi- Északkeleti-Égei-szigetek (North Aegean) a Szporádoktól keletre találhatóak,
  • Dodekanészosz (Dodecanese) keleten, a török határhoz közeli szigetcsoport,
  • a Kükládok (Cyclades) Görögország két legnagyobb szigete, Kréta és Évia között húzódik.

Kükládok

Az Égei-tenger koronaékszere a Kükládok, aminek építészetét az ikonikus fehér házai, a templomok kék kupolái határozzák meg. Hozzávetőleg 220 szigetből áll, amelyek körkörösen futnak Delos szent szigete körül, innen is a neve, Cyclades, körben elhelyezkedő szigetek. A régió legfontosabb szigetei Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Delos, Ios, Kimolos, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Folegandros, Serifos, Sifnos, Syros, Tinos, Szantorini, Irakleia, Koufonisia, Schoinousa és Donousa.

Ez a régió tökéletesen felfedezhető island hoppinggal, a szigetek közelsége és egyedi karaktere miatt az island hopping tökéletes célpontja.

Mykonos

Mykonos globálisan ismert kozmoplolita sziget vibráló éjszakai élettel, modern vendéglátással. Lenyűgöző díszlettel, remek strandokkal . Írtunk már róla, tényleg kötelező látnivaló.

Tinos

Tinos, ahol a Mykonosból Syrosba tartó kompok megállnak Mykonos ellentéte, a vallásos áhitat, a csend, az elvonulás szigete.

Folegandros

Folegandros egy aprócska sziget Milos és Sikinos között elképesztően változatos felszínnel, így nem csoda, hogy az aktív túrázást kedvelők paradicsoma. A 455 méter magas csúcsára egy látványos úttal elérhető templomot építettek, az apró, sziklaszirtre épült óvárosa egy különleges várfallal körbevett szűk utcákkal szabdalt városrész, a kritálytiszta vízű strandjainak többségét meredek úton lehet megközelíteni. Buszjáratai gyakoriak és megbízhatóan indulnak.

Ios

Mykonos megfizethető kistestvéreként kategórizálják a Parostól, Naxostól is 10 km-re fekvő szigetet. A sziget csücskében kialakított bulinegyed a privát gazebókkal, bulizós naplemente ponttal meg is magyarázza a hírnevét. A fővárostól délre fekvő, könnyen megközelíthető Milopotas strand kristálytiszta tengervízzel, hosszú homokos stranddal és sok tavernával rendelkezik.

Naxos

Naxos, a Mykonostól 20 km-re délre található sziget gyakorlatilag egy márványbánya, ahol minden faluban van egy márványárus, szinte mindent márványból faragnak ki. A sziget híres „ajtaja”, a kocsmák asztallapjai, a házak lépcsői mind márványból vannak. A fővárástól délre található 2-3 km hosszú Plaka strandján a homok finom, a tenger kristálytiszta, de a strandok közül talán a legjobb az „ajtóhoz” vezető földnyelv hullámmentes városi strandja. Aki a hegyeket kedveli se marad le semmiről, mert a Mount Zas közel akkora, mint a Kékes, 1011 méter magas. Aki a tavernákat kedveli, a főváros promenádján vagy a mögötte rejtőzködő bazárban kereshet magának egy remek helyet.

Paros

Paros sziget fővárosa Paros egy nyüzsgő csomópont, ahová a kompok beérkeznek, minden megtalálható. A városközpont, a tavernákkal teli tengerparti promenád, a sétálóutcák, egy hosszú, homokos strand, de a sziget legvonzóbb települése szerintünk Naousa. A belvárosi öble a kávézókkal, a kikötőt körülvevő városnegyed, a tengerparti erőd nem csak látványos sajátos hangulattal. Mi több, a sziget legjobb strandjai is ebben a régióban vannak. Naousatól nyugatra a hosszú, lassan mélyülő Livadia, az elképesztő gránitsziklaformátumokkal szegélyezett Kolympethres és a Molos strand, a hatalmas homokos stranddal rendelkező és túraútvonalakkal szegélyezett Monostari strand. Keletre a Nisida Oikonomu melletti homokos földnyelv, ahol két öbölben fürödhetünk vagy a Santa Maria hatalmas homokos strandja.

Antiparos

Antiparos Paros kistestvére illetve a Parossal szemben levő sziget, jelentős olívaföldekkel és különleges strandokkal. De talán a legmegkapóbb a két sziget közötti szélcsatornában kite-ozók serege. Parosról kishajóval lehet átjönni.

Syros

Amikor a kompról először meglátjuk Ermopulin promenádjának és a hegyre felfutó régi városnak, Ano Syrosnak a látványát első pillanara beleszeretünk a szigetbe, amit az éjszakai élet, a sétálóutcák forgataga, a sziget útjairól elénk táruló látvány és a rengeteg apró-nagyobb, sziget peremén körbefutó strand szinte órákon belül rajongássá fokoz… és ez nem múlik el akkor sem, amikor egy másik sziget megkapó hangulatát élvezzük.

Szantorini

Szantorinia látványos vulkánikus szigetcsoport, az Akropolisz mellett talán ez Görögország legismertebb, leglátogatottabb helye. A főváros kikötője körül 3-4-5-6 óceánjáró rostokol, akik utasaikat vagy csacsin vagy lanovkán hozzák fel a sziklaperemen ülő városban. Valóban dramatikus látvány, ahogy a vulkáni hegy fennsíkjára települtek a városok és egyedülálló a meredeken leomló vulkanikus sziklák, a környező szigetekre vezető utak, a sziklapremeken elterülő fehét házak látványa. Talán kora reggel érkezve még megélhetjük az exkluzív életérzést, a nap többi részében bizony meg kell küzdeni a világ minden pontjáról ideözönlő turistával. Egyszer egy életben, esetleg 20 évente egyszer érdemes megnézni. Pláne, ha a repjegy aprópénz csupán, ami előfordult az elmúlt években.

Scroll to top