Warren Buffett ingatlanfejlesztő cégbe fektetett

Warren Buffett
“Warren Buffett KU Visit” by Mark Hirschey – Work of Mark Hirschey. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Warren_Buffett_KU_Visit.jpg#/media/File:Warren_Buffett_KU_Visit.jpg

Érdekes döntést hozott Warren Buffet, a 85 éves dollármilliárdos befektető. A tegnapi záróáron számolva, 70,5 millió dollárért megvásároltaSeritage Growth Properties 8,02 százalékát, jelentette a CNBC. Miért érdekes a döntés?

  • Az érintett iparág az ingatlanbefekektetés, -fejlesztés. A Seritage Growth Properties egy ingatlanfejlesztő (REIT)) cég, ami kereskedelmi, üzleti célú ingatlanok építésével, működtetésével foglalkozik. Egyik fő vevője a SEARS. Azaz, ha híresen jó ösztönei ( és persze a még híresebb cégértékelési módszere) nem csalja meg Warren Buffettet, akkor az ingatlanfejlesztés még növekedés előtt áll.
  • Tözsdén levő cégbe fektetett. Warren Buffett híres arról, hogy ha lehet, nem fektet tőzsdei cégbe. Persze vannak kivételek (Coca-Cola, McDonalds, Tesco), de elsősorban azok a cégek érdeklik, ahol kiváló mendzsment vezette, még véletlenül sem túlárazott magáncéget vásárolhat, persze jó fejőstehén (jövedelem/pénzgyár) üzletágban. Így a menedzsmenttől kezdve, az égvilágon mindenbe beleszólhat és persze, az osztalék is az övé. Ebben az esetben csak a 8,02%-át szerezte meg, azaz nagyon bízik abban hogy a részvényárfolyam emelkedni fog, és osztalékot is fizethet a cég, és természetesen megbízik a menedzsmentben is.

Vonhatunk-e ebből le következtetést? Igen is, meg nem is. Warren Buffett nem kisbefektető, sokszor speciális megállapodásokat tud kötni (lásd GE 2008 3 milliárd dolláros ügylet) osztalékot, beszerzési árat illetően is, és a vásárlást, az okát is sokszor csak hónapokkal később tudhatjuk meg. Most a tőzsdei szabályok miatt gyorsan nyilvánossá vált az ügylet,  a motivációról csak sejtésünk lehet és az összeg is aprópénz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top