Ahogy az ingatlanpiacot az online media látja

Az eladott lakások átlagára Budapesten 1 millió forinttal nőtt 2015 első felében, így egy használt lakás átlagos ára 15,5 millió forintra emelkedett. Bár a városokban és a községekben az átlagár nem éri el a tavalyit, a megyeszékhelyeken is nőttek az árak, egy átlagos lakás így 9,7 millió forintba kerül. – áll a KSH legfrissebb elemzésében- Az év/év alapú 30%-os bővülés teljes egészében a használtlakás-piaci folyamatok hatása.

A  KSH jelentése az ingatlanpiac 2015 I-II. negyedévi alakulásáról megmozgatta a mai online mediát. Bár az  INDEX a munkaerő piacot járta körül, de a belföldi vándorlási különbözet 2014 évi grafikonja kiválóan passzol a   Portfólió elemzéshez, ami az országrészenkénti ingatlanárak alakulásával is foglalkozik. Míg a 444. már a trend korrekciójának jóslására is vállalkozott, Zsiday Viktor ismét izgalmasan közelítette meg a legfrissebb adatokat és azt kérdezi, ha a lakásárak, bérleti díjak kilőttek, hogy lehet 0% az infláció. Vakmajom a New Yorki-i lakásárak alakulására talált egy látványos grafikont, a Duna House pedig tőzsdére megy.

INDEX: Az emberek tipikusan a keleti országrészről mennek a közép-magyarországi régióba és a nyugati határhoz

 

alacsonyjutalek.hu A költözködők a pénzt követik, vagyis a rosszabb gazdasági helyzetben lévő területekről költöznek oda, ahol alacsonyabb a munkanélküliség és nagyobb az egy főre eső GDP.  De ha van is, aki költözik, arányaiban kevesebben veszik rá magukat a költözködésre mint mondjuk Nyugat-Európában vagy pláne Amerikában.

PORTFOLIO: Budapesten a használt lakások négyzetméterára 240-ről 268 ezer forintra nőtt 2015 első felében

Az árak ott magasabbak, ahová bevándorolnak az emberek, és az emelkedés is hamarabb be tudott indulni.

Budapesten a használt lakások négyzetméterára 240-ről 268 ezer forintra nőtt 2015 első felében. A községi lakások négyzetméterára (65 ezer forint) kevesebb mint egynegyede a budapestinek, míg az agglomerációkon kívüli községekben csak 48 ezer forint.

használt lakások átlagárának alakulása 2015 II.név
használt lakások átlagárának alakulása

 

Zsiday Viktor: ha nálunk is 25-30%-os súllyal vennénk figyelmebe a lakbéreket(lakásárakat), akkor az inflációnk nem nulla lenne, hanem jóval több, akár 3-4-5-6% is

Úgy gondolja, hogy az infláció számításánál figyelembe kellene venni a lakásárak és bérleti díjak alakulását, hiszen a lakásárak és imputált lakbérek (tehát amit fizetnénk ha bérelnünk kellene és nem saját lakásban laknánk) ilyen mértékű figyelmen kívül hagyása erősen torzít.  Budapest jelentős részén 30-50%-kal emelkedtek a kínálati lakásbérleti díjak, az ország egészét tekintve 2015 I. és II. negyedéve között  14%-kal nőttek a lakásárak az FHB  indexe szerint,  valamint a Dh  az adatai szerint a lakásárak 20 %-ot nőttek az elmúlt egy évben és a lakás bérleti díjakra is vagy 20-30% emelkedést mutatnak az indexeik és ennek az inflációban tükröződni kellene.  Példának hozva az amerikai mérési módszereket,  (USA-ban az “owners’ equivalent rent” közel 25%-os súllyal szerepel az inflációs kosárban, a bérleti díjak pedig 6%-kal.) arra a következtetésre jut, hogy

Summa summárum, ha nálunk is 25-30%-os súllyal vennénk figyelmebe a lakbéreket(lakásárakat), akkor az inflációnk nem nulla lenne, hanem jóval több, akár 3-4-5-6% is. Ez a szám jóval közelebb van a valósághoz, mint a nulla, és jól mutatja, hogy a pénzügyi elnyomás már elkezdődött Magyarországon: masszívan negatívak valójában a reálkamatok.

444: Még az idén korrigálhat a budapesti lakáspiac

A 444. pedig  nemcsak a múltbeli adatok elemzésére vállalkozott, de jóslásba is bocsájtkozott Palocsay-Zubor Géza ( Jófogás.hu ) véleményén keresztül.

Budapesten az erősödő kereslet hajtja felfelé az árakat, a növekvő árszínvonal pedig lassan ugyan, de előbb-utóbb visszahat a keresletre. Vagyis az áremelkedés a fizetőképes kereslet csökkenéséhez vezet, így hamarosan egy kisebb mértékű árkorrekcióra lehet számítani.

Vakmajom: New York-i lakásárak alakulása az elmúlt 10 évben

Egy látványos grafikon Vakmajom gyűjtéséből, igaz ez már három hetes, de figyelemre méltó.

Nem a legdrágább részek árai (Central Park és környéke, Manhattan) emelkedtek a legjobban, hanem a korábbi bohémnegyednek számító Brooklyn, tehát a városmag körüli ív, ahová benyomult a felső-középosztály és ahonnan ezzel a dzsentrifikációs folyamattal persze kiszorultak a bohémek, a középosztály által lakott messzebb lévő részekben viszont egyenesen áresés volt, ahogy egyes, az óceán partján fekvő részeken is, amelyeket érintett a Sandy hurrikán pusztítása, ez még Manhattanben is igaz.

Scroll to top