Ahol és ahogy a gazdagok a nyaraikat töltik

Nem hiszem, hogy Magyarországon van olyan városrész, város, vagy terület, ami ugyanúgy névelővel szerepelne a térképen, mint a New York mellett levő, 190 km hosszú Long Island keleti csücske, a „The Hamptons” (elnézést a dupla névelőért). A „The Hamptons”, a  falvakból, falvacskákból álló tengerparti üdülőövezet az elmúlt 100 évben a New York-i és Észak-amerikai elit kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát,  így nem csoda, hogy USA legdrágább  lakóingatlanjai közül több itt található. A télen 100 ezres, nyáron 130 ezres lakosú, 20 várost, falvat falvacskát magába foglaló területen  van az USA legdrágább lakóövezete, a Sagaponackot magába foglaló, 11962 irányítószámú rész, ahol a Business Insider szerint a medián ár  5,1 millió dollár.  2015 nyarán már voltak, akik el is kezdték kongatni a vészharangot, hogy a „The Hamptons” megtelt, az árak már nem tudnak tovább nőni. De valószínűleg az igazság az, hogy azok, akik ott házat, birtokot tudnak venni, nem igazán érzékenyek az árakra.

Long Island
Ahol a Long Island kezdődik – Jamaika öböl

A „The Hamptons” sikertörténete 1893-ban kezdődött a The New York Times egyik lelkes írásával, ami a fantasztikus környezetben fekvő falvakat az Édenkerthez hasonlította. A regényes környezet a művészeket is magába szippantotta. Steinbeck, Joseph Heller, Edward Albee, Truman Capote,  Scott Fitzerald, Kurt Vonnegut is élt itt, sőt emelte be műveibe a hamptoniságot. Számtalan film néhány jelenete, vagy egésze is itt forgott. Nagy vihart kavart, amikor azt a házat, amelyben Jack Nicolson és Diana Keaton közös filmjét, a Minden végzet nehéz című romantikus komédiát forgatták, 41 millió dollárért eladták 2014-ben.  A siker természetesen a közösségi mediában is tetten érhető. Az instagram #hamptons kulcsszava, a gazdag kölykök életmódját naplózó instagrammok,  helyismerettel rendelkező weboldalak számtalan információt adnak az életérzésről, a környezetről, a házakról, az életmódról, de aki igazi bennfentes infókat akar, Gwyneth Paltrow weboldalán és a pinterest oldalán talál muníciót. A színésznő nemcsak a nyarait szereti ott tölteni, de életmód cégének, a GOOP-nak a rendezvényeit is odaszervezi.  Úgy tűnik, aki sikeres, az egyrészt szeret ott időzni (lehetőleg saját házában), másrészt szereti tudatni a világgal, hogy bizony ő odatartozik.

DSCN0174Ricky Lauren sem tudott ellenállni ennek a trendnek,  aki a „The Hamptons” – Étel, család és történelem című szakácskönyvének a receptjein keresztül dokumentálja az elmúlt negyven év hamptoni nyarait, bepillantást adva ennek a hihetetlen sikeres családnak és a „The Hamptons” történetébe is. Ricky Lauren, annak a Ralph Laurennek a felesége, aki  forradalmasítva a tervezés, előállítás és forgalmazás folyamatát, nemcsak átírta a divat iparági szabályait, de  divatvállalkozása mintává vált más divatházak számára, és aki felépítetve a világ 89. legértékesebb brandjétaz USA 74. leggazdagabb emberévé vált 6,9 milliárd dolláros vagyonával (FYI:a Forbes listák dinamikusak, követik a részvényárfolyamot). A könyvet végiglapozva azonnal szembetűnik, hogy a divattervező által favorizált kék-fehér szín, a tengerészgombok, a csíkok, a sportos elegancia mind-mind a hamptoni nyarak élményeit, színvilágát tükrözi vissza.

Valószínűleg Ricky Lauren (és családja) úgy ismeri „The Hamptons”-t, mint a tenyerét. Az elmúlt négy évtizedben, igazodva a gyerekek számához, a családjuk igényeihez (feltételezem anyagi lehetőségeikhez), többször költöztek. Míg friss házasként  Southhamptonban volt házuk, kisgyerekesként Amagensettet, East Hamptont találták életmódjukhoz passzolónak, ma már a legtávolabbi, legeldugottabb Montaukban van a házuk.

 

Ricky Lauren: magyar marha gulyás receptA nyarak, amelyeket Ricky és  Ralph Lauren a 3 gyerekkel ott töltött, lehetőséget adott nekik, hogy számtalan ízt, ételt kipróbáljanak. Ezeket a kronológiai sorrendbe rakott,  hamptoni életszakaszonként csoportosított kedvenceket gyűjtötte össze ebben a szakácskönyben.  A receptek nemcsak a hamptoni létnek és a jómódnak a lenyomatai, de a családnak, sőt Amerika lényegének, a sokféleségnek, a kultúrális sokszínűségnek, az európai gyökereknek. A különböző nemzetek konyhájából a legjobb ízek, legjobb alapanyagok szerepelnek a receptek között. Például az egyik recept Nana magyar marha gulyása. Nana, Ricky Lauren  édesanyja osztrák származású. Az I. világháború körül Bécsben éltek, és a nyarakat többször a Csehországi családi birtokon töltötték. Az Osztrák-Magyar Monarchia hatásaként, keveredtek a kultúrák, a nemzetek, nemzetiségek és ez a keveredés a receptek cseréjéhez is vezetett, így édesanyja is megismerte az ízletes magyar marha gulyás receptjét.

Ricky Lauren: The HamptonsA receptek gyönyörűek, a családi háttértörténetek erősek, a képek fantasztikusak.  Az illusztrációk visszaadják a tengerparti falucskák és a „The Hamptons” hangulatát (és persze kiválóan erősítik a Ralph Lauren brandet, mondhatni példás marketing munka, precíz termék elhelyezésekkel). Bár szívesen ott lennénk a Lauren család homáros, St. Jacques kagylós „beach party”-ján, mégsem ez a könyv erőssége, hanem a „The Hamptons”-ról szóló információk, történetek. Ricky Lauren nagy szeretettel osztja meg az elmúlt évtizedekben összegyűjtött információit a „The Hamptons” művészeiről, az épületekről, a múzeumokról, a kreativitásra gyakorolt hatásáról.  Kreativitás, ami a XIX. század elején indult virágzásnak. Cooper, az Utolsó mohikán írója, aki Sag Harbourba költözését követően felesége inspirálására kezdett el írni, több regényét itt írta, és számtalan művében megjelenik a Montauk és Sag Harbour hangulata. Bár Hermann Melville klasszikussá nemesedett regényét, a Moby-Dicket nem itt írta, de hatással volt rá a Long Island keleti csücskében, a bálna körül kialakuló iparág. Az amerikai festők is felfedezték a hangulatos helyet a XIX. század folyamán, de a nácizmus elől menekülő európai (német, cseh, osztrák, orosz) művészek igazi új életet leheltek a helybe. Többek közt Max Ernst, Chagall is idejött, akik utána művészek újabb csoportának- így Dalinak, Mondriannak,  Picassonak, Hemingwaynek, Fitzeraldnak– váltak vendéglátóivá. A háborút követően a művészeti kolónia kibővűlt,  Pollock, Roy Lichtenstein, Andy Warhol mellett Truman Capote, Mick Jagger, Elizabeth Taylor is vett itt házat.

Ricky Lauren: The HamptonsA tehetős emberek, művészek, az Európából érkezett építészek megjelenése a „The Hamptons” építészetére is nagy hatást gyakorolt, így a hagyományosabb épületek mellett a modern irányzatok is megjelentek. Ricky Lauren alaposan feldolgozza az elmúlt száz év épületeinek stílusait, az ezekre ható embereket, és illusztrálja is bőséges képanyaggal.   Véleménye szerint, a „The Hamptons” – a viszonylagosan háborítatlan természetes tengerpartja, a világ kultúrális fővárosaival való szoros kapcsolata miatt – mindig is tökéletes példája lesz annak, hogy a kisérletezés, hogyan hat az építészet fejlődésére.

Az a legjobb ebben a könyvben, hogy egy igazán szerethető család szokásain keresztül kapunk  hiteles információt erről a viszonylag zárt világról.

A 2012-ben kiadott könyv Magyarországon nem kapható, de Amazon ezt is megoldja.

Scroll to top