Elöregedő falvak, lakó nélküli ingatlanok

A 444.hu egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet, a magyar ingatlanok harmadába nincs bejelentve senki. A jelenség szemléletes áEgyre több olyan lakás és ház van az országban, amelyben nincs bejelentett lakó. Balatonakarattya ingatlanjainak 88 százaléka csak időszakosan használt üdülő, Délnyugat- és Északkelet-Magyarország falvai pedig lassan teljesen elnéptelenednek.: brázolása (A térinformatikával foglalkozó GeoX Kft. munkája) kiválóan láttatja, hogy mely településnek milyen ok miatt nincs bejelentett lakója (üdülőtelepülés, zsákfalu, elöregedő falu). Az egyenlőtlen eloszlás mellett az a feltűnő, hogy a Balaton mellett Zalában van a legtöbb elöregedő falu. Ez utóbbi összefügghet azzal, hogy míg egy Békés megyeinek nem sok esélye van, hogy elköltözzön, a Zalaiak könnyedén költöznek Ausztriába és találnak ott munkát.

Helyismeret esetén nagyon könnyű konkrét okokat is találni, amelyek valószínűleg tipikusak. A Békés megyében található Magyarodombegyházát is az elöregedő falvak között találhatjuk a térképen. A falu előtt  már 40 éve sem volt perspektíva, az a csoda, hogy még egyáltalán a térképen van.  A rendszerváltás előtt ez konkrétan a világ vége volt, mert a román-magyar határtól pár kilométerre eső faluból nem lehett átjutni Romániába. Még kishatárforgalom sem volt köszönhetően a két ország hűvös viszonyának az erdélyi magyarok miatt. Húsbolt csak hetente egyszer volt nyitva. Magyardombegyházáról csak elköltöztek az emberek. Oda, csak látogatóba mentek. Valószínűleg az elmúlt 25 évben a munkahelyek száma sem növekedett, a környék annak idején a mezőgazdaságból élt, azok a munkahelyek a szövetkezetekkel együtt köddé váltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top