Ez az oka, hogy csak 2018 végéig van kedvezményes áfa

Sokan borítékolják az építőipar kedvezményes áfájának prolongálását, de úgy tűnik ez nem történik meg.

Varga Mihály nyilatkozatából viszont kiderült, hogy ez egy tudatos politikai döntés volt az építőipar felpörgetésére és a gazdaság építőiparon keresztüli megtámogatására. A konkrét határidő az építőket a beruházások felpörgetésére kényszeríti, a vásárlókat akár hitellel történő vásárlásra kényszeríti.

Ha ez a határidő nem lett volna, valószínűleg sokkal lassabban, kényelmesebben álltak volna ehhez a lehetőséghez, így pedig az emberek élni szeretnének ezzel a kedvezményes áfával” – magyarázta a nemzetgazdasági miniszter.

Mint ismert, 2016. január 1.-től módosították úgy az Áfa törvényt, hogy az első rendeltetésszerű használatba nem vett, beépített ingatlan értékesítését a kedvezményes kategóriába sorolták, azaz az általános 27% helyett 5% áfa számlázandó. Ezt a kedvezményt csak 3 évre adták meg, így 2018.december 31.-ig meg kell történni az értékesítésnek a kedvezményes áfamérték érvényesítéséhez.

A kormánynak azon kettős célja, hogy a demográfiai trendek megfordításában segítsen – vagyis hogy kedvezményesebbé, elérhetőbbé tegyék a lakás megszerzését a gyermeket vállalók számára, ugyanakkor a gazdaság is a beruházási oldalról kapjon az építőiparon keresztül támogatást -, megvalósult, és ezt folytatni kell. Ha eljutunk a határidőhöz, el lehet gondolkodni azon, hogy érdemes-e kitolni, de most nem ez a hatályos, a parlament által elfogadott adójogszabály 2018-ra” – mondta Varga Mihály.

 

 

 

Scroll to top