Így lehet átlátható az építőipar?

A Szilícium-völgyben úgy tartják, hogy az építőipar utolsó iparág, amit a technológiai fejlődés nem szedett darabokra. De úgy tűnik ez változóban. Számítások szerint 2017-ben az építőiparhoz köthető technológiai startupokba fektetett kockázati tőke elérheti a 375 millió dollárt, ami 420%-os növekedés 2014-hez képest. Az építőipari tech cégek alapítói és a bennük fantáziát látó kockázati tőkések is úgy gondolják, hogy ideje az iparág eddigi szabályait átírni, mert így lehet az építkezéseket átláthatóbbá, egyszerűbbé, gyorsabbá tenni. Ami azt illeti, ha csak átláthatóbbá válna, már olcsóbb lehetne, mert nem lehetne egy iroda építés költségeibe egy villát elrejteni.

Milyen cégekbe kezdtek el befektetni?

  • Katerra – 130 millió dollárt fektettek ebbe a stratup cégbe, a fal felhúzásától az utolsó ajtókilincsig minden lépést kontrollál. Alapítók iparágon kívüliek, a Teslától és a Flextől jöttek, de szerintük ez a friss szemlélet hasznos. Példaként hozva az Amazon vagy az Airbnb alapítóit.
  • Procore – milliárd dolláros értékelésű cég építőipari cégeknek ad projekt-menedzsment szoftvert.
  • Flux – építészeknek, mérnököknek, alvállalkozók részére készített adatmegosztó platform. Már 40 millió dollár tőkeinjekciót kapott, például a 2,7 milliárd dolláros, a “szoftver megeszi a világot” hitvallású  Andreessen Horowitz kockázati tőkealaptól.

Kíváncsi vagyok, hogy a magyar építőipar mikor érik meg az átláthatóságot hozó technológiákra.

Scroll to top