Térformáló ötletek kézikönyve a gyűlölet kimaxolására?

Minap akadtam össze egy kiadvánnyal. A 2014-ben kiadott The Arsenal of Exclusion and Inclusion  című könyv azt gyűjti össze tudományos igényességgel, hogy milyen „térformáló” ötletekkel lehet egyes városrészek ideiglenes vagy állandó lakóinak a viselkedését befolyásolni. Bevonni vagy kizárni.

ál garázsajtó geffen házán

A könyv talán legvérlázítóbb ötletét, amit még Budapest hajléktalanmentesítő megoldásai sem tudnak überelni, David Giffen találta ki a Malibuban található, azóta 85 millió dollárért eladott tengerparti háza”védelme” érdekében. Malibuban még a legdrágább villáknak sincs saját tengerpartja, az egész beach publikus. Emberünk megengedte, hogy a háza mellett legyen egy passzázs a tengerpartra vágyakozóknak, mert csak így kapott engedélyt úszómedence építésére. De mivel idegesítette a tengerpartozó plebs felbukkanása, ezért garázsajtót festetett fel a háza falára, hogy elbátortalanítsa a parkolni szándékozókat. Ez csak egy árnyalatnyival gyengébb megoldás, mint a szabadstrandból kerítéssel kisajátított Balaton part Szántódon.

Gyöngyszemek a könyvből

 • Szegények ajtaja: Baltimore-ban, az egyébként nem olcsó, Hudson folyó melletti apartmanházban két ajtót engedélyeztek, két külön lakcímmel. A magyarázat, hogy a folyóra néző prémium lakások ára lényegesen magasabb, míg az utcára néző hátsó front olcsóbb. Úgy tudják megtartani a prémium életérzést, ha nem kell keveredni a „szegényebbekkel”.
 • Klasszikus zene sugárzása: Klasszikus zenét sugárzó hangszórókat telepítettek a gördeszkázókat távol tartsák.
 • Álpark: Kaliforniában bizonyos szexuális bűnözők nem élhetnek iskolákhoz, parkokhoz 600 méternél közelebb, ezért pirinyó parkokat építettek, hogy lehetetlenné tegyék a letelepedésüket.
 • Jégkorong pálya: Spriengfield főleg fehérek lakta közössége a kosárlabdapályákat jégkorongpályákra cserélte, hogy kiszorítsák a feketéket.
 • Könyöklő: A padok közepére helyezett könyöklő megakadályozza, hogy a padon aludjanak.
 • Vérrokon: New Orleansban a fehérek lakta városrészbe csak vérrokonoknak lehet eladni ingatlant.
 • Csak gyerekkel: Rudy Guliano polgármesterhez kötődik az az intézkedés, amelyet 1996-ban vezettek be New Yorkban. A város biztonságosabbá tétele érdekében a városi parkok körül kószálók, lebzselőket nem engedték a parkokba, vagy a parkok, játszóterek közelébe, ha nem voltak gyerekkel. A 90 napos elzárással és 1000 dolláros büntetéssel járó viselkedés, persze jó pár vicces, ellentmondásos helyzetet eredményezett. Hiszen így a nyugdíjas barátnők, vagy a parkokban ebédelő irodisták épp úgy meg lettek büntetve.
 • Tagsági díj: Tipikus a golfpályák hatalmas klubtagsági díja, amivel kizárnak sokakat a golfpályák látogatói közül, vagy amikor egy társasház bizonyos eszközei (uszoda, teniszpálya, edzőterem) csak tagsági díjért használhatóak. Ezt mi is ismerjük. A Hajdúhadházán Eu támogatásból megépített közösségi teret tették fizetőssé.
 • Nem parkoló/Csak tűzoltóknak: New York/Queens városrészének van egy csodálatos, mindenki által használható tengerparti része, a Rockaway Peninsula. Amikor még az  1930-as években több bíró, elnök lakott ott, hoztak egy rendeletet, ami minden hétvégén, ünnepnapon és május 15-szeptember 30 között minden nap megtiltja a parkolást, arra hivatkozva, hogy tűz esetén a tűzoltó autók nem tudnak megállni.

A könyv szép számban tartalmaz nem kizárást, elkülönülést, hanem a különböző társadalmi csoportok  ideálisabb együttélését szorgalmazó ötletek. A szoptató helyiség, a házvezetőknek fenntartott lakrészek, a bicikliút építése is ilyen.

Harvard Graduate School of Design annyira fontosnak tartja a 100 példát felsorakoztató könyvet, különösen a pozitív ötleteit, hogy féléves stúdiumot és 2015-ben konferenciát ( Black of Design) is szervezett köré.

Azt hiszem, nekünk is lenne mit tanulnunk a pozitív példákból.


Otthon, lakberendezés, praktikák

 • 6 meghatározó belsőépítészeti trend 2021-ben
  A design trendeket 2021-ben a mindennapi szükségletek és körülmények diktálják, ahogy a megpróbálunk eligazodni a pandémia diktálta új normálisban.
 • A járvány megnövelte az okosotthonok utáni vágyat 2020-ban
  A COVID-19 járvány ránk kényszerítette a karantént, a távoktatást és a távmunkát, ami felkeltette a vágyat az okosabb otthonok iránt.
 • Rendhagyó alaprajz is válhat korszerű beosztásúvá
  Mit tehetünk, ha a klasszikus városértékekkel rendelkező, nagy presztízsű belvárosi  városrész, a Terézváros egyik csodaszépen felújított, liftes házába szeretnénk költözni, de a századfordulós ház kinézett lakása nem csak korszerűsítésre szorul, de ráadásul a szokásosnál is kacifántosabb az elrendezése. Mint például ebben az esetben. A második emeleti, 3,6 m belmagasságú lakás 60 nm-es, egymásból nyíló szobái…Read More / További részletek→
 • Belvárosi polgári lakás extra hálószobával
  A régi belvárosi házak lakásaira jellemző, hogy az utcai fronton találhatóak a sokszor egymásból nyíló szobák, míg a konyha, egy félszoba (régi cselédszoba) a belső udvarra néző körfolyosóra nyílik. Azokban a lakásokban, amelyekben az elmúlt 30 évben már volt felújítás, a hosszú, nem egyszer L alakú folyosókat szinte megszüntették, hogy étkezőt vagy nagyobb szobát alakítsanak…Read More / További részletek→
 • A Z generáció konyha nélküli lakásokban fog élni?
  A The Guardian New York-i szerzője amerikai és brit elemzések, trendek alapján azt sugallja, hogy 2030-ra eltűnhetnek a konyhák a lakásokból, és  épp úgy extra funkcióvá válhatnak, mint az úszómedence. Az eszmefuttatás szemléletes és mulatságos, ahol az amerikai konyháktól kezdve, a konyhaszigeten  és kajafutárokon keresztül  eljutunk a sztálini munkamegosztás újraéledéséig. A New York-i és brit…Read More / További részletek→
Scroll to top