Ingatlanradar: Panel-visszabontási program

Hír: Visszabontási programot indítana Hódmezővásárhelyen: a kormányfő szerint az egész országban súlyos dilemma a panelek sorsa. Ezen a településen próbálnák ki, milyen lenne ezeket visszabontani, amennyiben ebbe a lakók is beleegyeznek. Csak és kizárólag ebben az esetben.

panelvisszabontási programA kormány kommunikációjának összes bravúrja benne van ebben – az Orbán Viktor által, a Modern Városok miniszterelnöki korteshadjárat utolsó helyszínén, Hódmezővásárhelyen – mellesleg odavetett mondatban. Nem tudjuk mit jelent, de legalább sokakat érint, a szakmai szervezeteket nem vonták be a döntésbe, de jól el lehet rágódni rajta, a megvalósításához vezető út is jó pár milliárdot felemészthet, lesznek néhányak akik hihetetlenül sokat keresnek vele, belenyúl a piaci viszonyokba és ebben a formában minden bizonnyal kivitelezhetetlen, talán értelmetlen is.

Aki figyeli a történéseket, tudhatja, hogy ezzel a mondattal történt meg Lázár János jó egyéves ötletének kormányprogramba emelése.  Már  2016. április 14.-én, szokásos csütörtöki stand-upjainak egyikén, kifejtette vízióját. Az eredeti verzió  szerint a meleg panelekből az üresen álló kertvárosi lakásokba költöztették volna a lakókat állami támogatás segítségével, a paneleket pedig visszabontották volna. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége már egy éve is a kivitelezhetőbb panelprogramot preferálta a drága visszabontás helyett, de úgy tűnik Lázár János nem adta fel. Eltelt egy év, sikerült  összegyűjteni néhány releváns és kevésbé releváns német, szlovák, holland példát, összeállítani egy 80 oldalas dokumentumotegy hangzatos építészeti ötletre fókuszálva megfejelni az eredeti gondolatfutamot, majd meghirdetni az ország első panel-visszabontását.

Valóban, gumicsont szerepét eddig jól betöltötte, jöttek a  vélemények:

Úgy véljük inkább gumicsontot, mint valódi, kivitelezhető ötletet dobtak be, de el kell ismerni, ismét ügyes kommunikáció formájában.

 

 

 

 

 

Scroll to top