Két év alatt 65%-ot emelkedett a panellakások ára

eladó 52nm-es, másfél szobás, felújított, bútorozott társasházi lakás Budapest 3.kerületében-alacsonyjutalek.hu - Megbízható, igényes, olcsó ingatlanközvetítő iroda. Az okos ingatlantulajdonosok partnere - ingatlanközvetítési jutalékunk 1%A panel nem ciki. Vonta le a következetést a Hvg abból a tényből, hogy a legfrisebb OTP-s elemzések szerint az áremelkedés elérte a panellakásokat,  sőt  keresettebbek, mint téglaépítésű társaik a használt lakások piacán.

Valóban, az emelkedés hatalmas. Számításaik szerint az emelkedés mértéke 65% volt az elmúlt két évben. Ez még akkor is magas, ha tudjuk, hogy a panelek árai mindig alacsonyabbak voltak és az alacsonyabb árakról az emelkedés nagyon látványos tud lenni.  Rögtön megfogalmazódik néhány kérdés bennünk.

Mi van a háttérben?

Nőtt a panelek presztizse. Különösen a felújítottaké. Aki már újított fel panellakást, az tudhatja, hogy a villanyvezetékek eltüntetése, a fürdőszoba, wc korszerűsítése, mai igények szerinti kialakítása nem egyszerű, a felújítás kivitelezése felvet logisztikai, technológiai problémákat, így nem meglepő, hogy   egy-egy felújított lakás iránt nagy az igény.  A felújított lakások előnye a korszerűségen és az esztétikumon túl az lehet, hogy ezzel a lakások veszítenek egyformaságukból.  Sokat változtatott a panellakások megítélésén, hogy  panelházak korszerűsítését megcélzó panelprogram sokkal élhetőbbé tette a panelházakat. A hőszigetelést, az ablakok cseréjét, a fűtőtestek korszerűsítését sok esetben sikerült megoldani ennek segítségével.  A panellakások paraméterei (méret, ablakok száma, tájolásuk, belmagassága, külön nyíló szobák) élhető terek kialakítását tették lehetővé. A felsőbb szintek kilátása, a viszonylagos távolsága a város zajától vonzó lehet. Nem egy panelház szinte akadálymentesített, van, hogy több lift is található egy épületben. A költségeket sokszor optimalizálni tudják a földszinten bérbeadható üzlethelyiségekkel. A lakótelepek vitathatatlan előnye, hogy a tömegközlekedés szinte minden esetben kiemelkedő.

Nemcsak 30 százalékkal olcsóbbak az ilyen lakások, de a korszerűsített infrastruktúra révén a fenntartási költségük is vetekszik egy azonos téglalakáséval. Ráadásul kiválóan megközelíthetőek tömegközlekedéssel is. A legfrissebb KSH-felmérések szerint a használt lakás iránt érdeklődők ötöde keresi a paneleket Budapesten.

Folytatódhat ebben az ütemben az emelkedés?

Abban már nem vagyunk biztosak, hogy a tendencia ilyen ütemben folytatódhat. Amíg az infláció, a bérek emelkedése az ingatlanpiacon is árfelhajtó hatású, addig az építőipart és az ingatlanpiacot érintő állami beavatkozások (ÁFA, CSOK, kollégium építés támogatása, lakásbérbeadás jogszabályi környezetének lehetséges változása, a munkásszállás építések támogatása) kínálat bővülése árletörő hatású lehet. Mi lesz ennek at eredménye?

Panellakásaink

2 szintes, tengertől 700 méterre

Eladó 75 nm-es, 2 hálószobás, 2 szintes sorház Paphos Kato városrészében.

311
165.000€

Felújított városi ház eredeti stílusjegyekkel

Eladó 2 hálószobás, 2 fürdőszobás felújított városi hát Ferragudo-ban. (Portugália, Algarve)

32
345.000

tágas, panorámás,új építésű

Eladó 3 szintes sorház 2 hálószobás apartmanja Algarve apró, de igen látványos kisvárosában, Ferragudoban.

322
470.000€

http://hvg.hu/ingatlan/20161212_A_panel_mar_nem_ciki_es_egyre_tobbet_er

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top