Óvatosan az árverésekkel

Egy látszólag alapos cikket szentelt az Index otthontérkép szolgáltatásához, rovatához kapcsolható blog, az ingatlanhirek.hu az elektronikus árverésen történő vásárlásnak.  Sok mindent megtudhatunk belőle, de pont a praktikus, kijózanító tényeket nem igazán részletezi.

Amit megtudhatunk:

 • Hol érhető el: http://arveres.mbvk.hu
 • Hogyan regisztrálhatunk :bármely tetszőleges végrehajtónál regisztrálhatunk a rendszerbe.
 • Melyek a regisztrációhoz szükséges dokumentumok: Amennyiben magánszemélyként kívánunk regisztrálni, a végrehajtónál szükség lesz a személyi igazolványra, adóigazolványra, valamint a lakcímkártyára. Amennyiben jogi személyként, a fenti okmányok mellett a cégkivonatot és aláírási címpéldányt (ezt a blogbejegyzés kihagyta, hibásan) is a végrehajtó rendelkezésére kell bocsátani.
 • Mekkora a regisztráció díja? : 6000 ft
 • Mi a licitálás módja: Az elektronikus rendszerben tehetjük meg a tétünket.
 • Mi a licitálás feltétele: Ahhoz, hogy megkezdhessük a licitálást, a becsérték 10%-át letétbe kell helyeznünk
 • Mekkora  a minimum licit?: ingatlanárverésen a legalacsonyabb vételi ajánlat a becsértékhez viszonyított 50-70%-os összegben tehető, írja a blog. De ez rossz a blogbejegyzésben, mert az új eljárási szabályok szerint ez a becsérték 100%-a.

Feltűnik, hogy mi az izgalmas ebben a kialakított processzben? Az ingatlan megtekintése a folyamatnak nem része, azaz megtekintés nélkül kell licitálni. Jó esetben, van egy fénykép az ingatlanról, de lehet, hogy a címmel és a helyrajzi számmal be kell érjük. Egy fontos információt megismerhetünk, hogy az ingatlan lakott-e, de ez nem azt jelenti, hogy nyertes árverés esetén birtokba kerülhetünk. A tapasztalatunk szerint az alábbi gondok léphetnek fel:

 1. árverés árnyoldala
  elvitték a fűtőtestet, a vízcsapot, a WC csészét, a tartályt.

  Nyertesként kifizetjük az ingatlan vételárát, de az ingatlant nem tudjuk átvenni, mert az adós megtámadja a teljesen szabályos árverést. Ami a legszebb, hogy ebben az esetben a pénzt nem utalják vissza, sőt az ingatlanszerzés miatti illetéket is kifizettetik.  Mi  a megoldás? Várni. A kitünő eljárás eredményeként akár két évet is várni kell a birtokbavételre, kamatot pedig nem fizet a végrehajtó. Mi ez, ha nem a csalás és átverés tipikus esete. Próbálná meg ezt egy magánszemély megtenni.

 2. Szinte biztos, hogy a végrehajtott ingatlanok esetében vagy  kikapcsolták az összes közművet (vizet, villanyt, gázt) vagy a szolgáltatók leszerelték a mérőórákat. Ezek visszakapcsolása bizony extra költségekkel jár.
 3. Az a lakás, amelyiknek a tulajdonosa végrehajtás közelbe került, szinte biztos, hogy nem tartja karban rendesen a lakását. A legkisebb gondja is nagyobb annál, hogy a megelőző karbantartásokra fókuszáljon, így a lakás állagromlása sokkal jelentősebb az ilyen lakásoknál.
 4. Az a lakás, amelyiknek a tulajdonosa jelentős tartozásokat is halmozott fel, általában nem a rend és tisztaság bolondja. Elnézést azoktól, akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, de többször van szemétdomb és kupleráj az ilyen lakásokban, mint csili-vili tisztaság.
 5. A kiköltöző tulajdonos még a vezetékeket is elviszi. Ez nem vicc, és nem is túlzás. A nem fizetők teljesen jogosnak tartják, hogy az égvilágon minden mozgatható, leszerelhető dolgot elvisznek az elárverezett lakásból,  házból, amikor nagy nehezen kiköltöznek. Brutális pusztítást visznek véghez. Bosszúból, kicsinyeségből, kármentésből, ki tudja. A fűtőtesttől  a szagelszívóig, a gázkonvektortól a bojlerig, az ereszcsatornától a cirkóig, a konyhabútortól a mosdókagylóig, a WC csészétől  az ajtóig, a gáztűzhelytől a padlószőnyekig. Még a vezetéket is kitépik a falból, levágják a kerítést. Gyakorlatilag mindent elvisznek. Ezek pótlása a lakás méretétől és minőségétől függően, akár 1-5 milliós költségű lehet. A legszebb, hogy ezért semmilyen szankció nem jár  a gyakorlatban. Elméletben a végrehajtónak kötelező lenne eljárást indítania.
 6. Ha a lakás hosszabb ideje lakatlan, és nedvesebb, hűvösebb időszakokban (télen) is fűtetlenül, szellőztetés nélkül áll, akkor megjelenik a penész. Még a legszárazabb, legjobb minőségű lakásokban is.
 7. Ha a lakás hosszabb ideje lakatlan, lehet hogy nem tűnik fel senkinek, ha a lakás beázik, ha az esővíz becsurog, ha a szigetelés valami miatt meggyöngül és ennek eredményeként egy lepusztult, nedves, penészes lakást sikerült megszereznünk.
 8. A legszebb, amikor a kiköltöztetett tulajdonos önkényesen visszaköltözik. Elméletileg üres a lakás, de a gyakorlatban a volt tulaj a családjával beköltözik. Mi egy üres lakásra licitálunk, majd a szabályos árverés ellenére csak abban bízhatunk, hogy a végrehajtó viszonylag gyorsan megoldja a helyzetet.

A fentieket feltétlenül fontoljuk meg, mielőtt licitálni akarunk. A megajánlott ár akkora legyen, hogy a fentiek miatti extra költségek kifizetése után is piacképes legyen az ár. Arra is számítsunk, hogy a költözés nem biztos, hogy azonnal megtörténhet.

 

 

Scroll to top