Óvatosan az árverésekkel

Óvatosan az árverésekkel

Egy látszólag alapos cikket szentelt az Index otthontérkép szolgáltatásához, rovatához kapcsolható blog, az ingatlanhirek.hu az elektronikus árverésen történő vásárlásnak.  Sok mindent megtudhatunk belőle, de pont a praktikus, kijózanító tényeket nem igazán részletezi.

Amit megtudhatunk:

 • Hol érhető el: http://arveres.mbvk.hu
 • Hogyan regisztrálhatunk :bármely tetszőleges végrehajtónál regisztrálhatunk a rendszerbe.
 • Melyek a regisztrációhoz szükséges dokumentumok: Amennyiben magánszemélyként kívánunk regisztrálni, a végrehajtónál szükség lesz a személyi igazolványra, adóigazolványra, valamint a lakcímkártyára. Amennyiben jogi személyként, a fenti okmányok mellett a cégkivonatot és aláírási címpéldányt (ezt a blogbejegyzés kihagyta, hibásan) is a végrehajtó rendelkezésére kell bocsátani.
 • Mekkora a regisztráció díja? : 6000 ft
 • Mi a licitálás módja: Az elektronikus rendszerben tehetjük meg a tétünket.
 • Mi a licitálás feltétele: Ahhoz, hogy megkezdhessük a licitálást, a becsérték 10%-át letétbe kell helyeznünk
 • Mekkora  a minimum licit?: ingatlanárverésen a legalacsonyabb vételi ajánlat a becsértékhez viszonyított 50-70%-os összegben tehető, írja a blog. De ez rossz a blogbejegyzésben, mert az új eljárási szabályok szerint ez a becsérték 100%-a.

Feltűnik, hogy mi az izgalmas ebben a kialakított processzben? Az ingatlan megtekintése a folyamatnak nem része, azaz megtekintés nélkül kell licitálni. Jó esetben, van egy fénykép az ingatlanról, de lehet, hogy a címmel és a helyrajzi számmal be kell érjük. Egy fontos információt megismerhetünk, hogy az ingatlan lakott-e, de ez nem azt jelenti, hogy nyertes árverés esetén birtokba kerülhetünk. A tapasztalatunk szerint az alábbi gondok léphetnek fel:

 1. árverés árnyoldala

  elvitték a fűtőtestet, a vízcsapot, a WC csészét, a tartályt.

  Nyertesként kifizetjük az ingatlan vételárát, de az ingatlant nem tudjuk átvenni, mert az adós megtámadja a teljesen szabályos árverést. Ami a legszebb, hogy ebben az esetben a pénzt nem utalják vissza, sőt az ingatlanszerzés miatti illetéket is kifizettetik.  Mi  a megoldás? Várni. A kitünő eljárás eredményeként akár két évet is várni kell a birtokbavételre, kamatot pedig nem fizet a végrehajtó. Mi ez, ha nem a csalás és átverés tipikus esete. Próbálná meg ezt egy magánszemély megtenni.

 2. Szinte biztos, hogy a végrehajtott ingatlanok esetében vagy  kikapcsolták az összes közművet (vizet, villanyt, gázt) vagy a szolgáltatók leszerelték a mérőórákat. Ezek visszakapcsolása bizony extra költségekkel jár.
 3. Az a lakás, amelyiknek a tulajdonosa végrehajtás közelbe került, szinte biztos, hogy nem tartja karban rendesen a lakását. A legkisebb gondja is nagyobb annál, hogy a megelőző karbantartásokra fókuszáljon, így a lakás állagromlása sokkal jelentősebb az ilyen lakásoknál.
 4. Az a lakás, amelyiknek a tulajdonosa jelentős tartozásokat is halmozott fel, általában nem a rend és tisztaság bolondja. Elnézést azoktól, akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, de többször van szemétdomb és kupleráj az ilyen lakásokban, mint csili-vili tisztaság.
 5. A kiköltöző tulajdonos még a vezetékeket is elviszi. Ez nem vicc, és nem is túlzás. A nem fizetők teljesen jogosnak tartják, hogy az égvilágon minden mozgatható, leszerelhető dolgot elvisznek az elárverezett lakásból,  házból, amikor nagy nehezen kiköltöznek. Brutális pusztítást visznek véghez. Bosszúból, kicsinyeségből, kármentésből, ki tudja. A fűtőtesttől  a szagelszívóig, a gázkonvektortól a bojlerig, az ereszcsatornától a cirkóig, a konyhabútortól a mosdókagylóig, a WC csészétől  az ajtóig, a gáztűzhelytől a padlószőnyekig. Még a vezetéket is kitépik a falból, levágják a kerítést. Gyakorlatilag mindent elvisznek. Ezek pótlása a lakás méretétől és minőségétől függően, akár 1-5 milliós költségű lehet. A legszebb, hogy ezért semmilyen szankció nem jár  a gyakorlatban. Elméletben a végrehajtónak kötelező lenne eljárást indítania.
 6. Ha a lakás hosszabb ideje lakatlan, és nedvesebb, hűvösebb időszakokban (télen) is fűtetlenül, szellőztetés nélkül áll, akkor megjelenik a penész. Még a legszárazabb, legjobb minőségű lakásokban is.
 7. Ha a lakás hosszabb ideje lakatlan, lehet hogy nem tűnik fel senkinek, ha a lakás beázik, ha az esővíz becsurog, ha a szigetelés valami miatt meggyöngül és ennek eredményeként egy lepusztult, nedves, penészes lakást sikerült megszereznünk.
 8. A legszebb, amikor a kiköltöztetett tulajdonos önkényesen visszaköltözik. Elméletileg üres a lakás, de a gyakorlatban a volt tulaj a családjával beköltözik. Mi egy üres lakásra licitálunk, majd a szabályos árverés ellenére csak abban bízhatunk, hogy a végrehajtó viszonylag gyorsan megoldja a helyzetet.

A fentieket feltétlenül fontoljuk meg, mielőtt licitálni akarunk. A megajánlott ár akkora legyen, hogy a fentiek miatti extra költségek kifizetése után is piacképes legyen az ár. Arra is számítsunk, hogy a költözés nem biztos, hogy azonnal megtörténhet.