Életünk 3 legfontosabb pénzügyi döntése

Pénzügyeinket jó pár rajtunk kívül álló feltétel befolyásolja, de az életünknek van három olyan területe, amelyben a döntést mi hozzuk és hatással van a jövőbeni pénzügyi vagyoni helyzetünkre. Bár igaz, hogy európaiként mi a világ egyik legszerencsésebb részére születtünk, de nincs  vagy nemigen van ráhatásunk a hitelválságra, az árfolyamra, az adózásra vagy melyik országban vagy családban születtünk. Jogos a kérdés, akkor mire van?

1. Mennyit tanulunk

A képzettebbeknek vélhetően több lesz a jövedelmük és ezért több vagyont képesek felhalmozni. Több statisztikát is használhatunk a tétel bizonyítására, de talán a végzettség szerinti átlagkereset 2016. évi nemzetgazdasági statisztikája elég szemléletes ennek bizonyítására. (Mint tudjuk, többől, több marad…haha)

2. Házasodunk-e, házasok maradunk-e

A vagyon növelésének a házasság csodálatos módja, mert a házasságban élők vagyona kétszerese az egyedül élőkének. „Míg mások háborúznak, te boldog Ausztria házasodj!”    tanácsolta fiának az 1452-ben német-római császárrá is koronázott  III. Frigyes, mottót adva ezzel a Habsburg dinasztiának. Nem csoda, mert épp a tanács hatására kötött házasság eredményezte a  Habsburgok hatalmi túlsúlyát Európában. Igaz, nem biztos, hogy a Habsburg-ház hatalomtechnikai tanácsai minden korban életképesek, hiszen egy trónfosztás és vagyonelkobzás esetén az addigi státus quo-ból adódó bölcsességüket kidobhatják az ablakon, de tény, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy évszázadokra jelentős politikai és gazdasági tényezővé válhattak.

A történelemből sokat tanulhatunk, de botorság lenne csak a Habsburgok életvezetési tanácsaira hagyatkozni, ha kortárs releváns elemzések is rendelkezésre állnak.  Nálunk ugyan a politikusok kihagyták a ziccert, hogy kutatásokkal bizonyítsák a házasság vagyoni helyzetre vonatkozó pozitív hatását, de egy amerikai kutatás szerint a házasságban élők vagyona kétszerese az egyedül élőkének.  Jay Zagorsky, az Ohio Állami Egyetemének a közgazdásza és kutatója többezer 1957-1964 közötti felnőtt pénzügyi helyzetét vizsgálta meg, és arra jutott, hogy a házasok közös vagyona négyszerese az egyedül élőkének. A házasok vagyona a házasságkötés után látványosan emelkedik, míg az egyedül élőké visszafogottan. Viszont a válás tönkreteszi a vagyoni helyzetet. Az elváltak vagyona már a válás előtt négy évvel csökkenni kezd, de a válás után 10 évvel később még mindig rosszabb a sohasem házasodottaknál.

 

3. Saját lakásban élünk-e

Életünk három legfontosabb pénzügyi döntéseEnnek a döntésnek van a legnagyobb hatása a vagyoni helyzetünkre. A különbség a lakással rendelkezők és a bérelt lakásban élők között óriási. Az FED  (Amerikai Központi Bank) 2013-ban végzett kutatása szerint a lakástulajdonnal rendelkezők vagyona 195.400$ volt, míg a bérelt lakásban élőknek 5.400$.

Mi a helyzet Magyarországon?

Ha cinikusak lennénk, azt mondanánk, hogy ezért szeretnek a magyarok saját lakásban élni, de hiába adta ki a Magyar Nemzeti Bank 2017. júniusában a magyar háztartások pénzügyi helyzetére vonatkozó röpke 102 oldalas átfogónak szánt tanulmányát, pont ezt nem tudjuk meg belőle. Amit megtudhatunk:

  • Komolyan befolyásolja a vagyon nagyságát az ingatlanok léte és értéke is.
  • A lakosság reálvagyonának 70 százaléka lakásingatlan.
  • A háztartások 84 százalékának van lakástulajdona, de a felső 10 százaléknak több lakástulajdona is van.
  • Az igazán vagyonosak nem az ingatlan, hanem a részvény- és cégtulajdonuk miatt olyan hihetetlenül gazdagok.

A tanulás és a házasság területén nem segíthetünk, de ha lakóingatlant szeretne vásárolni, vagy eladni, forduljon hozzánk.

Scroll to top