Utópia vagy kivitelezhető a Google város?

Ez óriási. Kipróbálnám. Odaköltöznék. Kár, hogy állítólag Torontóban és Kaliforniában (Mountain View) gondolkodnak. Mármint semmi bajom Kaliforniával…
A Financial Times-ban olvastuk, hogy a Google testvérvállalata, a Sidewalk Labs egy várost vagy városrészt akar építeni zöldmezős beruházásban, hogy kipróbálja, hogyan kell egy várost működtetni. Terveik szerint a technológia által lehetővé tett városi környezetnek kisebb lenne a terhelése a természetre és nagyobb életminőséget tenne lehetővé. Mindent újragondolnának, a városirányítástól a társadalombiztosításig, az infrastruktúrától a közlekedésig.  A projekt időpontja még nem ismert.
Milyen jó lenne egy ilyen projekt Magyarországra!
Azt tudjuk, hogy a technológiai óriások már néhány országot meghaladó gazdasági erővel rendelkeznek, azt sem rejtik véka alá, hogy a nem minden kormányzási lépéssel értenek egyet (persze nem Magyarországról, hanem az USA-ról beszélünk.) és a környezettudatossággal kapcsolatban is vannak forradalmi ötleteik, így nem igazán meglepő ez a nagyívű terv. Mivel Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, nem hiszem, hogy veszteséges üzleti modellben gondolkodnak. Gondolom nem is a technológiai cégek Amish közösségét akarják létrehozni, és nem is különcködni akarnak. Végül is, székházat már építettek egy párat.  Ez is menni fog.
 Azt hiszem irigylem ezt az egészséges önbizalmat, amivel ezek a cégek rendelkeznek.
Scroll to top