A diákhitel 7 évvel eltolja az első lakás megvásárlását

Úgy tűnik a diákhitel és az első lakás megvásárlása között nagyon szoros kapcsolat van. Legalábbis az USA-ban végzett kutatás szerint a diákhitelből eredő kötelezettségük olyan nagy, hogy  hét évvel el kell halasztaniuk az első lakásuk megvásárlását.

Az Ingatlanosok Nemzeti Szövetsége (eredetiben National Association of REALTORS® ) és a diákokat segítő American Student Assistance®  által végzett kutatásban az 1980-1998 közötti generáció (ők millenialnak-ezredfordulósnak(?)  nevezik, nálunk ez a Y és Z generációt fedi le félig meddig) jövedelmi, vagyoni, egzisztenciális döntéseit és helyzetét vizsgálták meg. A  (48 %-ban 28-37 éves, 52 %-ban  19-27 éves ) válaszadók medián életkora 27 év, a diákhitelük tipikus nagysága 41.200$, ami meghaladja a medián éves jövedelmüket, ami  38.800$.

A kutatásból az derült ki, hogy 20 százalékuk rendelkezik saját lakással, és 83 százalékuk azt állítja, hogy a diákhitel miatt nem tud lakásvásárláson gondolkodni. A lakással rendelkezők 28 százaléka vásárolna jobb, vagy nagyobb lakást, de a diákhitele miatt nem teheti meg.

 

eltöröték a diákhitel kamatát

Jó lenne tudni, nálunk milyen hatással van a tandíj az első lakás megvásárlására, de valószínűleg ezt ebben az érában nem fogják kutatni, mert a 2008-as tandíjellenes népszavazás ellenére 2013-ban bevezetett tandíjjal kapcsolatban csak az a választási praktika lehet hír, hogy 2017.október 1-től a tandíjra felvehető diákhitel kamatát eltörlik és a lakhatásra felvehető diákhitel keretét havi 50.000 forintról 70.000-re növelik, utóbbi kamata 2,3% marad.  Ez a hipokrita hozzáállás négyzetre emelése.

 

Scroll to top