Változatlan állapotot tükröz a GKI ingatlanpiaci index

A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi fővárosi ingatlanpiaci indexe változatlanul 114 ponton áll, míg az országos index 1 százalékponttal, 112 pontra csökkent.

Változatlan állapotot tükröz a GKI ingatlanpiaci index

Az index 100-as értéke a fővárosi és a teljes magyar ingatlanpiac 2006 és 2014 közötti átlagos állapotát mutatja, így a 100 alatti érték ettől kedvezőtlenebb, míg a 100 feletti érték ettől kedvezőbb képet mutat a piacról.
A fővárosi mélypont 2010 őszén és 2012 őszén volt, egyaránt 91 ponttal. Az országos index pedig 2009 őszén, 2010 tavaszán és 2012 őszén állt legmélyebben, minden időpontban 92 ponttal.
A bemutatott fővárosi és országos index, az egyes részpiacok indexeiből tevődik össze. Az irodapiaci index – mindkét területen – 115 pontra esett 121 pontról. Ennek oka az, hogy vidéken egyre több irodaterület áll üresen, szemben a fővárossal, ahol az A-kategóriás irodák területének 80,5 százalékát foglalják el a bérlők Pesten, míg Budán ez az arány 79,5 százalék októberben. A tavaszi felmérés még 77,5 és 78,5 százalékot mutatott.
Az üzlethelyiségek indexe a fővárosban változatlanul 103 ponton áll, míg országosan 1 ponttal, szintén 103 pontra emelkedett. A GKI negatív tényezőként említi a túlfejlesztést, az ellenséges törvényi és szabályozói környezetet, valamint az online kereskedelem terjedését.
A raktárpiaci részindex a fővárosban 4 ponttal, 107 pontra emelkedett, míg országosan 104 ponton maradt.
A lakáspiaci index Budapesten 127,5 pontról 129 pontra emelkedett, míg az országos mutató 125 ponton maradt.
A lakáspiacon a következő 12 hónapban a pesti belvárosi lakások, a kelet-magyarországi családi házak, valamint a Nyugat-magyarországi panellakások piacán romlik a helyzet. A többi helyen stagnál, illetve javul a piac. Érdekes, hogy Kelet-Magyarországon a nem panel társasházi lakásoknál a növekedés elérheti a 15 pontot.
Idén tavasszal ezer háztartásból 11 mondta azt, biztosan épít-, illetve vásárol lakást. Most októberben már 15-re nőtt a számuk. A felújításnál 27-ről 37-re nőtt az arány.
A jelenlegi árakhoz képest a használt lakások árai a következő 12 hónapban 2,4 százalékkal nőnek a fővárosban. Itt az új lakások árai 5,5 százalékkal emelkedhetnek a GKI becslése szerint. Nyugat-Magyarországon – az előbbi sorrendben – 3 és 4,5 százalék, míg Kelet-Magyarországon 1,2 és 2 százalékos áremelkedés várható.
A GKI évente kétszer készít felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek – fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők -, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top