Mivel növelhetjük eladó ingatlanunk értékét?

A lakás eladása a vendéglátáshoz hasonlít. Amikor vendégeket várunk, takarítunk, díszítünk, rendet rakunk, vendégváró falatokat készítünk, azt szeretnénk, hogy a vendégeink jól érezzék magukat. Amikor az ingatlanunkat, lakásunkat meghirdetjük, azt szeretnénk, ha az érdeklődők kellemes benyomásokkal távoznának és vételi ajánlattal jelentkeznének. Mivel az ingatlanvásárlók elsősorban olyan lakást vásárolnának, amelybe gyorsan beköltözhetnek és nem kell sokat költeniük a felújításra, ezértérdemes végig gondolni, mit tehetünk, hogy minél könnyebben eladhatóvá, értékesebbé tegyük ingatlanunkat.

Teremtsünk teret!

Ma az ingatlanvásárlók a tágas tereket keresik. Érdemes átgondolni, van-e olyan fal, esetleg konyhasziget, amelyeknek az elmozdítása nem jár nagy költséggel, viszont optikai és használati szempontból is megnöveli a teret. Ha van ilyen, mozdítsuk el. Ha ilyen könnyen kivitelezhető belsőépítészeti megoldásra nincs lehetőségünk, gondoljuk át, mitől tűnhet a lakásunk szellősebbnek. Nagynénitől örökölt, de sosem használt hintaszéket, a gyerekünk régi asztalát még mindig őrizgetjük? Szekrényen és mindenhol lógó ruhák, kabátok vannak a lakásban? A nem működő tévék is sorakoznak egymás mellett? A sokadik felmosó vödröt kerülgetjük a fürdőszobában? Rendezzünk egy nagy szelektálást, rendrakást. Rakjuk ki a lakásból a felesleges bútorokat és adjuk el. Ajándékozzuk, vigyük szelektív hulladékgyűjtőbe az évek óta nem használt ruhadarabjainkat. A gyakorlat visszaigazolja, hogy a rendezettebb lakások sokkal inkább meglódítják a lakást keresők fantáziáját, sokkal valószínűbb, hogy vételi ajánlattal térnek vissza.

Metszük meg a bokrokat!

A tájkép, a kilátás, a fontos értéknövelő tényező.  Egy túl nagyra nőtt bokor eltakarja a kilátást, megváltoztatja a kert arányait. A rendezetlen sövény, bokor láttán a vevők gyorsabban lemondanak az ingatlan megtekintéséről, különösen, ha ezekaz épület láthatóságát is nehezítik. Bár senki nem szeret feleslegesen költeni, de a tájképre, a rendezettségbe fektetett energiánk, elköltött pénzünk minden árkategóriában többszörösen megtérül. A szépen metszett bokrok nemcsak díszei a környezetnek, de vonzák a tekintetet, elegánsabbá teszik környezetüket, tágasabbá teszik a teret is és segítenek kiemelni a házunkat.

Tegyük rendbe a világítást!

A világos lakások mindig hivogatóbbak, mindig tágasabbnak tűnnek. Nem biztos, hogy tökéletes napfényben lesz lehetőségünk megmutatni az ingatlanunkat, ezért érdemes leellenőrizni, hogy minden lámpa, minden kapcsoló működik-e. Az összetört lámpákat cseréljük ki. A mozgásérzékelős lámpák beszerelése barátságosabbá teheti a bejáratot. Szereljük fel, ha addig nem tettük volna.

Javítsuk ki az apróbb hibákat!

Mielőtt nagyobb felújításra szánnánk el magunkat, végezzük el az apróbb hibák kijavítását. Egy hétvége alatt, nem túl költséges megoldásokkal ápoltabbá, gondozottabbá tehetjük a lakásunkat, házunkat. Csöpög a csap? Cseréljük le. Lepattogzott a homlokzatfesték? Javítsuk ki. A terasz korlátja berozsdásodott, lekopott róla a festék? Fessük le! Igazából ezek a változtatások nem költségesek, ugyanakkor a lakás megitélését nagyon sokban javíthatják és egy hasonló árú, de nem gondozott lakással szemben előnyt élvezhetnek. A vevők általában azokat az ingatlanokat keresik, ahol nem rögtön a bosszantó apróságok megszüntetésével kell kezdeniük a költözést.

Tegyük a bejáratot hívogatóvá!

A lakás a bejárati ajtóval kezdődik.  Működő csengő, egy esőbeálló, egy ajtókopogtató, a bejárat megvilágítása kedvezőbbé teszi az ingatlan megitélését. Volt eset, amikor egy kisebb lakást épp a bejárat mellett kialakított, gondozott fedett terasz tett hívogatóvá, jelent meg extra értékként. Vagy ahogy édesapám mondta, a „köszönő oldal” legyen mindig rendezett.

Javítsuk, cseréljük ki  a padlóburkolatot, ha szükséges!

Ne becsüljük alá a parketta, padló szerepét. A lakás értékének, állapotának, gondozottságának megitélése szempontjából kritikus tényező. Ha hiányosságokat látunk a parkettában, a padlóburkolatban, a szegélylécekben, érdemes azt megszüntetni, kijavítani. Előfordulhat, hogy egyes helyiségekben még az újraburkolás is kifizetődő lehet, hiszen látványosan növeli az ingatlan kinézetét. Az ingatlant keresők nem feltétlen szeretnének költeni a padlóburkolatok cseréjére, így azok a lakások, ahol a parketta, padlóburkolat szép állapotban van, hamarabb vevőre találnak. A laminált parketta nem drága, lerakása házilag is kivitelezhető, érdemes. A hidegburkolat felülragasztása sok esetben könnyen kivitelezhető, kiemelheti a konyha előnyeit és könnyebben vevőre találhatunk.

 Javítsuk fel a fürdőszobát!

A fürdőszoba és a konyha  komoly hozzáadott értéket jelenthet egy lakásnál. Nyílván, egy nagyobb fejújításba nem érdemes nekivágni épp az eladáskor, de apróbb, nem túl költséges javítások optikailag sokat tudnak javítani az összképen. Mossuk le azt a fránya penészt a nedvesebb zugokból. Javítsuk ki a fugát, ha picit hiányossá vált az évek során. Fehérítsük ki a fugát, ha beszürkült, zsírosodott a mindennapos használattól. Cseréljük le a tükröt, ha már nem lehet csillogóvá tenni. Tüntessük el a vízkövet a csapokról, a mosdóról. Cseréljük le a kilincseket. Fessük le a fürdőszobaszekrényt, ha a festék már lepattogzott. Sokszor a WC ülőke, a kilépők cseréje újjávarázsolhatja a helyiséget.

Teremtsünk semleges színű, tiszta környezetet!

A divat és az egyéni preferenciák gyakran harsányabb színek alkalmazására csábítják a lakástulajdonosokat. Egy-egy fal elegáns színezése, tapétája kimondottan vevőcsalogató lehet, de ne feledjük, hogy a túl sok harsány szín a vásárlók nagy részét elriaszthatja. Semlegesebb színekkel jobban beletalálhatunk a vevők ízlésébe, lelkivilágába. Ne hagyjuk, hogy elhanyagoltan, gondozatlannak tűnjön a lakásunk fala. Fessük le azokat, ha lehet használjunk semleges színeket. A világosabb színeknek az is a nagy előnye, hogy a tereket tágasabbnak láttatják.

Tüntessük el a bosszantó apróságokat, amik kérdések sorát indíthatják el!

Mi ez? Ezt a kérdést nem szeretjük hallani az ingatlan megtekintőjétől, mert azt a hibát, jelenséget biztos meg fogja jegyezni,  a „Mi ez?” kérdést kiváltó dolgok fognak megmaradni első benyomásként az ingatlan megtekintőiben, azzal fogják azonosítani a lakást. Leszakadt tapéta? Furcsa falhiba? 5 évvel ezelőtti beázás nyomai? Hiányzó parketta darab? Egy óriás akvárium és annak kompresszora betöltik a lakást? Lepergő vakolat? Ha már előre látjuk ezeket a „Mi ez?” kérdést kiváltó részleteket, tüntessük el, javítsuk ki az ingatlan meghirdetése előtt. De lehet, hogy nem gondoltunk mindenre. Figyeljünk az ingatlan megtekintőinek a kérdéseire, és ha szükséges, a következő megtekintésig elimináljuk az általuk kiszúrt hiányosságot.

Legyünk türelmesek!

Érdemes nyitottnak lennünk és meghallgatnunk az ingatlanközvetítőnk tanácsát. Az értékesítéshez szükséges fényképek elkészítéséhez, a lakás bemutatásához hozzá tartozik a megjelenés. Különösen fontos ez az ingatlanok esetében. Az ingatlanközvetítő gyakorlott szeme azonnal érzékeli azokat  a pontokat, amelyek megnehezíthetik a lakás eladását. Fogadjuk meg a tanácsát, hiszen ő az érdekünkben is javasolja a változtatásokat. Legyünk türelmesek és ne kritikaként éljük meg a javaslatait!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top