A beépített szekrénytől Barbra Streisand bevásárlóközpontjáig

A tárolás a lakberendezés  örök témája, optimalizálása visszatérő dilemma minden család életében, hiszen a bőséges, praktikus tároló létrehozása, a rend megtartásának megkönnyítése és a lakás tágasságának megőrzése számtalan ellentmondást rejt magában. Az is igaz, hogy  egy 10 szobás villában a probléma más módon jelentkezik, mint egy egyszobás garzonban, és a kihívás nagyobb lehet egy három gyerekes család számára, mint  egy pár vagy egy egyedül élő ember esetében. Mások a lehetőségek, ha saját lakásban élünk, és más, ha bérelt lakásunk lehetőségeit kell tudnunk jól kihasználni. A jelenlegi lakáspiac szépsége, hogy az elmúlt 50-60 év sajátosságai mind visszatükröződnek, így az evolúció szemléltetéséhez elég a jelenlegi lakásokban körülnézni.

Az előszoba beépített szekrénye kombinálva a nappali szekrénysorával

a tárolás evolúciójaA  hatvanas években újonnan épített emeletes házak, majd a panelek elmaradhatatlan kellékévé vált az előszobákat uraló beépített szekrény. Az állami építőipari vállalatokhoz köthető beruházások miatt a  trend a nyolcvanas évek végéig fenn maradt. Általában itt landoltak a cipők, a kabátok, bőröndök és a szerszámok. Ahhoz nem igazán voltak kifinomultak, hogy személyesebb ruhadarabokat akarjon bárki is tárolni bennük, ezért azok a nappali szekrénysorában a világkönyvtár sorozat, a vermut és az elegáns poharak mellett kerültek elhelyezésre. Az egyébként tágas előszobából hatalmas helyet kiszakító szekrény felső részéhez csak létrával lehetett hozzáférni, így vált az elfekvő kacatok gyűjtőhelyévé. Az egyenstílus egyénieskedésre nem túl sok  lehetőséget ad, talán a színezés tud némi változatoságot hozni.

 

A gardróbszekrény, mint (háló)szobabútor

a tárolás evolúciójaA rendszerváltás új dimenzióba helyezte a tárolást. A fejlett országokban már meghonosodott korszerűbb megoldások és  az igényes kivitel talán az IKEA modulrendszerű gardróbjaival, ötletes rendszerezőivel, sínen futó fiókjaival, tolóajtóival, tükörborításaival került be a magyar lakásokba.  Ezzel együtt a tárolás, mint funkció a nappaliból és az előszobából átkerült a hálószobába. Mivel az okos tárolás, a jó helykihasználás igénnyé vált, így nem csoda hogy azóta számtalan erre szakosodott cég jelent meg nálunk is.   

 

A gardróbszoba

A 2000-es évek elején bevezetett lakástámogatás, majd a devizahitelezés boomjával együtt a lakások mérete is nagyobb lett. Az angolszász sztenderdeket átemelve kialakult a fő hálószoba, amelyhez nemcsak saját fürdőszoba, de a saját  gardróbszoba, azaz a ruhák tárolására és öltözködésre használt szoba is kötelező elemmé vált. 100 nm-es, két-három főre optimalizált lakásban már ki lehet alakítani, de  elgánsabb változatához már egy kisebb lakás mérete szükséges. De nem Jennifer Anistonnak. Ő  kénytelen volt a garázst is hozzácsapni,  mert a 850 nm-es villája még így is kevésnek bizonyult. Igaz így állítólag kocsival is be lehet hajtani a tárolójába.  A neten számtalan ötlet van, ha valaki isnspirálódni szeretne, itt egy jó összeállítás a House Beautifultól. De azt hiszem mindannyian beszabadulnánk Jennifer Lopezhez is. Szeret és tud is öltözködni, ruhája is van, amit el kell pakolni, így nem csoda, ha az infrastruktúrát is kiépítette körülötte.

http://www.housebeautiful.com/lifestyle/organizing-tips/g1241/designer-closet-ideas/?

A bevásárlóközpont-szerű tároló

A személyes kedvencem Barbra Streisand megoldása, aki újabb szintre emelte a tárolást. Nem aprózta el. Ő egy bevásárlóközpont-szerű elrendezést alakított ki a villájának az alagsorában.  Utcákkal, kirakatokkal, jelzőtáblákkal. A filmjeiben viselt jelmezei, a babagyűjteménye, a díjai, a különböző eseményeken viselt ruhái, cipői, ruhagyűjteménye mind kiállításra került. Például az a  ruha, természetesen fényképpel illusztrálva, amelyet II. Erzsébet királynővel való találkozásakor viselt. Van ajándékbolt, ahol Barbra be tudja csomagolni az ajándékokat. Zseniális. Pont annyira extravagáns, amennyire Barbra Sterisand.

http://www.harpersbazaar.com/fashion/photography/g1321/barbra-streisand-house-photos/?slide=11

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top