A hét és talán az év legizgalmasabb sztorija: a CSOK

CSOK értelmezések az alacsonyjutalek.hu-nAz új lakások építésére, vásárlására kapható 10 milliós CSOK, az új lakások áfájának 27%-ról 5%-ra történő csökkentése, az építési engedély megszünése egyértelműen az építőipar helyzetbe hozása és ezzel a gazdaság élénkítése érdekében történt. De ez nem azt jelenti, hogy a nagycsaládosok ne nyerhetnének (Több mint 40 ezer 3 vagy annál több gyermeket nevelő egyedülálló szülő van). Ahogy szivárognak a hírek, interpretálódnak a jelenleg ismertnek és véglegesnek vélt szabályok,  mindegyik egy kicsit más szemszögből kutakodva. Így a mozaikcsaládok, a tetőtérbeépítés, a telekvásárlás is a látószögbe került. Ami biztos, hogy idén januártól még kedvezőbb feltételekkel igényelhető az egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a CSOK. Egy gyerek esetén 600 ezer forintot kaphatunk, a kétgyermekes családok támogatása 2,6 millió forintra bővült a háromgyerekeseknek pedig teljesen új program jött létre. Ezzel a sajtószemlével segítünk eligazodni az értelmezések rengetegében.

Sajtószemle

 

 • A sok, hasznos értelmezés ellenére érdemes elolvasni az eredeti jogforrást, ami a Magyar Közlönyben jelent meg.
 • A csalad.hu oldalán a kormány is beszállt a kormányrendelet értelmezésébe. Jól kiemeli a változásokat, például azt, hogy
  • a használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10%-kal emelkedik, így egy gyermek után (az ingatlan méretétől függően) 550.000 – 600.000 Ft, két gyermek után 880.000 – 1.430.000 Ft, három gyermek után 1.320.000 – 2.200.000 Ft, négy vagy több gyermek után 1.760.000 – 2.750.000 Ft jár majd (vagyis gyermekszám és ingatlanméret alapján a családok 90%-a 50.000 – 250.000 Ft-tal magasabb összeget kaphat)
  • a három- vagy többgyermekes, új ingatlant építő vagy vásárló családoknál az alábbi többletfeltételek is előírásra kerülnek:
   • az igénylő a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nincs nyilvántartva (nincs a mindenkori minimálbér egyhavi összegét meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozása);
   • az igénylést megelőzően – a „normál” esetben előírt 180 nap helyett – legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett (melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás);
   • amennyiben a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.
 • A HVG cikke, a valós társadalmi folyamatokat is figyelembevéve a mozaikcsaládok szemszögéből próbálta értelmezni a szabáyokat és  arra az nagyon érdekes tényre hívta fel a figyelmet, hogy ha már van három gyermekünk, akik még nappali tagozaton tanulnak, akkor nincs se házassági kötelezettség, se korhatár, nem kell eladni a jelenlegi lakást és elég 3 közösen nevelt gyermek a CSOK igénybevételéhez.
  • Ha a párnak három (vagy több) gyereke van, akkor sem vonatkozik rájuk a házasulási kötelezettség és a korhatár. A legfeljebb 10 millió forint támogatást, illetve a 10 millió forintos hitelt ők is felvehetik, ha új lakásba költöznek, vagy új ingatlant építenek. Fontos, hogy a családnak az új ingatlanba ténylegesen be kell költöznie.
  • A támogatás igénylésekor a közös háztartásban élő gyerekek számából indulnak ki, vagyis ha például az egyik szülőnek egy korábbi kapcsolatából van már egy gyereke, a másiknak is, és még van egy közös gyerekük is, akkor nekik összesen már megvan a szükséges három gyerekük (ha ezek valamelyike hiányzik, akkor értelemszerűen jövőben megszülető közös gyerek(ek)kel teljesíthetik a feltételt). Mivel a közös háztartásban való élés a kulcs, a három gyerekbe beleszámítanak az örökbe fogadott gyerekek is.
  • Az számít gyermeknek, aki még nem érte el a 20 éves kort, vagy 20-25 év között van, de iskolalátogatási igazolást tud felmutatni arról, hogy nappali tagozaton tanul.
 • A Portfolio.hu további gyakorlati kérdéseket feszeget a Tombol a CSOK-őrület – 10 új kérdés és válasz a részletekről című cikkében, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy
  • a telekár nem vehető figyelembe új lakás bekerülési költségeként, bontási költség viszont igen
  • a szabályozás szerint régi lakás eladása és egy másik megvétele esetén a régi lakás eladási árát egy az egyben az új megvételére kell fordítani (a régi lakás eladása után 5 évig, kivéve a 10 milliós CSOK-ot), és a két ár különbözete erejéig vehető csak igénybe a CSOK. De ez a szabály megúszható, ha az egyenesági rokonnak történő ajándékozással „válunk” meg a lakásunktól.

Tetőtér beépítés esetén tehát nem csak önálló bejárattal kell rendelkeznie az új „lakóegységnek”, hanem a 10+10 milliós állami támogatás megszerzéséhez még minden lakófunkciónak és nem mellesleg a külön mérhető közműveknek is rendelkezésre kell állniuk az újonnan kialakított házrészben. Tehát ahhoz nem jár a 10+10 milliós új CSOK, ha például egy család a 3 gyereknek a tetőtérben hozna létre új hálószobákat.

Jó olvasgatást és vásárlást!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top