A súlyos következményekkel járó trend

Az alábbi blogbejegyzés a különálló konyhát a 2017 évek lakástrendejei közé sorolta. Személy szerint a különálló konyha híve vagyok,  bár elismerem a konyha és nappali  összenyitása növelheti a tágasság érzetét kisebb lakásokban, de most nem ez az aspektus keltette fel az érdeklődésem.

Azok a vélemények voltak számomra érdekesek, amelyeket a blogíró a magyar helyzet illusztrálására idézett:

Megkérdeztük Nagy Dávidot a cég munkatársát arról, hogy mennyire trend ez Magyarországon. Kiderült, hogy nálunk a hálószobák mennyisége kap inkább prioritást, az érdeklődök többsége továbbra is amerikai konyhás ingatlant keres:”Nem sok embernek van baja az amerikai konyhákkal. Az össze új építésű lakás szinte így épül már eleve. Nagy előnye, hogy amíg főz az ember, addig nincs elszakadva a nappaliban lévő társaságtól. A vevőink azért is szeretik a külön konyhás lakásokat, mert a konyhát utána be lehet vinni a nappaliba és a konyha helységből még egy hálószobát csinálnak. Például így mondjuk lesz egy nappali plusz hálószoba, plusz konyhás lakásból egy nappali plusz két hálós. Ma ez a trend inkább. Minél több hálós a lakás annál többet ér.

HA VAN MONDJUK EGY 100 NM-ES LAKÁS, AKKOR JOBB HA 3 HÁLÓS ÉS NAPPALIS (BENNE A KONYHA) MINT SEM, HOGY LEGYEN EGY SZEPARÁLT KONYHÁJA ÉS 2 HÁLÓJA ÉS NAPPALIJA. TALÁN AZ IDŐSEBB KOROSZTÁLY PREFERÁLJA A KÜLÖN ÉTKEZŐS KONYHÁT.

 
 „A vevőink azért is szeretik a külön konyhás lakásokat, mert a konyhát utána be lehet vinni a nappaliba.” És ezen a ponton jön a probléma. A mai magyarországi társasházi lakásfelújítások fő trendje a funkciók áthelyezése. Ahogy a fenti idézetben is látható, ha keresik is a külön konyhás lakást, csak azért, hogy hálószobát alakítsanak ki, a konyhát pedig bevigyék a nappaliba. Mindezt megtehetik mindenféle engedélyezés, szonszédok, társasház többi lakójának beleegyezése nélkül. Mit eredményez? Az egymás feletti lakások nappali és éjszakai élettere felcserélődhet, az ebből fakadó zajok (vízvezeték, burkolatok kopogása, étkező székek húzogatása, konyhagépek zúgása, víz csobogás), ami a lakók létszámának és korának függvényében komolyan többszöröződhet, megjelenik az addig békés, csöndes hálószoba felett. Persze ez igaz a konyhában kialakított hálószobára is, mert felette valószínűleg ugyanúgy konyha marad. Egy régebbi épületben, ez nem csak az alatta levő lakást, hanem akár a felette levőt is érintheti. Úgy tűnik, hogy a hangszigetelésre nincsenek sem szabványok, sem engedélyezhez kötött sztenderdek. Nincs semmi, ami a kivitelezőnek iránymutatást adjon, amit egy lakó számonkérjen.

Számtalan vita forrása a családok eltérő életmódja egy társasházban még akkor is, ha a funkciók nincsenek felcserélve, mert a zaj könnyen, nagy sebességgel terjed a tömör anyagokon át. De a helyzet akkor válik igazán tragikussá, amikor a hálószoba felett  nappali van zongorával, mosogatógéppel, mosógéppel, három ugráló gyerekkel megspékelve, amit az úszó parketta divatja még jobban súlyosbít.

#eladólakás #keletikarolyutca #alacsonyjutalek Eladó felújított lakás Budapest II. kerület – Spherical Image – RICOH THETA

A dolog másik szomorú aspektusa, hogy a társasház többi lakója, akit épp nem érint ez a probléma, teljesen közömbös a problémák, viták elsímítására. Persze, ha legközelebb ő szeretne segítséget kapni a társasháztól, ugyanabban az elbánásban fog részesülni, mert ennyire vagyunk mi önzőek. Ezért javaslom minden társasháznak, hogy az Szmsz-ben vagy a  működési szabályzatban fektessék le a funkció áthelyezésének a szomszéd engedélyéhez és feltételekhez való kötését, hogy megelőzzék az ebből fakadó életminőségromlást.

Akit a fentiek elgondolkodtadtak, és a jószomszédi viszony érdekében szeretne tenni, terészetesen találhat megoldást.

Üveggyapot

http://www.isover.hu/hangszigeteles/padlo/lepeshang/

Parafa

http://www.parafa.net/web/index.php?option=com_content&view=article&id=11&Itemid=9


Társasházakat érintő cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top