Ingatlanradar: brutális árat fizethetünk a kéményellenőrzésért?

Hír: Módosítaná a kéményseprésről szóló rendeletet a kormány: az eddigi ingyenes szolgáltatás akár tízezrekbe is kerülhet, ha a gázszerelőkhöz kerülne a kondenzációs kazánok elvezetésének ellenőrzése. – olvasható az inforádió oldalán.

Ha igaz, amit a  Magyar Nemzet kiderített, akkor egy évi tízmilliárdos piac újrafelosztása, gázszerelőkhöz való allokálása történik meg a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségével.

Kiket szivatnak meg? A kondenzációs kazánnal rendelkezőket. Most a lakossági kazánok 40 százalékát teszik ki kondenzációs rendszerű eszközök, de egyre többen vannak, mivel tavaly július óta csak kondenzációs kazánokat lehet beépíteni.

Mennyire szivatják meg őket? Nem kicsit. Az iparági pletykák szerint akár heteken belül élesedő módosítás esetén a kondenzációs rendszerű eszközök kétévenkénti kötelező vizsgálatát ezentúl nem a kéményseprők, hanem a gázszerelők fogják végezni.  A jövőben 20-30 ezer forintba is kerülhet az ellenőrzés. Ami a papírmunkával együtt egy kb 5 perces műveletből, a mérés és az ellenőrző matrica felragasztásának kombójából áll. Legalábbis ez volt a FŐKÉTÜSZ protokol.

kondenzációs kazánok kéményellenőrzéseEz frappáns levezetése a rezsicsökkentésnek, amelynek során először kivéreztették a piaci szereplőket az ellenőrzési díj 4000 forintról 2000 forintra történt leszállításával,  majd államosították és ingyenessé tették a lakossági fogyasztók számára az ellenőrzést. Kizárólag a rezsicsökkentés jegyében. Persze természetes és mindannyiunk érdeke, hogy a készülékek, és ezzel együtt a kémények biztonságosak legyenek. Csak az a kérdés, miért kell külön engedélyeztetési eljárás a készülék üzembe helyezésekor és a  kémény bélelésekor, ha úgyis az a gázszerelő fogja ellenőrizni, aki beszerelte a készüléket? Ami természetesen egyébként sincs ingyen. Minek külön fizetni az ellenőrzésért, ha úgyis évente fizetünk a készülék éves karbantartásért, felülvizsgálatáért? Vagy lesznek elsők az egyenlők között, és nem minden gázszerelő ellenőrizhet?

Amúgy, nem tartjuk gumicsontnak és egész biztos, hogy ezt is lenyomják a torkunkon.  A rezsicsökkentés jegyében. Szóval ügyes.

Scroll to top