A Dagályhoz (Duna Arénához) sétáltunk a Duna partján és ezt láttuk

A Carl Lutz rakpart folytatásaként kialakított sétány és bicikliút, amit az egyébként brutális költségvetésű 2017-es  budapesti úszó-világbajnokságnak és a nagy beruházási láznak köszönhetünk, a Dagály (férjezett nevén Duna Aréna) uszodáig vezet. Már nagyon szerettük volna látni, mert nagy rajongói vagyunk a vízparti sétányoknak és annyit, de annyit fikázták, hogy tudnunk kellett, igazuk van-e.  Nagyon jó, hogy eljöttünk, és valóban van igazság a kritikákban, de a sétány annyira jó lett, hogy  mindenkinek ki kell próbálni.

sétány a Dagályhoz


A Vizafogó városrészben futó sétány egyértelműen hiánypótló. Nem hibátlan, és az árát inkább nem is akarjuk tudni, de szerintünk Budapesten ilyen és ehhez hasonló rakpartoknak kellene lennie. Az autós forgalmat, ahogy Barcelonában is, a sétány alá kellene vezetni A jelenlegi rakpartot le lehetne fedni, a jelenlegi felszínükön kellene sétányokat létrehozni.  Ha a nem büszke és nem erős Barcelona meg tudta ezt oldani, nekünk sem lehet akadály.

sétány a DAGÁLYhoz. Duna Aréna

Ezzel a közel 2 km-es szakasszal összekötötték a pesti belvárost és a Dagály uszodát, ami a VB szempontjából zseniális, mert  lehetővé teszi, hogy a pesti belvárosból a Duna mentén tudjunk elsétálni, elbiciklizni a Dagályig. A látvány gyönyörű, különösen ha a belváros felé haladunk, mert telibe kapjuk a várat és jól látható az Országház kupolája is. A sétány csendes a Népfürdő utca közelsége ellenére. A gyalogos sétány mellé egy bicikliutat is tettek, bár ez csak az Árpád hídig került kiépítésre, utána a bicikliseket felterelték a gyalogosok közé. Itt úgy tűnik elfogyhatott a pénz, az idő, az ambíció. Pedig jól láthatóan az Árpád híd és a Dagály közötti résznek hatalmas szerepet szánnak a VB szempontjából. Egyrészt itt köt ki a vízi BKV, másrészt négy új móló is épült a hajóknak. Ha itt is bejáratot akarnak kialakítani, akkor iparkodni kellene, mert most a por és a kiégett gaz kombója fogadja az ideérkezőket. A feliratok, tájékoztató táblák is hiányoznak, dehát végül is még van két hét. Mondjuk a 2-3 hónappal ezelőtt már felavatott uszoda is fel van még állványozva. Hogy a nyuszit idézzük, mi így szállunk le a bicikliről. A gyerekbetegségek ellenére szuper, hogy elkészült ez a sétány, de azért lenne ötletünk.

Ami szerettünk

Sétány a Dagályhoz
 • Ugráló a játszótéren. Reméljük, az időjárást is bírni fogja a szerkezet.
 • Fekvőhelyek, ülőhelyek. Most nem voltak túlzsúfoltak, de valószínűleg előbb-utóbb kevés lesz. Bár árnyékolás nélkül nyáron elég tikkasztó.
 • Kerékpárút. Ez a biciklisek álma. Vízparton, gyönyörű díszletek között biciklizni. Azt kell mondjuk, ez a bicikliút teliatalálat.
 • Biciklitároló az Árpád híd alatti szakaszon. Nagyon jó ötlet. Az osztrák Dunakanyarban a bicikliutak mentén biciklis automata van, ami azt jelenti, hogy bicikli belsőt és egyéb alkatrészt  vásárolhat az a biciklis,  aki épp megszorul.
 • Az Árpád híd lábánál le lehet menni a Dunához. Igaz, ez az alacsony vízállásnak köszönhető, és valószínűleg az év nagy részében erre nincs lehetőség.

Amit hiányoltunk

 • sétány a DagályhozA fák, az árnyékolások nagyon hiányoznak. Reméljük az odaültetett fák és cserjék előbb-utóbb be tudják tölteni ezt a szerepet.
 • Nincs frissítési lehetőség, kút, büfé. Tikkasztó kánikulában nélkülözhetetlen, de valószínűleg minden évszakban van létjogosultsága. Japánban és nagyon sok ázsiai országban automatákkal oldják meg a büféket. Az Árpád híd alatti szakaszra, vagy a játszótér mellé egy automata milyen jól jönne.
 • WC. Nem láttunk WC-t a sétány mellett. Így gyorsan amortizálódni fog az út széle, ha az emberek hozzák szokásos formájukat. Igaz a WC-hiány ez egész Budapestre igaz. Erre még vissza kell térnünk.
 • Móló, ahol le lehetne ülni. Jellemző, hogy a  biciklisek azonnal birtokba vették a kajakosok új mólóját, mert nem volt lezárva. De gondolom előbb-utóbb mindenkit kitiltanak onnan, és ez a lehetőség megszűnik.
 • Futópálya. A sétány csendes, ideális hely egy futópályának, annak ellenére, hogy a Margit-szigeten már van. De aki a Vizafogon lakik nem biztos, hogy szivesen fut végig az Árpád hídon, hogy  a szigeten fusson. A látvány pedig összehasonlíthatatlanul szebb itt, mint ott.
 • Szabadtéri edzőterem. Nem lenne tökéletes a Duna, a vár látványával edzeni?
 • A sétány alatti szinten, a töltésen kialakított lépcsősorok ideális kiegészítői lennének a sétánynak.

Ami gáz

 

 • A padok festése a gagyihoz konvergál. Mit nem bír a festék? Az esőt?
 • A Dagály uszoda melleti szakasz. Ahogy korábban kiemeltük, a por és kiszáradt gaz kombója uralja a Dagály uszoda melletti szakaszt.
 • Gaz volt a virágtartóban? Tényleg? Vagy csak botanikai ismereteink hiányosak és nem ismerjük fel a jót?

Mi ilyennek láttuk 2017. július 1-én.

sétány a Dagályhoz

Milyen volt egy éve?

 

A többi városrészről itt talál cikkeket

 • Miért nevezték a Tisztviselőtelepet a „legintelligensebb falunak”?
  A Tisztviselőtelep kertvárosi része, a Józsefvárosnak az Orczy kert, Üllői őt, Könyves Kálmán körút, Vajda Péter utca által határolt lenyűgöző városrésze, ahol a kertvárosi életérzés, a csendes utcák, a jó közlekedés, a tömegközlekedéssel is könnyen elérhető belváros kombinációja nem marketing szlogen, hanem a mindennapok valósága.
 • Bor, golf, lovaspóló, Etyekwood
  Ha valaki nem hiszi el, hogy Etyek a Budapest környéki települések közül a legprosperálóbbak egyike és ezzel együtt az ingatlanbefektetések nyertese lehet, az nézzen gyorsan a térképre. Ne tévesszen meg senkit az a tény, hogy a Zsámbéki-medence szélén, az Etyeki-dombság kezdetén fekvő település közigazgatásilag Fejér megyéhez tartozik, hiszen Pest megye határa nincs 2 km-re és…Read More / További részletek→
 • A Dagályhoz (Duna Arénához) sétáltunk a Duna partján és ezt láttuk
  A Carl Lutz rakpart folytatásaként kialakított sétány és bicikliút, amit az egyébként brutális költségvetésű 2017-es  budapesti úszó-világbajnokságnak és a nagy beruházási láznak köszönhetünk, a Dagály (férjezett nevén Duna Aréna) uszodáig vezet. Már nagyon szerettük volna látni, mert nagy rajongói vagyunk a vízparti sétányoknak és annyit, de annyit fikázták, hogy tudnunk kellett, igazuk van-e.  Nagyon jó, hogy eljöttünk,…Read More / További részletek→
 • Ahol az egész év nyaralás, Római-part, Kossuth Lajos üdülőpart
  Óbuda mázlista. Van egy öt km hosszú üdülőpartja a Hajógyári-sziget északi csücske (egész pontosan az Újpesti vasúti híd)  és a Megyeri híd között, ami nem csak az óbudaiak, de mindenki óriási kedvence. Egyik része a Kalászi utcáig tartó Római-part,  amiről, van akinek a mobil gát és a körülötte levő diskurzus és van akinek  Budapest egyetlen homokos…Read More / További részletek→
 • Érdemes Veresegyházon telket vásárolni?
  Két dologról híres Veresegyház.  Pásztor Béláról és a General Electric gyárairól.  Pásztor Béla, az ország legrégebben regnáló polgármestere, a General Electric hazánk legnagyobb amerikai befektetője (a Tungsram eladásával ez a közel 30 éves helyzet megváltozhat). Pásztor Béla 52 éves hivatali idejének talán a legnagyobb sikere, hogy 2000-ben a GE két divíziójának zöldmezős beruházását és persze ezzel brutális…Read More / További részletek→
 • Antik és bolhapiacok
  Sorozatunkban antik és bolhapiacokat mutatunk be, igazi érdekességek, ahol aprópénzért kincseket, illetve drágán vackokat is lehet vásárolni. Elsőként Budapest VII Klauzál tér csarnok jön, ami vasárnaponként van nyitva. Előnye, hogy el lehet intézni a bevásárlást a földszinti Sparban, illetve meg lehet ebédelni a Mangalicában, ahol élő zene szól.
 • Ismét van mozi a Csepel Plázában
  Egy kerület, városnegyed ingatlanárait erőteljesen befolyásolja a népesség változása. A szerethető, gyerekbarát, és persze a megfizethető városrészekbe szívesen költöznek az emberek. A szerethetőség, a parkok, az ellátás, a biztonság, a gyermekbarát környezet, a kultúrális lehetőség mentén alakul ki. Az otthontérkép szerint a XXI. kerület az elmúlt 5 év ( egészen pontosan a 2011-2015 közötti időszak)…Read More / További részletek→
 • Melyik kerületet érdemes a családosoknak választani?
  „Ahol a Wifi, ott az otthon.”- Mondják azok a szülők, akik kiskamaszokat, tinédzsereket nevelnek. Hiszen tudomásul veszik, hogy gyermekük számára a neten való létezés életkori szükséglet, és csak ott érzik jól magukat, ahol ez biztosított. Igaz, egy lakásvásárlás, lakáscsere során a város, a kerület kiválasztása ennél összetettebb paramétereknek, szofisztikáltabb feltételrendszernek kell, hogy megfeleljen, beleértve a család…Read More / További részletek→
 • Budafok
  Budafok Budapest budai oldalán, a város déli részén található, ami a nagy Budapest létrejöttekor vált a város részévé. A Budatétény és Kelenvölgy között elterülő kertvárosias városrész  mai határai a Ringló út a Horogszegi határsortól, Méhész utca, a MÁV érdi vonala, Hosszúréti-patak, Duna folyam, Háros utca, Vöröskúti határsor, Horogszegi határsor a Ringló útig tart.  Sokan nem ismerik. A Budapest belvárosától hasonló…Read More / További részletek→
 • Sas-hegy
  A Sas-hegy  Budapest budai oldalán a város déli részén található 266 m-es magaslat, amelynek egy része Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület néven 1958-tól természetvédelem alatt áll, a másik része,  a Jagelló út-Németvölgyi út-Budaörsi út-Petőfi Sándor laktanya által határolt, a természetvédelmi terület körül kialakult kertvárosias városrész. (Igaz a Jagelló út közeli utcákat már többen inkább a Németvölgyhöz sorolják.) Sokan nem ismerik,…Read More / További részletek→
Scroll to top