Külföldi ingatlan befektetés

A Balatonon éledezik az ingatlanpiac.Nagyon sokat lehet olvasni a külföldi ingatlanok vásárlásáról, de többnyire feltételezéseket, nem tapasztalatokat osztanak meg.

Esettanulmány: 2015. április

Most valós eseményeket tálalunk, keresztnevek megváltoztatásával. Két barátom Miki és Laca 2002-ben vásárolt ingatlant, egymást győzködve saját éleslátásáról.

Miki Spanyolországban, Marbellán vett a tengerparton, lakóparkban 2 szintes, nappali +2 hálószobás, tetőteraszos nyaralót, kicsi saját kerttel, nagy közös kertben medencével. A tenger kb 100 méterre van, Antonio Banderas villája 500 m-re. Garázsba 1 autó fér be. Ára 400.000 euro volt, az euro 230 Ft, 92.000.000 Ft. Laca Balatonvilágoson vett telket a panoráma soron, káprázatos kilátással a Balatonra, előtte megy a kerékpár út. Épített rá házat, garázs, nappali,  2 hálószoba, szauna, kertben fedett medence, költsége 80.000.000 Ft volt.

Az illetékben nem volt jelentős különbség. Mindkét barátom 80-100 napot tölt a nyaralójában. Marbellára a fennmaradó időben a barátok és rokonok mennek kb 280 napos a kihasználtság.

Mindkét ingatlan mellett eladták a szomszéd házat, tehát adódik az összehasonlítás. Marbellán az eladási ár 750.000 euro volt, ma 300 Ft/euro , 225.000.000 Ft , Balatonvilágoson 67.000.000 Ft.

A hely, a hely, a hely

Jelen esetben is az ingatlanbefektetés legelső három, egyben legfontosabb szabálya a hely, a hely, a hely.

A Balatonon éledezik az ingatlanpiac. Marbelláról amit tudni érdemes: az elmúlt húsz évben Angliából, Németországból, Hollandiából, Skandináviából, Írországból, Svájcból, Katarból, Szaud Arábiából ömlik a tőke. Az ingatlanok száma ezerszeresére nőtt. Golfpályából 32 db van a környéken. Legközelebbi repülőtér Malaga, aminek a kapacitását 20 szorosára növelték.

Nézzünk néhány képet a balatoni ingatlan vonatkozásában. A panoráma fenséges, nehéz eldönteni, hogy a nappali fények, vagy a naplemente lenyügözőbb. A fedett medence már áprilisban 20 fok feletti vizet biztosít, nyáron sokszor 29 fokos. A koktélt a parton illik elfogyasztani.

A cikk írásakor a szerzőnek nincs külföldi ingatlana, de szeretné ha lenne.

Folytajuk

2015.04.08

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top