Lakásárak

Kopátsy Sándor                 PG                   2015 05 13

Lakásárak

A 2008-as pénzügyi válság fő okát elve abban láttam, hogy az ingatlanárak nem szerepelnek a fogyasztói árindexben, és a bankok hitelfedezetét nem igazították az ingatlanok árindexéhez. A pénzügyi kormányzatok nem vették tudomásul, hogy az ingatlanárak hitelfedezetet jelentenek. Jogilag, helyesen a pénzkibocsátást a jegybankok monopóliumának tartják. Nem számolnak azzal, hogy az ingatlanárak emelkedése is emissziót jelent, hacsak a bankok hitelfedezetét nem kötik az ingatlanárak változásához.

ingatlan közvetítés, eladás, csere, bérbe adás

A jelenlegi rendszerben az ingatlanárak emelkedése azt jelenti, hogy ennek megfelelően nő a lakosság hitelfedezete, vagyis a számára elérhető pénz mennyisége.

A 2008-as pénzügyi válság az Egyesült Államokban robbant, mert az volt az a lakáspiac, ami a belső piacot érintette. Európában azonban a lakásárak elsősorban a külföldi befektetők számára jelentettek vagyongyarapodást, alig érintették az országok belső piacát.

A lakásárak legnagyobb emelkedése a négy mediterrán országban és Írországban volt. Ezekben az országokban a lakásvásárlások többségét külföldi állampolgárok jelentették. Ezért a vagyongyarapodás nem ezekben az országokban jelentett hitelfedezetet, hanem a vevők saját országaikban. De a mediterrán térségben élő állampolgárok ugyan a felértékelt mediterrán vagyonukat nem használták otthoni bankjukban hitelfedezetnek, mint az Egyesült Államokban. Ugyanakkor azonban a mediterrán államok a saját állampolgáraik pénzbetétét állampapírokba fektethették. A mediterrán államok adósodtak el a külföldieknek értékesített ingatlanok ára terhére. Elég megnézni, hol tartanak az ingatlanárak a négy mediterrán országban és Írországban a 2008-as árukhoz viszonyítva. Olaszországban -17, Spanyolországban -31, Írországban -37, Görögországban -38 százalékkal, a hét évvel korábbi ár alatt. Ugyanakkor az Egyesült Államokban már csak 1.5 százalék hiányzik a válás előtti ártól. A táblázatomon szereplő 40 ország közül 38-ban már 10 százaléknál magasabbak a lakásárak.

Mi, magyarok szerencsések voltunk, mert megúsztuk az euróra való áttérést. Sajnos a mi kormányaink megirigyelték az olcsóbb euró hiteleket, és bevezették a lakosság svájci frankban történő eladósítását.

Szerintem, a mediterrán államok euró hiteleiket soha nem tudják visszafizetni. Az euró övezetnek szét kell esni, ezt talán még megérem. Az én életemben a magyar lakosság sem lesz képes erre annak ellenére, hogy az első felelős, a magyar állam is megpróbál ebben segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top