Miért keresik az újszerű ingatlanokat?

A Portfolio.hu ingatlanokkal foglalkozó rovata, a Resourceinfo.hu az Otthontérkép statisztikái alapján elemezte az ingatlanpiacot  és egy érdekes következtetésre jutott: A lakásvásárlók nem szeretnek felújítani.

Lakásvásárlók nem szeretnek felújítani, inkább az újszerű vagy felújított lakásokat keresik

A keresési statisztikák alapján úgy tűnik, a lakásvásárlók messze elkerülik a felújítandó ingatlanokat, ennek a kategóriának a részesedése mindössze 3,9 százalékos. A legnépszerűbbnek az újszerű és újépítésű ingatlanok számítanak, melyek részesedése 25,5, 24,2 százalékos. Az újépítési ingatlanokra úgy tűnik, a piac valóban nagyon ki van éhezve, hiszen arányuk annak ellenére ilyen magas, hogy nagyon kevés új lakás épül. Szintén sokan keresik még a felújított ingatlanokat, vagyis a legtöbben csak egy egyszerű festés, vagy még e nélkül szeretnének beköltözni vásárolt otthonukba.

Eladó lakás Budapest Óbuda Bóbita utcai lakópart alacsonyjutalek.hu
A lakóparki lakások ezeknek az elvárásoknak jobban meg tudnak felelni. Ajánlataink között van a Bóbita utcai lakópark másfél szobás lakása (26,9Mft – 54nm+12nm tersz+6nm tároló)

Bár a fenti statisztikában némi módszertani hibelehetőség benne rejlik, de az eredményben semmi meglepő. Pontenciális lakásvásárlóvá vált az a korosztály, aki az utazások és az internet nyújtotta információk alapján sokkal tudatosabb, sokkal jobban specifikálni tudja a lakásával kapcsolatos elvárásait.  A modern és a luxus  nem valami távoli lila ködbe vesző jelző, hanem facebook fotók, pinek és insta fotók formájában testet öltő valóság vagy legalábbis a valóság ígérete. Ugyanakkor, az is igaz erre a korosztályra, hogy csak azzal akar foglalkozni, ami érdekli és egy lakásfelújítás pont nem ezek közé tartozik. Való igaz, az elmúlt bő két évtized politikai, társadalmi, kultúrális, technológiai földindulása nemcsak hatalmas szemléletváltással járt, de felülírta  a régi normákat, és nem hagyta érintetlenül az ingatlanpiacot sem. Azon kívül, hogy pontosan tudjuk, hogy az irígyelt életmód milyen lakáskörülményekben manifesztálódik, a lakásokkal szembeni elvárás is megváltozott. Egy mai lakásnak mást kell tudnia, mint 30-40-100 évvel ezelőtt épültnek.

Eladó lakás Vada P- 84nm 23,5 Mft
Egy szép példa, hogy egy századfordulós épület lakása is lehet élhető. (Vajda P u -84nm-3 szoba- 23,5Mft)

A környzettudatosság, az energiafelhasználás kérdése fel sem merült, és a mosogatógépek, számítógépek sem voltak a háztartások kötelező elemei. Érdemes összehasonlítani, mennyi elektromos készüléket használtak  30-40 évvel ezelőtti  a lakásokban és mennyire van szükség ma? Hány konnektorra volt szükség akkor és most? Mekkora kapacitása volt a vezetékrendszernek és mekkorára van szükség most? Volt-e gardrób szoba? (Bár igen, pont a 30-40 évvel ezelőtt panel lakásokban szériatartozék volt.)  Hány fürdőszoba volt lakásonként és most mennyit igényelnénk?  Volt-e egyedi fűtés?  Mennyien dolgoztak otthonról? Ennek a korszerű környezetenek a megteremtése rengeteg pénzt és energiát kíván, ami az instant kultúrával, életvitellel kevéssé egyeztethető össze. Aki már végigvezénylet egy felújítást, az tisztában van azzal, hogy a mesterek megtalálása, a munkák összehangolása se nem egyszerű, se nem olcsó. A villamos vezetékek cseréje milliós nagyságrandű költség lehet. A fürdőszoba helyének, kialakításának megváltoztatása is milliós nagyságrendű költség. A ház szigetelése, a fűtés korszerűsítése, a kémények bélelése mind-mind jelentős feladat. De a teljes képhez az is hozzá tartozik, hogy a hasznát lakások választéka sokkal nagyobb, és emiatt az alkupozíciónk jobb. A régebbi épületek már bizonyítottak  és különleges bája tud lenni a régi lakásoknak. Azt se felejtsük el, hogy egy felújítás során a kreatív energiáink felhasználásán kívül a felújítás költségeit is optimalizálhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Scroll to top