Amikor a feleslegesnek tűnő ajtók a lakás funkcionalitását növelik

Ez nem hiba, hanem funkció, mondhatjuk az informatikusok után szabadon, ha alaposabban megnézzük ennek a megvételre ajánlott pesterzsébeti lakásnak az alaprajzát. Az első pillanatban felesleges két ajtó a kis szobán, az átjárható fürdőszoba hibás építészeti elgondolásnak tünhet, de kiderül, hogy nem,  sőt…

Milyen ötletekkel hozhatjuk ki a legtöbbet ebből a különbejáratú szobákkal, két bejáratos fürdőszobával rendelkező  Tátra téri ingatlanból?

Ennek a Tátra téri, hatvanas években épült 2 szobás, 52 négyzetméteres, felújításra szoruló  lakásnak a megvásárlásakor az ár, az elhelyezkedés, méret mellett az is lényeges szempont, hogy tudunk-e céljainknak, szükségleteinknek megfelelő életteret kialakítani, a lakás kialakítása kíván-e nagyobb beavatkozást. Melyek az előnyös tulajdonságai, és tudunk-e a hátrányból előnyt kovácsolni?A javasolt ötletek a hidegburkolatok, pvc cseréjét, fürdőszoba átalakítását kívánják, és úgy tűnik az elektromos-, víz-, szenyvízvezeték cseréjét is célszerű elvégezni, de a fűtéskorszerűsítés nem feltétel. De jó tudni, hogy a lakás a legfelső szinten van, ezért a fűtéskorszerűsítés, kéménybélelés egyszerűbben kivitelezhető. Ajtók, ablakok felújítását, cseréjét érdemes átgondolni, de szerencsére a szobák parkettája igazán kitünő állapotban van, így azok cseréje nem feltétlenül indokolt.

Ötlet #1: Gardrób kialakítása a hálószobában

A kisebb szoba nincs 14 négyzetméter, viszonylag keskeny (272 cm), csak egy ablaka van, két bejárattal rendelkezik és ha a fűtéskorszerűsítés nem fér bele a költségvetésbe, akkor a gázkonvektor helyigényét is figyelembe kell vennünk. Ezek egyenként is korlátot jelenthetnek, így együtt elsőre nehéz felismerni a szoba használhatóságát. Viszont  a hálószoba válaszfallal történő megosztásával úgy nyerhetünk jelentős tárolóhelyet, hogy kicsit kuckósabban, de egy francia ágy is elhelyezhető, a két ajtó és az ablak elhelyezkedése kimondott előnnyé válik. Természetesen a világítás kialakítása a gardrób használhatóságának kritikus része.

Ötlet #2: Fürdőszoba szétválasztása tusolóra és mosdóra

A fürdőszoba előnye, hogy van ablaka, de a gázbojler, a gázkonvektor és ezek csövei fontos stratégiai helyet foglalnak el. Bár a fürdőszoba a lakás méretéhez képest nagy és szerencsére a wc különálló, de a két ajtó miatt a közlekedő folyósó jelentős helyet elvesz. Ha a fűtéskorszerűsítés nem fér bele a költségvetésbe, akkor alkalmazkodni kell a fűtéshez, bojlerhez. Viszont a kád megszüntetésével és egy válaszfal kialakításával értékes falfelületet nyerhetünk, amelyet a mosdó, mosógép elhelyezésére használhatunk. A természetes fény megmarad, és akár ketten is kényelmesen használhatják a fürdőszobát.

Ötlet #3: Extra funciók – étkező, dolgozó -kialakítása

Szuper, hogy különálló kamra van a lakásban, ezért a konyhában helyet lehet szorítani egy apró étkezőnek. A nappali mérete, alakja lehetővé teszi, hogy vendégágyas ülőgarnitúrát, dolgozót is elhelyezzünk benne.

A fenti ötletek nem forradalmiak, de lakásvásárlás során jól jöhet, ha a lakás rejtett tartalékaira felhívják a figyelmet. Ebben is próbálunk segíteni.

Scroll to top