Portugál ingatlanpiac mozgalmasabb, mint valaha

Már 3 éve valljuk, hogy a portugál ingatlanpiac, azon belül is Algarve érdekes, izgalmas és főleg jövedelmező befektetési lehetőség. (Szerencsére voltak akik, hallgattak ránk.) Ezen a pandémia sem változtatott. Sőt az érdeklődés még felfokozottabb lett.

2020 februárjában, amikor a COVID19 megjelenésével szembesült a világ, úgy tűnt, hogy az ingatlanpiac a világ összes ponján meg fog torpanni. 18 hónappal később a pesszimisták megzavarodtak, mert a lakóingatlanok piaca virágzik és talán Algarve, Portugália déli régiója az egyik legreménykeltőbb. Sőt a régió nagy tapasztalatú ingatlanosai azt mondják, hogy Algarve ingatlanpiaca soha nem volt ilyen népszerű és pezsgő és van egy pár jó magyarázatuk a jelenségre.

Algarve egy jó hely

Algarve, Európa és az európai tengerpartok különleges adottságú része, a napfényben fürdő mór boltívek és aranyló homokkal vakító tengeröblök különleges kombója. Igazán sosincs hideg, télen sem süllyed 12 fok alá, igaz a december igen esős. A tenger és a levegő hőmérsékletét az óceán közelsége befolyásolja. Az élet megfizethető. A kaják olcsók és finomak. Az aktív életre fantasztikus lehetőségek vannak. A golf mellett wakeboardozásra is a világ egyik legjobb helye.

Nagy az igény a luxusingatlanok iránt

Az egymillió eurónál nagyobb árú ingatlanok piaca megélénkült. Villák, építési telkek, felújításra szoruló építmények piaca hihetetlenül erős, miközben egyre kevesebb a felkínált ingatlan. A 2011-ben a gazdasági válság következményeként sok építőipari szakember és munkás otthagyta a portugál piacot. Az ingatlanpiaci boom alatt elkezdett építkezések 2017-ben befejeződtek és most a munkások megtalálása illetve a megemelkedett alapanyagárak sem segítik, hogy a kínálat az igényekkel együtt bővüljön.

Már nemcsak a tenger melletti ingatlanokat keresik

A portugál kormány a tengerparti sáv beépítettségének a korlátozása mellett döntött (szerintünk nagyon helyesen). Védi a partszakaszt a túlépítettségtől, hogy megtarthassa a karakterét. (De jó ezt hallani) A vásárlók egyre tágasabb ingatlanokat keresnek, ahol az életterük, a csend, a béke nagyobb, mint a part közvetlen, élénkebb közelében. Sőt, az a tapasztalat, hogy a tér lett az új luxus a minőség és az exkluzivitás mellett. A pandémia semmihez sem fogható tapasztalata megnövelte az igényt a természethez közelebb fekvő, vidéki vagy a domboldalon fekvő ingatlanok iránt. A nagy telek lehetőséget ad egy alternatív életstílus kialakítására. Olyan lehetőségeket keresnek a befeketetők, ahol akár egész évben is élhetnek.

Kik fektetnek be Alrarve-ban?

A britektől kezdődően, az íreken keresztül a franciákig. Az elmúlt 20 évben nem sok német befektető volt Algarve-ban, de most megjelentek a módos németek és a portugálok is. Liszabonból és az ország északi részéből. Van olyan ingatlanos, aki úgy értékeli, hogy még mindig a britek vannak legtöbben, ők adják a vásárlók 70 százalékát, de a vásárlók jelentek meg Hollandiából, Svájcból, Svédországból, Észak-amerikából, Brazíliából, Indiából, Dél-Afrikából is.

Virtuális vásárlók is megjelentek

Egyértelműen a pandémia hatása, hogy az elmúlt 18 hónapban több olyan értékesítés történt, amikor az érdeklődők nem látták személyesen a megvásárolt ingatlant, csak virtuális túrán keresztül. Van olyan ingatlanos, ahol 19 értékesítésből 11 virtuálisan történt. Ami azt jelenti, hogy a portugál ingatlanosok jól reagáltak a piaci igényekre és megteremtették a technikai, techológiai feltételeket.

Mire fel a nagy érdeklődés?

A német vagyonosok a 2021 szeptemberi választások adóemelési hatásától tartanak. Ugyanakkor sokan átértékelték az életüket a pandémia miatt. Úgy gondolják talán nem érdemes egy sűrűn lakott városban élni, ha luxus körülmények között élhetnek Algarve-ban. Mások, a home office (a távmunka) adta lehetőségeket akarják úgy kihasználni, hogy külföldön alakítják ki az irodájukat. Vásárolnak egy villát, ahol gyors az internet és van iroda. Ugyanakkor az alacsony kamat is az ingatlanvásárlásra ösztönöz. Van aki a nagyobb életteret, ingatlant, lakást keresi. A pandémia megtanította, hogy otthonról dolgozni a legkényelmesebb és legbiztonságosabb. Nem akarják közlekedéssel tölteni a napjaikat. Előtérbe került a családdal tölthető minőségi idő. Épp ezért a tenger közelében fekvő apartmanok és házak, ahol van lehetőség a szabadtéri életre, felértékelődtek. Ezt Algarve-ban jó áron tudják megvalósítani.

Befektetésnek sem utolsó

A múlt évben az árak 5-6 százalékkal emelkedtek és 2021 első hat hónapján újabb 5-6 százalékkal. Úgy tűnik a trend megállathatalan. A pénz keresi a helyét és az emberek kockázatvállalóbbak. Az ingatlanvásárlók, akik Algarve-ban nézelődnek, Dél-Franciaországban, Majorkán is keresgélnek. Majd rájönnek, hogy a még mindig kedvező árak mellett az életminőség, a biztonság, a világszintű egészségügyi szolgáltatások, a csodálatos konyha, a jó oktatás, a romlatlan természet, a fantasztikus közlekedés miatt Algarve mellett érdemes dönteni. Úgy tűnik egyre több kisgyermekes család telepszik itt le, akik innen dolgoznak. És persze a nyugdíjasok is szívesen választják.

A főleg a briteket vonzó Arany Vízum program, ami 500.000€ ingtalanbefektetés felett állampolgárságot garantált jelentősen megváltozik 2022 januárjától. Az új szabályozás megakadályozza, hogy népesebb helyeken, mint Liszabon, Portó, Algarve így vásároljanak. Csak a ritkán lakott részekre fog kiterjedni a program. Ezzel együtt egy új adószabály jelent meg. Az életvitelszerűen Portugáliában élni akaró külföldiek az adó szempontjából rezidensekké válhatnak a D7 vízummal. Ez azt jelenti, hogy a drága Arany Vízum helyett, a D7 vízummal letelepedhetnek, ha igazolják, hogy van megfelelő jövedelmük. (non-habitual residency tax regime).

Az olcsó pénz, az alacsony kamatok, a jó ingatlanárak, a letelepedési könnyítések mind arra mutatnak, hogy az Algarve-ban történő ingatlanbefektetés a következő években is jó lehetőség az euróban befektetni kívánók számára.


Portugál ingatlanvásárlás iránt érdeklődőknek is

Scroll to top