Hol vásároljak külföldön ingatlant?

A pandémia karanténnal szűkre szabott világában ki ne álmodozott volna arról, hogy vesz egy házat és rövidebb-hosszabb időre letelepedik valami napfényes tengerparton. Vagy a tengerparti üdülésen, pálmafák árnyékában hányunknak jut eszébe, hogy szívesen maradna és inkább váltaná tengerparti Airbnb-zésre itthoni egzisztenciáját. Vagy sokakban felmerül, hogy az infláció és a forint árfolyamának ellensúlyozására komoly lehetőség a külföldi ingatlanba történő befektetés.

20 éve ez a nagyon vagyonosak kiváltságának tűnt, de az elmúlt 17 évben sok jogi, logisztikai korlát ledőlt,  a hitelválság okozta ingatlanpiaci mélyrepülést követő pénzbőség nem  csak a lehetőségek bővülését, de új igények megjelenését is generálta.  Kiállításokon, személyes megkeresések során tapasztaljuk, hogy az igény egyre markánsabb, az érdeklődők, potenciális érdeklődők hozzáállása egyre karakteresebb. Sokan vannak, akik meglepve tapasztalják, hogy már erre is van lehetőségük, vannak akikben az ötlet felvetődött, de még nem rendelkeznek elegendő információval és tapasztalattal, hogy  választani tudjanak az országok között és egyre többen fordulnak hozzánk  teljesen határozott konkrét elképzelésekkel, azzal kapcsolatban, hogy mikor, hol szeretnének ingatlant vásárolni.

Hol vásároljunk ingatlant kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen a helyszín mindig szorosan összefügg a kockázattűrő képességünkkel, a rászánható összeggel, a vásárlás céljával, a logisztikai előnyökkel, a lehetséges hozammal és a személyes preferenciánkkal. De az első ötlet, hogy olyan helyen vásárolnánk, ahol legszívesebben nyaralnánk, telelnénk. Ezért népszerű ingatlanbefektetési helyek a tengerpartok, hiszen itt az ingatlanok hasznosítása is sokkal könnyebb, nagyobb hozammal is járhat.

Az országok, amelyekről háttérinformációkat találhat:

Görögország

a megfizethető álom

Görögországot a végtelen türkiz színű, sok esetben homokos, kavicsos tengerpartok, a fantasztikus nyarak, a napfényes tavaszok és a könnyű megközelíthetősége tette népszerűvé az elmúlt évtizedekben, de a pandémia elmúlt 2 éve bizonyította, hogy kellemes és biztonságos úticél, ahonnan a távmunka sem megoldhatatlan. Különösen igaz ez a Thesszaloniki és a Halkidi-félsziget tengerparti területére. A Budapesttől 1200 km-re található régió gyakorlatilag egy erős fél nap alatt (kényelmesen inkább 1 nap alatt) elérhető autóval, bár nem okoz nagy nehézséget a repülős érkezés sem (menetidő szűk másfél óra). A távolságok nem nagyok, de tény a régió autóval élvezhető a legkönnyebben. Igaz 2021-ben az autóbérlés megdrágult a pandémia miatt kialakult kapacitáscsökkenés miatt.

Kallikrateia, Halkidiki régió kapuja mindössze 30km-re van a repülőtértől. Nea Potidea, a Kasszandra-félsziget nagyon jó adottságú „tengerszorosa” 57 km. A közöttük elterülő bő 30 km-es tengerparti szakasz jobbnál jobb tengerpartokkal, falvakkal és igen kedvező árú apartmanokkal van tele. A tengerparti sáv publikus, egyetlen villa, szálloda sem sajátította ki a sok helyen finom homokos, néhol kicsit kövesebb tengerpartot. A kisebb falvakban kertes családi házak, egyébként 10-20-30 éve épült apartmanházak találhatóak a strand mentén kezdődően. Nem ez a jachtos világ célpontja, ezért az egész partszakasz családiasabb, emberi léptékű.

Miért tartjuk jó régiónak Chalkidikit, arról itt írtunk.

Az ingatlanvásárlás, befektetés fontos kérdése, van-e növekedési potenciál. 2021 évről és a 2022-re várt növekedésről itt olvashat további információkat.

Ingatlanvásárlás előtt érdemes tisztázni a vásárlás jogi, pénzügyi konzekvenciáit, feltételeit.Ezt gyűjtöttük össze ebben a cikkünkben.


Algarve

Napfényes tengerpart, növekedési potenciállal

Algarve, Portugália déli tartománya a lélegzetelállító sziklák, homokos tengerpartok, az aktív pihenés, szörfözés, golfozás mellett a bájos óvárosok, várak, tengerparti sétautak csodálatos egyvelege. A napsütéses órák száma 3000, ami magasabb mint Kaliforniában, az ingatlanárak fele akkorák, mint a szomszédos  Costa del Solon vagy a Cote d’Azure-n. A tenger és napsütés mellett a portugál konyha és az árak is nagyon vonzóak. Sok esetben a magyar árak alatt vagy azzal pariban vannak.

Az 1960-as években fejlődésnek indult partszakasz Magyarországon még nem annyira ismert, de a WizzAir Faro-i járata megkönnyíti a régióval történő ismerkedést. Személyes kedvenc Lagos és környéke a látványos partszakasz, a kikötő körüli élet, az óváros hangulata miatt, de ingatlanbefektetési szempontból Faro és Lagos közötti partszakasz bármelyik pontját szívesen ajánljuk. Albufeira a városiasabb, bulizósabb települést kedvelők számára lehet jó helyszín és itt az üdülők mellett, a hosszabb távú lakáskiadásra is igény van. Jó tudni, hogy Algarve egyre népszerűbb az amerikai befektetők, a digitális nomádok között, további potenciális vásárlókat, bérlőket vonzva.

Golfozóknak szánt klubhotelek, új építésű társasházak, de még villák is vásárolhatóak az egész partszakaszon. A luxus megoldások mellett nagyon sok megfizethető és jól hasznosítható ingatlant lehet találni. Bár 3-4 éve még 30 millióért 2 hálószobás, igaz nem tengerparti lakást vagy tengerpart közeli stúdiót lehetett vásárolni, de azót markáns emelkedés volt Portugáliában. Ez annak köszönhető, hogy a portugál ingatlanpiacot nem igazán bénította le a pandémia. A piac pezseg, sok az érdeklődő és a vásárló is. Erről összefoglalót itt talál.

Miért kedvelik a külföldiek Algarve-t és miért szeretnek letelepedni Portugáliában? Erről itt olvashat.

Hogy alakul az ingatlanpiac és mit érdemes vásárolni, arról itt találhat háttér információkat.

Lévén Európai Uniós tagállam, az ingatlanvásárlás folyamat sokban hasonlít hazánkéra. A vásárláshoz kapcsolódó költségek az ingatlan árától függően 2-14% között lehetnek.

Ciprus

Egész évben élvezhető

Ciprusról az off-shore cégek és a bankválság jut először eszünkbe, pedig a Földközi-tenger harmadik legnépesebb szigete, egy kis gyöngyszem. Bár a téli hónapokban a csapadék kicsit több, de ennek ellenére szinte egész évben élvezhető a napfény, a tenger, a történelem, a golfozás és persze a görög konyha. A középhőmérséklet még januárban, februárban is 14 fok, de rendszeresen lehet kifogni 20-22 fokos hőmérsékletet, ami a magyarországi telekhez képest mesés. Befektetni a nagyszámú külföldi kolóniával rendelkező településeken, Paphoson, Limasszolban is Larnacán érdemes, mert mind a turisztikai, mind a hosszútávú kiadásnak van realitása.

Ciprus 5. legnagyobb városa Paphos, Görögország, Európa és a Közel-Kelet sajátos hangulatú egyvelege, amit történelme (Unesco világörökségi helyszín), múltja (Aprodité szülőhelye, római mozaikok, erőd), a kikötője, a tengerpartja és golfpályája tesz egyedivé. Fejlődése, fejlesztése Ciprus északi terülteinek török invázója után kezdődött el. A vízhálózat, az úthálózat, a nemzetközi repülőtér, az amerikai egyetem, a több kilométeres korzó melletti szállodasor jelzi a fejlődést. Az évtizedek folyamán a város elkezdett a Coral Bay (Paphos egyik legszebb strandja) felé a domboldalon terjeszkedni. Újabb és újabb villák, társasházak, apartmanházak jelennek meg a domboldalon, csodálatos panorámával a tengerre és a Coral Bayre. Ezek a települések, városrészek annyira szerves részét képezik a város életének, hogy számtalan helyre bicikli úton, helyi buszon is eljuthatunk. Talán Paphos reagált legintenzívebben a pandémia következményeire, ami egyben lehetőség is a vásárlásra. A város hatalmas előnye, hogy a Ryanairnek rendszeres és kimondottan jó időpontban repülő járatai vannak és a repülőtérről könnyű bebuszozni a városba és a környező településekre.

A folyamatosan megújuló Larnaca, gyakorlatilag a kikötőtől a reptérig tartó 3 km hosszú sétánya négy jellegében, áraiban eltérő városnegyedet köt össze. Izgalmas új városrész alakul ki a Makenzy Beach körül, nagy lehetőséget rejt a török negyed tengerre panorámás partszakasza és nagyon jól hasznosítható apartmanokat vehetünk már 135.000 eurótól a városközpont parttól sétatávolságra eső részén. Larnaca életteli éjszakai élete, a látványos promenádja és strandjai mellett igazi vonzereje, hogy ide is könnyen eljuthatunk (Wizzairnek egész évben van járata), nagyon egyszerű a bejutás a reptérről, de a keleti part látványos helyei, a dramatikus Cape Greco, a karibi hangulatot idéző Nissi Beach is könnyen elérhető. De a különleges hangulatú fővárosba, Nicosiába vagy a folyamatosan fejlődő Limasszolba is könnyen eljuthatunk.

Limasszol, Ciprus második legnagyobb városa, az elmúlt egy évtizedben Ciprus legfelkapottabb városává vált. A tengerparti hangulat és a városias infrastruktúra szuper egyvelege, nem csoda, hogy már majd 200 ezres a lakossága. A britek mindig is szerették, de ma már kínaiak, oroszok is nagy számban vannak. Az Uniós támogatásoknak és az orosz befektetőknek köszönhetően, no meg a aranyvízum eredményeként megjelent igények hatására hihetetlen ingatlanfejlesztés indult el. A kikötő, a belváros környéke, a tengerparti sétány megújult, új, magas színvonalon kivitelezett apartmanházak építése kezdődött el. Igaz, az új építésű ingatlanok ára a kialakítás, a szolgáltatások színvonalához és az orosz vásárlóerőhöz igazodva elég magas, de a használt apartmanok között már lehet okosan vásárolni és a bővülő igények miatt az áremelkedésben és a hasznosításban látunk lehetőséget.

Európai Uniós tagállamként az ingatlanvásárlás nem ütközik akadályba, bár a vásárolható mennyiség szabályozott. Három ingatlannál illetve 4014 nm nem lehet több a tulajdonunkban és állami engedély szükséges a tulajdonszerzéshez. Európai Uniós lakosoknak a hasznosítás sem tiltott.

Egész évben könnyedén megközelíthető. A Ryanair Paphosba, a Wizzair Larnacaba repül.

Dubaj

Részletfizetéssel is vásárolható, közel budapesti árakon

Dubaj – Részletfizetéssel is vásárolható, közel budapesti árakonAz Egyesült Arab Emirátusok szédületes tempóban fejlődő világvárosa, amelyik az 1950 években megálmodott városfejlesztését a 70-es évek olajvagyonával egy modern egzotikus hellyé tette. Egy olyan hely, ahol a tiszta, meleg tenger és hosszú homokos tengerpart meglévő adottságait világhíres megoldásokkal akarják ötvözni, felhasználva minden már bevált formulát. Így köszön vissza Szingapúr üzleti központja, New York multikulturalitása, Florida lagúnái, Tokió tisztasága és biztonsága, a Cote d’Azur eleganciája, a Szilícium-völgy start-up kultúrája. Mindez szédületes tempóban. Annak ellenére, hogy stílusával a luxust szerető és azt megfizetni tudó réteget célozta meg, mindenki számára élhető  várost sikerült kialakítani. Kiváló a tömegközlekedése, az ott élő külföldi vendégmunkások miatt (arányuk 90%)  az éttermek, élelmiszerboltok, ruházati boltok, szállások kínálatának nagyon színes és széles választéka alakult ki. Van aki ezt méltányolja, imádja, van aki nem érti és talán ezért nem is szereti. Nekünk nagyon tetszik.

Bár a nyár nagyon meleg tud lenni, de itt valóban ki lehet élvezni a teleket, csak 5 óra repülőútra van, az ingatlanvásárlás lehetséges, akár részletfizetésre is, hasznosítása megoldható és az árak Budapesthez mérhetőek. 40 milliótól jó minőségű, nem egyszer felszerelt konyhával, erkéllyel rendelkező  légkondicionált stúdiót vehetünk. Igaz nem a tengerparton.

Bár sokáig korlátozták, ma már nincs akadálya az ingatlan, lakás, ház vásárlásnak Dubajban, ha az arra kijelölt zónában, az Emírség által engedélyezett beruházótól vagy ingatlanközvetítőn keresztül vásároljuk. Az ingatlanvásárlással járó költség fix, 4%, az ingatlannyilvántartás és procedúra megbízható és úgy tűnik, hogy az Emirátus mindent megtesz, hogy az ingatlanok iránt az érdeklődés ne lanyhuljon. Az ingatlanok hasznosítását sem nehezítik. Részletfizetéssel, a 4% ingatlanvásárlási költség átvállalásával ajánlatok is fellelhetőek a kínálatunkban.

Florida

ingatlanbefektetők és a nyaralók paradicsoma

Míg az Atlanti-óceán a szédületes hullámai miatt vonzó, addig Florida nyugati, Mexikói-öböllel határos partját, a vakítóan fehér, porcukor minőségű homokos tengerpartjaiért, a mosolygós, elégedett emberekért és persze a rengeteg golfpályáért lehet szeretni.

Nem csoda, hogy óriási turista és ingatlanbefektetői célpont. Szinte mindenki találhat megfizethető, ingatlant 130 ezer dollártól.  350 ezer dollárért már vízközeli, 2 hálószobás ikerházat, vagy vízparti (lagúna parti) apartmant lehet venni. Miami Beach tengerparti apartmanjai a több milliós kategóriába tartoznak, de egy új építésű, négy hálószobás villáért 4-5 milliót is elkérnek. Egy 15 éves, 5-hálószobás  vízparti/lagúna parti villa 2,05 millió dollár. Ugyanakkor a tengerparttól 4 tömbnyire, már 130 ezer dollárért vehető 2 hálós apartman Fort Lauderdale-ben.

A vásárlás folyamata jól bejáratott, az ajánlat adáshoz rendelkezni kell a vásárlás fedezetével. A saját erőnek a pénzmosási törvény szerinti módon kell rendelkezésre állnia, a  feltételes hitelbírálat elkészíttetése javallott.  A vásárlás addicionális költségei viszonylag alacsonyak, 1,2-2,5% lehetnek, ha hitelt nem veszünk igénybe, egyébként 3-5%.

Albánia

kockázatos, de az árak a pesti panel alatt

Izgalmas ingatlanbefektetési célpont Albánia tengerpartja, hiszen hol van még olyan hely Európában, ahol 15-20-25 millió forinttért tengerparti, panorámás apartmant vásárolhatunk, és potenciális áremelkedésre számíthatunk. Bár egy aprócska, alig 3 milliós lakosú, de nagyon szerencsés adottságokkal rendelkező ország, amelynek 427 km hosszú, két teljesen különböző karakterű tengerparti szakasza van. Északon az Adriai-tenger mentén, a Montenegrótól Vlora öbléig tartó 273 km hosszú partszakaszt lassan mélyülő, hosszú homokos tengerpartok jellemzik. Délen, a Jón-tenger mentén, Vloratól a görög határig húzódó, 154 km hosszú partját, kis, sziklás öblök és gyorsan mélyülő strandok szegélyezik.

A tengerpart fejlődése, fejlesztése a 90-es évek elején történt rendszerváltás után kezdődött. A Tiranától 35 km-re fekvő tengerparti város Durres a kiinduló pontja annak a 45-50 km hosszú homokos tengerpartnak, ami az elmúlt 20 évben alakult üdülőövezetté. A kis lakóházakat 4-5-6 emeletes apartmanházak, A rendszerváltás nagy változásokat hozott, így a külföldiek a termőföld kivételével szabadon vásárolhatnak ingatlant.De ingatlanvásárlás esetén körültekintően kell eljárni. Bár 2015-ben kérték felvételüket az Európai Unióba, de a szabályozás és ellenőrzés még nem eléggé kifinomult. A lakások, házak minőségét, az ingatlanok tulajdonjogát, az ingatlanközvetítő személyét alaposan le kell ellenőrizni, a közjegyző közreműködése javallott.

A számításaink szerint az ingatlanvásárlással járó költségek, 1,5-2%-nál nem nagyobbak. Tiranába már a WizzAir is repül.


Külföldi ingatlanbefektetésekről olvasna?

 • Island hopping a görög szigeteken- KISOKOS
  A szigetjárás legkritikusabb az élvezetes utazási menetrend összeállítása, ami sok gyakorlati kérdést vet fel.
 • Tengerparti ingatlanok 30 millió Ft alatt
  A pandémia nemhogy csökkentette, de megnövelte az érdeklődést a tengerparti ingatlanok iránt, pedig a külföldi ingatlanjaink iránt az elmúlt 5-6 évben egyre felfokozottabbá vált az érdeklődés.
 • A megfizethető álom, Görögország
  Görögországot a végtelen türkiz színű, sok esetben homokos, kavicsos tengerpartok, a fantasztikus nyarak, a napfényes tavaszok és a könnyű megközelíthetősége tette népszerűvé az elmúlt évtizedekben, de az elmúlt 2 év bizonyította, hogy kellemes és biztonságos úticél, ahonnan a távmunka sem megoldhatatlan. Különösen igaz ez a Thesszaloniki és a Halkidi-félsziget tengerparti területére. A Budapesttől 1200 km-re…Read More / További részletek→
 • Hol vásároljak külföldön ingatlant?
  Hol vásároljunk ingatlant kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen a helyszín mindig szorosan összefügg a kockázattűrő képességünkkel, a rászánható összeggel, a vásárlás céljával, a logisztikai előnyökkel, a lehetséges hozammal és a személyes preferenciánkkal.
 • Helyszíni riport Algarve-ból egy sikeres átadásról
  Lagos közkedvelt a Portugáliába telepedő és hosszútávú bérleményt kereső külföldiek között. Itt került átadásra egy 2 hálós lakás

Scroll to top