Hol vásároljak külföldön ingatlant?

Hol vásároljak külföldön ingatlant?

Napfényes tengerparton, pálmafák árnyékában ki ne álmodozott volna arról, hogy vesz egy házat és rövidebb-hosszabb időre letelepedik  vagy külföldi ingatlanba fekteti be a pénzét, esetleg külföldön Airbnb-zik. 20 éve ez a nagyon vagyonosak kiváltságának tűnt, de az elmúlt 14 évben sok jogi, logisztikai korlát ledőlt,  a hitelválság okozta ingatlanpiaci mélyrepülést követő pénzbőség nem  csak a lehetőségek bővülését, de új igények megjelenését is generálta.  Kiállításokon, személyes megkeresések során tapasztaljuk, hogy az igény egyre markánsabb, az érdeklődők, potenciális érdeklődők hozzáállása egyre karakteresebb. Sokan vannak, akik meglepve tapasztalják, hogy már erre is van lehetőségük, vannak akikben az ötlet felvetődött, de még nem rendelkeznek elegendő információval és tapasztalattal, hogy  választani tudjanak az országok között és egyre többen fordulnak hozzánk  teljesen határozott konkrét elképzelésekkel, azzal kapcsolatban, hogy mikor, hol szeretnének ingatlant vásárolni.

Hol vásároljunk ingatlant kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen a helyszín mindig szorosan összefügg a kockázattűrő képességünkkel, a rászánható összeggel, a vásárlás céljával, a logisztikai előnyökkel, a lehetséges hozammal és a személyes preferenciánkkal. De az első ötlet, hogy olyan helyen vásárolnánk, ahol legszívesebben nyaralnánk, telelnénk. Ezért népszerű ingatlanbefektetési helyek a tengerpartok, hiszen itt az ingatlanok hasznosítása is sokkal könnyebb, nagyobb hozammal is járhat. Az irodánk szortimentje is épp ezen paraméterek értékelése mentén alakult ki, rálelve az alábbi  csodálatos tengerparttal, befektetési potenciállal rendelkező helyekre.

Boca Raton vízparti villája


Florida – ingatlanbefektetők és a nyaralók paradicsoma

A hosszú homokos strandjairól híres állam, egy igazi nagy olvasztótégely, ahol a kubai bevándorlók, a világ minden tájáról (de leginkább) Dél-Amerikából érkező befektetők épp úgy megtalálhatóak, mint a hajózás és a művészet kedvelői.  Mexikói-öböl és az Atlanti-óceán határolta félsziget az USA legdélebbi állama, amelynek legdélebbi pontja mindössze 145 km-re van Kubától. A Napfény államának deklarált Floridáról  sokan a hurrikánokra, aligátorokra, a golfra vagy a nyugdíjasokra, esetleg a Karib-tengeri hajóutakra asszociálnak, pedig az egyik legfigyelemreméltóbb az a közel 600 km hosszan elnyúló homoksziget, ami  az Atlanti-óceánnal határos keleti partjától pár száz méterre húzódik. Egész pontosan ez nem egy sziget, hanem hidakkal összekötött szigetek halmaza, amelyen kisebb-nagyobb megszakításokkal Miamitól végig autózhatunk Ponte Vedra-ig, ha az Ocean’s Drive-ot, azaz az A1A utat követjük. A homoksziget óceán felől fekvő partja szinte egy összefüggő homokos tengerpart, sétányokkal, tusolókkal, bicikli utakkal, a nyugati partját az  a nemzeti vízi út határolja, amelynek mindkét- a szárazföldön és a homokszigeten- oldalát mesterséges lagúnákkal, lagúnautcákkal bővítették ki. Ezzel úgy növelték sokszorosára a vízparti, hajókikötésre is alkalmas ingatlanok számát, hogy közben megmaradhatott a hosszú, homokos tengerpart szinte teljesen publikusnak.

Míg az Atlanti-óceán a szédületes hullámai miatt vonzó, addig Florida nyugati, Mexikói-öböllel határos partját, a vakítóan fehér, porcukor minőségű homokos tengerpartjaiért, a mosolygós, elégedett emberekért és persze a rengeteg golfpályáért lehet szeretni.

Nem csoda, hogy óriási turista és ingatlanbefektetői célpont. Szinte mindenki találhat megfizethető, ingatlant 130 ezer dollártól.  350 ezer dollárért már vízközeli, 2 hálószobás ikerházat, vagy vízparti (lagúna parti) apartmant lehet venni. Miami Beach tengerparti apartmanjai a több milliós kategóriába tartoznak, de egy új építésű, négy hálószobás villáért 4-5 milliót is elkérnek. Egy 15 éves, 5-hálószobás  vízparti/lagúna parti villa 2,05 millió dollár. Ugyanakkor a tengerparttól 4 tömbnyire, már 130 ezer dollárért vehető 2 hálós apartman Fort Lauderdale-ben.

A vásárlás folyamata jól bejáratott, az ajánlat adáshoz rendelkezni kell a vásárlás fedezetével. A saját erőnek a pénzmosási törvény szerinti módon kell rendelkezésre állnia, a  feltételes hitelbírálat elkészíttetése javallott.  A vásárlás addicionális költségei viszonylag alacsonyak, 1,2-2,5% lehetnek, ha hitelt nem veszünk igénybe, egyébként 3-5%.


Dubaj – Részletfizetéssel is vásárolható, közel budapesti árakon

Az Egyesült Arab Emirátusok szédületes tempóban fejlődő világvárosa, amelyik az 1950 években megálmodott városfejlesztését a 70-es évek olajvagyonával egy modern egzotikus hellyé tette. Egy olyan hely, ahol a tiszta, meleg tenger és hosszú homokos tengerpart meglévő adottságait világhíres megoldásokkal akarják ötvözni, felhasználva minden már bevált formulát. Így köszön vissza Szingapúr üzleti központja, New York multikulturalitása, Florida lagúnái, Tokió tisztasága és biztonsága, a Cote d’Azur eleganciája, a Szilícium-völgy start-up kultúrája. Mindez szédületes tempóban. Annak ellenére, hogy stílusával a luxust szerető és azt megfizetni tudó réteget célozta meg, mindenki számára élhető  várost sikerült kialakítani. Kiváló a tömegközlekedése, az ott élő külföldi vendégmunkások miatt (arányuk 90%)  az éttermek, élelmiszerboltok, ruházati boltok, szállások kínálatának nagyon színes és széles választéka alakult ki. Van aki ezt méltányolja, imádja, van aki nem érti és talán ezért nem is szereti. Nekünk nagyon tetszik.

Bár a nyár nagyon meleg tud lenni, de itt valóban ki lehet élvezni a teleket, csak 5 óra repülőútra van, az ingatlanvásárlás lehetséges, akár részletfizetésre is, hasznosítása megoldható és az árak Budapesthez mérhetőek. 40 milliótól jó minőségű, nem egyszer felszerelt konyhával, erkéllyel rendelkező  légkondicionált stúdiót vehetünk. Igaz nem a tengerparton.

Bár sokáig korlátozták, ma már nincs akadálya az ingatlan, lakás, ház vásárlásnak Dubajban, ha az arra kijelölt zónában, az Emírség által engedélyezett beruházótól vagy ingatlanközvetítőn keresztül vásároljuk. Az ingatlanvásárlással járó költség fix, 4%, az ingatlannyilvántartás és procedúra megbízható és úgy tűnik, hogy az Emirátus mindent megtesz, hogy az ingatlanok iránt az érdeklődés ne lanyhuljon. Az ingatlanok hasznosítását sem nehezítik. Részletfizetéssel, a 4% ingatlanvásárlási költség átvállalásával ajánlatok is fellelhetőek a kínálatunkban.


Algarve – Napfényes tengerpart, növekedési potenciállal

Algarve, Portugália déli tartománya a lélegzetelállító sziklák, homokos tengerpartok, az aktív pihenés, szörfözés, golfozás mellett a bájos óvárosok, várak, tengerparti sétautak csodálatos egyvelege. A napsütéses órák száma 3000, ami magasabb mint Kaliforniában, az ingatlanárak fele akkorák, mint a szomszédos  Costa del Solon vagy a Cote d’Azure-n. A tenger és napsütés mellett a portugál konyha és az árak is nagyon vonzóak. Sok esetben a magyar árak alatt vagy azzal pariban vannak.

Az 1960-as években fejlődésnek indult partszakasz Magyarországon még nem annyira ismert, de a WizzAir Faro-i járata megkönnyíti a régióval történő ismerkedést. Személyes kedvenc Lagos és környéke a látványos partszakasz, a kikötő körüli élet, az óváros hangulata miatt, de ingatlanbefektetési szempontból Faro és Lagos közötti partszakasz bármelyik pontját szívesen ajánljuk. Albufeira a városiasabb, bulizósabb települést kedvelők számára lehet jó helyszín és itt az üdülők mellett, a hosszabb távú lakáskiadásra is igény van. Jó tudni, hogy Algarve egyre népszerűbb az amerikai befektetők, a digitális nomádok között, további potenciális vásárlókat, bérlőket vonzva.

Golfozóknak szánt klubhotelek, új építésű társasházak, de még villák is vásárolhatóak az egész partszakaszon. A luxus megoldások mellett nagyon sok megfizethető és jól hasznosítható ingatlant lehet találni. Már 30 millióért 2 hálószobás, igaz nem tengerparti lakást vagy tengerpart közeli stúdiót is vásárolhatunk.

Lévén Európai Uniós tagállam, az ingatlanvásárlás folyamat sokban hasonlít hazánkéra. A vásárláshoz kapcsolódó költségek az ingatlan árától függően 2-14% között lehetnek.

 

 

 

Albánia-kockázatos, de az árak a pesti panel alatt

Izgalmas ingatlanbefektetési célpont Albánia tengerpartja, hiszen hol van még olyan hely Európában, ahol 15-20-25 millió forinttért tengerparti, panorámás apartmant vásárolhatunk,  és potenciális áremelkedésre számíthatunk. Bár egy aprócska, alig 3 milliós lakosú, de nagyon szerencsés adottságokkal rendelkező ország, amelynek 427 km hosszú, két teljesen különböző karakterű tengerparti szakasza van. Északon az Adriai-tenger mentén, a Montenegrótól Vlora öbléig tartó 273 km hosszú partszakaszt  lassan mélyülő, hosszú homokos tengerpartok jellemzik. Délen,  a Jón-tenger mentén, Vloratól a görög határig húzódó, 154 km hosszú partját, kis, sziklás öblök és gyorsan mélyülő strandok szegélyezik.

A tengerpart fejlődése, fejlesztése a 90-es évek elején történt rendszerváltás után kezdődött. A Tiranától 35 km-re fekvő tengerparti város Durres a kiinduló pontja annak a 45-50 km hosszú homokos  tengerpartnak, ami az elmúlt 20 évben alakult üdülőövezetté. A kis lakóházakat 4-5-6 emeletes apartmanházak, széles strandok váltották fel.

A rendszerváltás nagy változásokat hozott, így a külföldiek a termőföld kivételével szabadon vásárolhatnak ingatlant.De ingatlanvásárlás esetén körültekintően kell eljárni. Bár 2015-ben kérték felvételüket az Európai Unióba, de a szabályozás és ellenőrzés még nem eléggé kifinomult. A lakások, házak minőségét, az ingatlanok tulajdonjogát, az ingatlanközvetítő személyét alaposan le kell ellenőrizni, a közjegyző  közreműködése javallott.

A számításaink szerint az ingatlanvásárlással járó költségek, 1,5-2%-nál nem nagyobbak. Tiranába már a WizzAir is repül.

 

Ciprus – Egész évben élvezhető

Ciprusról az off-shore cégek és a bankválság jut először eszünkbe, pedig a Földközi-tenger harmadik legnépesebb szigete, egy kis gyöngyszem. Bár a téli hónapokban a csapadék kicsit több, de ennek ellenére szinte egész évben élvezhető a napfény, a tenger, a történelem, a golfozás és persze a görög konyha. A középhőmérséklet még januárban, februárban is 14 fok, de rendszeresen lehet kifogni 20-22 fokos hőmérsékletet, ami a magyarországi telekhez képest mesés.

A folyamatosan megújuló Larnaca, gyakorlatilag a kikötőtől a reptérig tartó 3 km hosszú sétánya négy jellegében, áraiban eltérő városnegyedet köt össze. Izgalmas új városrész alakul ki a Makenzy Beach körül, nagy lehetőséget rejt a török negyed tengerre panorámás partszakasza és nagyon jól hasznosítható apartmanokat vehetünk már 135.000 eurótól a városközpont parttól sétatávolságra eső részén. Larnaca életteli éjszakai élete, a látványos promenádja és strandjai mellett igazi vonzereje, hogy ide is könnyen eljuthatunk (Wizzairnek egész évben van járata), nagyon egyszerű a bejutás a reptérről, de a keleti part  látványos helyei, a dramatikus Cape Greco, a karibi hangulatot idéző Nissi Beach is könnyen elérhető. De a különleges hangulatú fővárosba, Nicosiába vagy a folyamatosan fejlődő Limasszolba is könnyen eljuthatunk.

Limasszol, Ciprus második legnagyobb városa, az elmúlt egy évtizedben Ciprus  legfelkapottabb városává vált. A tengerparti hangulat és a városias infrastruktúra szuper egyvelege, nem csoda, hogy már majd 200 ezres a lakossága.  A britek mindig is szerették, de ma már kínaiak, oroszok is nagy számban vannak. Az Uniós támogatásoknak és az orosz befektetőknek köszönhetően, no meg a vízumtörvény eredményeként megjelent igények hatására hihetetlen ingatlanfejlesztés indult el. A kikötő, a belváros környéke, a tengerparti sétány megújult, új, magas színvonalon kivitelezett apartmanházak építése kezdődött el. Igaz, az új építésű ingatlanok ára a kialakítás, a szolgáltatások színvonalához és az orosz vásárlóerőhöz igazodva elég magas, de a használt apartmanok között már lehet okosan vásárolni és a bővülő igények miatt az áremelkedésben és a hasznosításban látunk lehetőséget.

Európai Uniós tagállamként az ingatlanvásárlás nem ütközik akadályba, bár a vásárolható mennyiség szabályozott. három ingatlannál  illetve 4014 nm nem lehet több a tulajdonunkban és állami engedély szükséges a tulajdonszerzéshez. Európai Uniós lakosoknak a hasznosítása sem tiltott.

Egész évben könnyedén megközelíthető. A  Ryanair Paphosba, a Wizzair Larnacaba repül.