A járvány megnövelte az okosotthonok utáni vágyat 2020-ban

2020 sok szempontból vízválasztó évnek bizonyul a lakáspiacon. A pandémia ránk kényszerítette a karantént, a technológia lehetővé tette a távoktatást és a távmunkát, a lakásra korlátozott munka és szórakozás megváltoztatta a lakásainkkal szembeni igényeinket és felkeltette a vágyat az okosotthonok iránt. Legalábbis a legutóbbi felmérések ezt bizonyítják.

A safewise.com szerint a pénzügyi nehézségek ellenére az amerikaiak 75 százaléka vagy többet vagy legalább annyit költött otthoni technológiai eszközökre, mint egy évvel korábban.

A lakosok 85 százaléka vásárolt valami okosotthon eszközt a pandémia alatt… az USA-ban

Vélhetően a bezártság ellensúlyozásán túl a készpénzben(csekkben) kapott támogatásnak is köszönhető ez a költekezési kedv. A felmérés szerint az okosotthon eszközök iránt inkább a fiatalabb generáció rajong, ami szoros kapcsolatot mutat a digitális analfabétizmussal. A vásárlók 75 százaléka 44 évesnél fiatalabb, a digitális analfabétizmus 76 százalékos a 45 évesnél idősebbek között. Minden negyedik amerikai most vásárolt először életében valami okosotthon eszközt. A virtuális szórakozással is magyarázható, hogy 78 százalékuk naponta legalább egyszer használja is.

Többet költöttek az otthonuk kényelmére

Előtérbe került az otthon kényelme. Ahogy csökkent a személyes talákozásokra töltött, tölthető idő, egyre inkább a technológiai eszközökre kezdtek az emberek hagyatkozni, egyre több időt töltöttek az amerikaiak az otthoni eszközök használatával, ami egyre több vásárlást generált. Leginkább a távmunkában dolgozók között.

Az otthonok automatizálására költöttek inkább, mint biztonságra

Az okosotthonokról elsősorban a biztonsági (okos biztonsági kamera, okoszár, okos-biztonsági rendszer) és a távvezérelhető eszközök (okostermosztát, baba monitor, kutya monitor, ajtócsengő) jutnak eszünkbe, de a kényelem és a szórakozás iránti felfokozott igény beárnyékolta ezen eszközök népszerűségét a vásárlási listákon 2020-ban. A múlt évben a legnépszerűbb okosotthon eszközökké az okosTV, a okoshangszóró vagy kijelző és az okosvilágítás vált. Az amerikaiak 55 százaléka vásárolt smart TV-t, 49 százaléka hangszórót vagy kijelzőt, 32 százalék okosvilágítást, 28 százaléka okosfüldugót a járvány alatt.

Mennyit költöttek átlagban?

A vásárlók 50 százaléka 100-500$ között költött. Ez kevesebb mint a járványhoz kapcsolódóan kapott támogatás, azaz nem költötték el az ingyen pénz. Ez összevág az Amerikai Nemzeti Bank felmérésével, ami a juttatás megtakarítását vélte felfedezni. Azt feltételezik, hogy amíg a korlátozások fennmaradnak, addig az otthonukba szoruló amerikaiak további okosotthonos beruházásokra költhetnek. De arra számítani lehet, hogy 2021 nagy változást hoz a vásárlási szokásokban.


Otthon, lakberendezés, praktikák

 • 6 meghatározó belsőépítészeti trend 2021-ben
  A design trendeket 2021-ben a mindennapi szükségletek és körülmények diktálják, ahogy a megpróbálunk eligazodni a pandémia diktálta új normálisban.
 • A járvány megnövelte az okosotthonok utáni vágyat 2020-ban
  A COVID-19 járvány ránk kényszerítette a karantént, a távoktatást és a távmunkát, ami felkeltette a vágyat az okosabb otthonok iránt.
 • Rendhagyó alaprajz is válhat korszerű beosztásúvá
  Mit tehetünk, ha a klasszikus városértékekkel rendelkező, nagy presztízsű belvárosi  városrész, a Terézváros egyik csodaszépen felújított, liftes házába szeretnénk költözni, de a századfordulós ház kinézett lakása nem csak korszerűsítésre szorul, de ráadásul a szokásosnál is kacifántosabb az elrendezése. Mint például ebben az esetben. A második emeleti, 3,6 m belmagasságú lakás 60 nm-es, egymásból nyíló szobái…Read More / További részletek→
 • Belvárosi polgári lakás extra hálószobával
  A régi belvárosi házak lakásaira jellemző, hogy az utcai fronton találhatóak a sokszor egymásból nyíló szobák, míg a konyha, egy félszoba (régi cselédszoba) a belső udvarra néző körfolyosóra nyílik. Azokban a lakásokban, amelyekben az elmúlt 30 évben már volt felújítás, a hosszú, nem egyszer L alakú folyosókat szinte megszüntették, hogy étkezőt vagy nagyobb szobát alakítsanak…Read More / További részletek→
 • A Z generáció konyha nélküli lakásokban fog élni?
  A The Guardian New York-i szerzője amerikai és brit elemzések, trendek alapján azt sugallja, hogy 2030-ra eltűnhetnek a konyhák a lakásokból, és  épp úgy extra funkcióvá válhatnak, mint az úszómedence. Az eszmefuttatás szemléletes és mulatságos, ahol az amerikai konyháktól kezdve, a konyhaszigeten  és kajafutárokon keresztül  eljutunk a sztálini munkamegosztás újraéledéséig. A New York-i és brit…Read More / További részletek→
Scroll to top