Rendhagyó alaprajz is válhat korszerű beosztásúvá

Mit tehetünk, ha a klasszikus városértékekkel rendelkező, nagy presztízsű belvárosi  városrész, a Terézváros egyik csodaszépen felújított, liftes házába szeretnénk költözni, de a századfordulós ház kinézett lakása nem csak korszerűsítésre szorul, de ráadásul a szokásosnál is kacifántosabb az elrendezése. Mint például ebben az esetben.

Eladó 2 szobás lakás-Budapest VI.ker-Terézváros-http://alacsonyjutalek.hu/ - Megbízható, megfizethető, minőségi ingatlanközvetítő iroda-tel: 36-30-9843-96

A második emeleti, 3,6 m belmagasságú lakás 60 nm-es, egymásból nyíló szobái tágasak, világosak, dél-nyugati tájolásúak és az utcára néznek. A téglalap alakú előszobája méretes, ahonnan az összes mellékhelyiség, a függőfolyosóra nyíló konyha és a nappali is elérhető.  A fürdőszobát elég szokatlan módon a belső udvarra néző konyhából választották le, a kamra, a WC a szellőző/világító udvarra (lichthofra) nyílik. A kombicirkó a fürdőszobában van.

Milyen elvárásaink lennének egy korszerű lakással szemben?

A modern burkolatok, színek formák, korszerű megoldások (világítás, fűtés, vezetékek, konyhatechnológia) akkor szolgálják legjobban az életminőséget, ha a lakás elrendezése is összhangban van az igényeinkkel. Mi az amit a jelenlegi elrendezés nem biztosít, mit szeretnénk?

Legyenek külön bejáratúak a szobák!

A fürdőszoba ne a konyhából legyen elérhető!

Legyen, maradjon külön álló a WC!

Legyen étkezésre lehetőség a konyhában!

Hogyan lehetnek a szobák külön bejáratúak?

Kis áldozattal. A lakást – ahogy a belvárosi századelős épületeknél általában – a vaskos tartófal osztja szét két, funkcionálisan is elkülönülő részre. A szobák az utcai oldalon, a mellékhelyiségek a lakás belső udvarra néző oldalán vannak. A szobák egymásból nyílnak és csak egy bejáratuk van, ez a vaskos tartófalon levő kétszárnyú ajtó. Az eltolt alaprajz miatt a nappali bejáratának eltolásával semmit sem nyerünk, így a belső (háló)szoba külön bejárata csak egy extra folyosó kialakításával, a méretes nappali egy részének beáldozásával lehetséges. Ha nem két hálószobát akarunk kialakítani, hanem megtartanánk a nappali-hálószoba kettősét, akkor talán érdemes kipróbálni, milyen így a lakás használata és csak akkor belevágni a megvalósításba, ha tényleg indokolt.

Fürdőszoba, WC, konyha

Az imént említett vaskos tartófal azt sugallja, hogy a kívánt funkciókat a 20-20,5 nm-es, belső udvar felé néző lakásrészben oldjuk meg a jövőben is, ahogy eddig. Ha a költségek optimalizálása fontos, akkor hagyjunk néhány paramétert változatlanul. A szobák felé nyíló ajtó, a bejárati ajtó, a konyha ablaka, a világító ablakok és a cirkó maradjon, ahol jelenleg van és falat se sokat mozgassunk.

Úgy tűnik, a funkciók körbeforgatásával tudjuk a legideálisabban kihasználni ezt a bő 20 nm-t.

Igaz, ez azt jelenti, hogy ezt a 20 nm szinte teljesen újra kell burkolni, falat kell bontani és építeni, ajtót áthelyezni és a szennyvízhez-vízhez is hozzá kell nyúlni, de valljuk be, ezek egy részét a funkciók áttelepítése nélkül is megtennénk.

Az előszoba területét a kamrával és a jövőben kamrává váló jelenlegi WC felével megnöveljük, hogy az így bő 11 nm-es helyiség kettős funkciót kapjon. Itt lesz a konyha egy kis étkezővel és az előszoba. Ezzel a lakás méretéhez képest méretes előszoba jobb kihasználásúvá válik.

before-after
ilyen most és ilyen lehet

A konyha helyére kerül a fürdőszoba, ahol még egy extra zuhanyzót vagy WC-t is ki tudunk alakítani vagy ha a zuhanyzóra, WC-re nincs igény, akkor ez a terület helyet adhat egy méretes gardróbszekrénynek is. A fürdőszoba előnye lesz, hogy természetes világítást és szellőzést kaphat. Így a fregolira teregetett ruhák is tudnak szellőzni.

A fürdőszoba helyére tesszük a WC-t és ott hagyjuk a jelenlegi cirkót.

A volt WC összement területe pedig kamrává válik, ahol a hűtő is elfér.

Milyen a végeredmény?

Az összes kívánság figyelembe vételével valami ilyesmi jöhet ki belőle. Ugye milyen jó?


Otthon, lakberendezés, praktikák

 • 6 meghatározó belsőépítészeti trend 2021-ben
  A design trendeket 2021-ben a mindennapi szükségletek és körülmények diktálják, ahogy a megpróbálunk eligazodni a pandémia diktálta új normálisban.
 • A járvány megnövelte az okosotthonok utáni vágyat 2020-ban
  A COVID-19 járvány ránk kényszerítette a karantént, a távoktatást és a távmunkát, ami felkeltette a vágyat az okosabb otthonok iránt.
 • Rendhagyó alaprajz is válhat korszerű beosztásúvá
  Mit tehetünk, ha a klasszikus városértékekkel rendelkező, nagy presztízsű belvárosi  városrész, a Terézváros egyik csodaszépen felújított, liftes házába szeretnénk költözni, de a századfordulós ház kinézett lakása nem csak korszerűsítésre szorul, de ráadásul a szokásosnál is kacifántosabb az elrendezése. Mint például ebben az esetben. A második emeleti, 3,6 m belmagasságú lakás 60 nm-es, egymásból nyíló szobái…Read More / További részletek→
 • Belvárosi polgári lakás extra hálószobával
  A régi belvárosi házak lakásaira jellemző, hogy az utcai fronton találhatóak a sokszor egymásból nyíló szobák, míg a konyha, egy félszoba (régi cselédszoba) a belső udvarra néző körfolyosóra nyílik. Azokban a lakásokban, amelyekben az elmúlt 30 évben már volt felújítás, a hosszú, nem egyszer L alakú folyosókat szinte megszüntették, hogy étkezőt vagy nagyobb szobát alakítsanak…Read More / További részletek→
 • A Z generáció konyha nélküli lakásokban fog élni?
  A The Guardian New York-i szerzője amerikai és brit elemzések, trendek alapján azt sugallja, hogy 2030-ra eltűnhetnek a konyhák a lakásokból, és  épp úgy extra funkcióvá válhatnak, mint az úszómedence. Az eszmefuttatás szemléletes és mulatságos, ahol az amerikai konyháktól kezdve, a konyhaszigeten  és kajafutárokon keresztül  eljutunk a sztálini munkamegosztás újraéledéséig. A New York-i és brit…Read More / További részletek→
Scroll to top