6 meghatározó belsőépítészeti trend 2021-ben

Egyre reménykedőbben tekintünk az elkövetkezendő időszakra, úgy érezve, hogy végre itt az idő az újrakezdésre. Miután több, mint egy évig szinte ugyanazokat a falakat bámultuk, megnőtt a kedv a változtatásra, az átalakításra, a falak újrafestésére, amihez löketet a felújítási támogatás és inspirációt a népszerű divattrendek mellett a közösségi dinamika adhat. A napnál is világosabb, hogy a mai design trendeket a mindennapi szükségletek és körülmények diktálják, ahogy a megpróbálunk eligazodni a pandémia diktálta új normálisban. Így vált trenddé a  multifunkcionális otthon, zoom-ra stagelés, vált szükséggé az otthoni irodaértékelődtek fel a szobák, a pihe-puha, könnyen mozgatható, kényelmes berendezés, kültér és a beltér határainak lebontása. A trendekkel kapcsolatban szakembereket idézünk, az illusztrációk a cégünk által árult külföldi ingatlanokat reprezentálják. A fényképek Floridában, Dubajban és Cipruson készültek.

Multifunkcionális otthon

A pandémia miatt a lakásunkat használjuk mindenre. A munkára, a távoktatásra, a távmunkára, az étkezésre, a sportolásra, így a többféle funkcióra alkalmas tér vált az új normálissá. A lakások szerepe drasztikusan megváltozott, már nincsenek benne szent, egy-egy funkcióra fenntartott helyek, pláne ha a lakásunk az egyterű kialakítás koncepcióját követte.

Ha egy helynek dupla, sőt tripla funkciót kell betöltenie, akkor felértékelődik a multifunkcionális design, a több mindenre alkalmas bútor, elrendezés szerepe. Például egy irodai széknek nem csak hosszú órákra kell kényelmesnek lenni, de esztétikájával bele kell illeszkednie az étkező székek közé. Vagy az étkező asztalban egy laptop tárolására alkalmas fióknak kell lennie. A különböző funkciókhoz könnyen adaptálható terekre, bútorokra van szükség. Úgy kell kialakítani különböző funkciókra szánt tereket, hogy a területek lezárása nélkül alakítsuk ki a privát szféráját. Az otthoni vendéglátás miatt olyan konyhára van szükség, ami otthonos, de vendégcsalogató és funkcionális.

Kihangsúlyozott iroda

Az otthonról végzett munka a mindennapok részévé vált sok mindenki számára. A COVID19-járvány előtti időszakban az emberek a lakás bármelyik pontján szívesen dolgoztak. A konyhapult, az ágy, a nappali, mind alkalmas volt. Most megnövekedett az igény a kizárólagos, teljesen felszerelt, munkára használható terek iránt. Az emberek olyan megoldást keresnek, ahol több munkaállomás is lehet, ahol van lehetőség a tárolására, ahol csend van, ahol fókuszálni vagy telefonálni lehet. Így az otthoni iroda kialakításával szembeni elvárások lényegesen megváltoztak, a funkció mellett a hangulatra és a stílusra helyeződött a hangsúly.

A munka és a családi élet elválasztására megnőtt az igény. A work-life balance, a munka és család egyensúlya új értelmet nyert. A családi élet és a munka szétválasztása azt jelenti, hogy ugyan otthonról dolgozunk, de nem az irodában akarunk élni. Ezért többen úgy szeretnék a lakásukat kialakítani, hogy legyen benne kizárólagosan irodára használt rész. Alapvető követelménnyé vált, hogy a technológia legyen kombinálva az okosan kialakított elrendezéssel. Elvárás, hogy egyrészt legyen prezentálható videó hívások során, de legyen a lakástól teljesen eltérő a hangulata, legyen jól berendezett és totálisan funkcionális. Legyen a lakás integrált, mégis könnyen elrejhető része, pl. lépcső alatt, könyvespolcba rejtve. Érdemes az árnyékolásra is figyelni, hogy a napsütés ne vakítsa el a képernyőt. Az sem baj, ha olyan mobillá tehető asztalunk van, ami a képernyővel, kábelekkel együtt könnyen a teraszra vagy erkélyre mozdítható.

ZOOM-ra stagelés

A virtuális meeting ma sokkal gyakoribb, mint a hagyományos telefonhívás, így a videókonferenciák háttere egyre többet számít.Ma az emberek a videóhívások hátterének művészi kialakításának feladatába csöppentek. A stílusos elemek, mint egy jó helyre függesztett művész alkotás, a divatos színek, a jó világítás, a friss növények, a különböző tárgyak teremthetik meg a stílusos díszletet a videó megbeszélésekhez és a munkához.

A világítás még fontosabb szemponttá vált. Figyelembe kell venni, hogy, a képernyőn a lágy fényekben mutatunk legjobban. Van olyan designer, aki a számítógéphez közel állított asztali vagy állólámpára voksol. Van aki a shelfie-t tartja fontosnak. A könyvespolc és a szelfi szavakból alkotott szellemes kifejezés a személyiségünk és szakmánk könyvespolcbeli tükröződése tárgyakon és könyveken keresztül. De egy hangsúlyos, mutatós kép is a része lehet a kompozíciónak. Ha van egy falilámpával vagy műalkotással rendelkező hely a lakásban, az jó keretet adhat, mint díszlet. De a friss virág is nagyszerű kiegészítő elem. A háttér eddig sosem kapott ekkora figyelmet, viszont most az iroda egyedi stílusának megteremtése fontosabb, mint pusztán a funkció kialakítása

Visszahúzódó életstílus kényelme

Az otthon töltött minőségi idő informálisabbá tette az otthonok elrendezését. Az emberek elmozdultak a hagyományos étkező és szórakozási funkciókra kialakított terektől és inkább a lazább, relaxáltabb berendezést, elrendezést preferálják. A lekerekített, játékos, átrendezhető bútor vált normává, amivel az elrendezés könnyen átalakítható. A lazább életstílus a felhasznált anyagokban és tartozékokban is visszatükröződik. A csillogást felváltotta a természetes, A csillogó réztárgyak, lakkfelületek eltüntek és felváltották őket a természetes fa, ipari kidolgozású fémek.

Mivel többet tartózkodnak benne az emberek, a funkcionalitás nagyobb elvárás, mint a csillogás. A komfort és az időtállóság, tartósság lett a fontos. A bútorok elhelyezése, szerepük a téralkotásban, a látványban megnőtt. A bézs, a szárított narancs, a mustár, a rózsaszín, a rozsdaszín vált népszerűvé. Ez ad teret néhány hangsúlyos kiegészítőnek (párna, függöny, szőnyeg, karosszék, futószőnyeg), amit lehet cserélgetni évszakról évszakra.

A kültér és beltér összemosása

Az emberek egyre inkább azt kívánják, hogy a kültér és beltér ne váljon szét. Ha jó a design, akkor a külvilág és a beltér kapcsolata fennáll. A beltér inspirációt kap a kültérből, de a könnyed átjárás is biztosított, ahol a lakóterületek célja kiteljesedik.

Az otthonok természetközelivé tétele sokkal inkább egy szükség, mint trend. Egyre nagyobb üvegfelületeket, könnyen félrehúzható ajtókat, falakat használnak, ami a behozza a külvilágot, több fényt enged be. Ezt különösen kijárási tilalomkor értékelik nagyon sokra. Praktikus megoldás a forgatható kerítéselem, ami könnyedén láttathatja a külső teret. A teraszok, erkélyek bútora eddig is fontos volt, de most az elvárás, hogy a kategóriája, színvonala megegyezzen a belső térrel. Az étkezőasztal és a szék együttese már a múltté. Az emberek a külső tereket épp úgy hasznosítani szeretnék, mint a belső tereket. Elvárás, hogy legyen benne étkező, pihenő, szórakozásra szolgáló rész és munkaállomás is. A kinézete és kényelme az otthonéval megegyező legyen.

Szobák felértékelődése

Az egybenyitott terek koncepciója jó ideje globális trend és most láthatóvá váltak a korlátai. Hirtelen sokan megtapasztalták az árnyoldalait. A fal nélküli terekben párhuzamosan futó távoktatás, távmunka, főzés, tornázás az intimitás, a zajkontroll elvesztését hozta magával.

Most az emberek a koncentrálásra alkalmas csendes tereket keresik, úgy, hogy közben a világítás, a külvilág látványa, a teraszra való kiülés sem áldozódik fel. A szakemberek szerint visszatérnek a jellegzetes lakóterületek, ahol fizikailag is lehetőség egy másik térbe átmenni. Az irodába, az étkezőbe, a nappaliba. A funkcionális szeparáció lehetőséget ad a változatosabb napok kialakításához.


Otthon, lakberendezés, praktikák

 • 6 meghatározó belsőépítészeti trend 2021-ben
  A design trendeket 2021-ben a mindennapi szükségletek és körülmények diktálják, ahogy a megpróbálunk eligazodni a pandémia diktálta új normálisban.
 • A járvány megnövelte az okosotthonok utáni vágyat 2020-ban
  A COVID-19 járvány ránk kényszerítette a karantént, a távoktatást és a távmunkát, ami felkeltette a vágyat az okosabb otthonok iránt.
 • Rendhagyó alaprajz is válhat korszerű beosztásúvá
  Mit tehetünk, ha a klasszikus városértékekkel rendelkező, nagy presztízsű belvárosi  városrész, a Terézváros egyik csodaszépen felújított, liftes házába szeretnénk költözni, de a századfordulós ház kinézett lakása nem csak korszerűsítésre szorul, de ráadásul a szokásosnál is kacifántosabb az elrendezése. Mint például ebben az esetben. A második emeleti, 3,6 m belmagasságú lakás 60 nm-es, egymásból nyíló szobái…Read More / További részletek→
 • Belvárosi polgári lakás extra hálószobával
  A régi belvárosi házak lakásaira jellemző, hogy az utcai fronton találhatóak a sokszor egymásból nyíló szobák, míg a konyha, egy félszoba (régi cselédszoba) a belső udvarra néző körfolyosóra nyílik. Azokban a lakásokban, amelyekben az elmúlt 30 évben már volt felújítás, a hosszú, nem egyszer L alakú folyosókat szinte megszüntették, hogy étkezőt vagy nagyobb szobát alakítsanak…Read More / További részletek→
 • A Z generáció konyha nélküli lakásokban fog élni?
  A The Guardian New York-i szerzője amerikai és brit elemzések, trendek alapján azt sugallja, hogy 2030-ra eltűnhetnek a konyhák a lakásokból, és  épp úgy extra funkcióvá válhatnak, mint az úszómedence. Az eszmefuttatás szemléletes és mulatságos, ahol az amerikai konyháktól kezdve, a konyhaszigeten  és kajafutárokon keresztül  eljutunk a sztálini munkamegosztás újraéledéséig. A New York-i és brit…Read More / További részletek→
Scroll to top