A Z generáció konyha nélküli lakásokban fog élni?

A Z generáció konyha nélküli lakásokban fog élni?

A The Guardian New York-i szerzője amerikai és brit elemzések, trendek alapján azt sugallja, hogy 2030-ra eltűnhetnek a konyhák a lakásokból, és  épp úgy extra funkcióvá válhatnak, mint az úszómedence. Az eszmefuttatás szemléletes és mulatságos, ahol az amerikai konyháktól kezdve, a konyhaszigeten  és kajafutárokon keresztül  eljutunk a sztálini munkamegosztás újraéledéséig. A New York-i és brit példák túlzásnak tűnhetnek itt Magyarországon, de érdemes elgondolkodni a lehetséges hatásokon.

A trend a falak lebontásával és a különálló konyhák nappali funkcióvá válásával kezdődött. A  2000-2010 között kialakított, átalakított lakásokban amerikai konyhás nappali található,  konyhai előkészítésre alkalmas konyhaszigettel. A falak után a konyhaszigetek is kezdtek eltűnni. Ahogy emelkedtek az ingatlanárak, úgy csökkentek a lakásméretek és elkezdték feláldozni a konyhát. New Yorkban a fiatalabb generációnak kiadott lakásokban már konyhasziget sincs, csak egy minimális pult. Sőt úgy tűnik a trend New Yorkból a brit otthonokba is beköltözött, mert az újonnan épített otthonokban a konyha és a nappali aránya a 80 évvel ezelőtti szintre csökkent. Az étel előkészítésére szánt terület a 60-as években volt a legnagyobb és azóta 13 százalékkal csökkent.

Amíg a múltban a konyha volt a lakás szíve, ma már mellékhelyiséggé vált és úgy tűnik nem kell sok idő, hogy teljesen eltűnjön. Egy új UBS kutatás szerint 2030-ra minden kaja, amit eddig otthon főztünk, vagy étteremből vagy központi konyháról, ételfutárral lesz házhoz szállítva, a konyhák eltűnnek és helyettük a közösségi konyhák jelennek meg.

Mi a mozgatórugója ennek a trendnek?

  • Az egyik az ételfutár applikációk elterjedése. Az UBS szerint a nagy piacokon (USA, UK) a 40 legtöbbet letöltött applikáció ételfutár. Különösen a Z generáció szereti a házhoz szállítást. Ahogy ez a generáció felnőtté válik, úgy áldozik le a főzés korszaka, hiszen a  rendelés nem csak kényelmesebb, de költséghatékonyabb, ha a főzésre szánt időt is figyelembe vesszük, köszönhetően a projekt alapú/szerződéses munkavállalók alacsonyabb bérének. Számtalan étterem, konyha kiszervezte az ételkészítés folyamatát  “sötét konyhákba”, ami el még olcsóbbá teszi a házhoz szállítást.
  • A másik trend, ami a lakásokban kialakított konyhákat fenyegeti, az egyszemélyes háztartások számának emelkedése. Az USA-ban, Nagy Britanniában már 25%-a a háztartásoknak ide tartozik. Ezért már nem csak co-working, hanem co-living helyeket kialakító start-upok (pl Common) is elindultak, reagálva ezekre a változásokra. A hotel stílusú blokkokban az emberek közös nappalit és konyhát használnak, csak a hálórész privát. Ez persze nem új találmány, csak a késő kapitalizmus zsenije újra kívánatossá tette.

Disztópia-szerűnek tűnik ez a világ, ahol senki nem főz otthon, hanem mindenki ezekből az alacsonyabb bérezésű projekt alapú/szerződéses munkavállalókkal dolgozó “sötét konyhákról” rendel? Van aki úgy gondolja, hogy az együttműködőbb és egyenlőbb társadalom kialakulásának a konyha nélküli lakások kialakítása a kulcsa. Így például,  a konyha nélküli város projektjének kialakításáért a Harvard Egyetem ösztöndíját megkapó spanyol építész, Anna Puigjaner, aki úgy gondolja, az az igazságos, ha a főzést nem ingyen végzett háztartási munkaként, hanem értékén kezeljük és fizetünk érte. Ezzel meg is érkeztünk a Sztálin idején a Szovjetunióban deklarált szándéknál, hogy a nőket fel kell menteni a konyha rabszolgasáságból, ezért nem szabad konyhákat tenni a lakásokba és mindenkinek menzán kell enni.

Mi a helyzet Magyarországon?

A lakást keresők fellelkesülnek, ha különálló konyhás lakással találkoznak, mert át tudják alakítani gyerekszobává.  A nyitott, amerikai konyhás nappalik népszerűek, szinte minden új lakást így alakítanak ki, igaz a kisebb lakásokba a konyhaszigetet már nem tudják betenni. A kajafutárok nálunk is népszerűek, ezért az éttermek erre is ráálltak. A közösségi otthon csak kollégium szinten létezik. Az amerikai és brit trendek megjelentek nálunk, lehet nálunk is a konyhák eltűnésével kell számolni?

Forrás : TheGuardian