3 kezdeményezés, amit mindenkinek ismerni kell

Az internet újraszervezi a társadalmat. Igaz, megy a vita, hogy a közösségi oldalak tönkreteszik a kapcsolatokat és az önbizalmat, hogy a közösségi megosztók (Uber, Airbnb) átírják az addigi játék- és üzleti szabályokat, hogy probléma, amiért teret engednek a trollkodásnak és a  dezinformálásnak,  de közben épp miattuk lehet a kommunikáció demokratikusabb, a kis üzletek marketingje olcsóbb és globálisabb, és segítségükkel a kis kezdeményezések is megtalálhatják a receptív közösségüket. A látszódáshoz ugyan nagyon jó érzékkel kell tudni adaptálni az iparágat meghatározó cégek (Google, Facebook, Twitter) folyamatosan változó feltételeit, de a lehetőség adott. Szerencsére sokan élnek is vele. Persze sok sületlenség tud trendivé válni, fősodorba kerülni, néha nem csak ideig-óráig, de igazi kincsek is életképesek lehetnek, megjelenhetnek ebben az információ kavalkádban. Íme 3 olyan kezdeményezés, amelyekre büszkék lehetünk.

1. HA MEGOSZTOD, MEGOLDOD

A  Járókelő Egyesület 2012-ben nem keveset vállalt. Azt, hogy az illetékesek helyett összegyűjtik, majd továbbítják a köztéri problémákat. Mindezt átláthatóan, mindenki számára követhetően, szépen dokumentálva. Mivel a dokumentáláshoz adnak egy jól használható felületet, ezért nekünk csak az a feladatunk, hogy ha valami problémát látunk, jelezzük. Az okostelefon és az internet már mindannyiunk kezében napi 24 órában ott van, ezért szinte kötelességünk, hogy éljünk a jarokelo.hu nyújtotta lehetőségekkel.

jarokelo.hu

Most ne kezdjünk el azon filozofálni miért egy egyesület vállalta fel ezt a feladatot, amikor az „olcsóbb” és „hatékonyabb”” állam csak értünk dolgozik, inkább fókuszáljunk ennek a csöpp egyesületnek a sikereire. 8500 azoknak a száma, akik követik őket a Facebookon. Honlapjuk szerint 9174 bejelentést sikerült megoldani, 3741 megoldásra váró ügyük és 3815 elégedett felhasználójuk van.

https://jarokelo.hu/terkep/budapest/xii-kerulet-hegyvidek?page=8&limit=10

2. Hulladékvadász, a legapróbb önkéntes

Magukat idealistának kategorizáló lelkes környezetvédők   egy éve azt tűzték ki célul, velünk és az önkormányzatokkal együttműködve tisztábbá teszik a környezetünket, mentesítik a szeméttől. Hasonlóan a Jarokelo Egyesülethez, ők is azt ígérik, hogy a dokumentált szemetelésről informálják az illetékes önkormányzatot. Honlapjuk nem olyan látványos, mint a jarokelo.hu (lehet, össze kellene fogniuk), de oldaluk informatív, naprakész, lényegre törő és már androidos applikációjuk is van, ami megkönnyíti a bejelentést és a dokumentálást.

hulladekvadasz.hu

Hulladék témájú hírportál

3. Greenfo, zöld iránytű a neten

Három lelkes, szakmáját és a környezetet szerető ember kezdeményezése a Zöldiránytű, akik szerencsére  hetente tudnak teret adni a természetvédelmet és a környezetünket érintő kérdésekről a Jazzy rádió reggeli műsorában.

greenfo

Nem tudom, hogy a hivatástudaton kívül mi motiválja őket (mert az biztos, hogy politikailag nem trendi, amit csinálnak), de mindig nagyon érdekes az információ, amit a rádióban megosztanak velünk. Igaz a honlapjuk régi vágású, de naprakész, hatalmas információ- és tudásbázist felhalmozva. Facebookon majd 10.000 lelkes támogatójuk van.

http://greenfo.hu/

Sokszor ámulok és bámulok, milyen témákat fedeznek fel. A mai adásban például egy klassz magyar ötletre hívták fel a figyelmet.

+1 baromfitoll-hulladékból építőanyagot

Két éves kutatómunkával egy konzorcium kidolgozta, hogyan lehet az építőipar számára felhasználható, táblásított formában a tollat szigetelésre használni. Magyarországon évente tízezer tonna baromfitoll hulladék keletkezik. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. A probléma megoldására, mint annyi minden másra is, magyar ötlet született. Sőt már abban a fázisban tartanak, hogy a technológia gyártásra kész, de a költséghatékonysághoz szükséges kapacitások létrehozása szakmai vagy pénzügyi befektető bevonását igényli.

http://www.bern.hu/pages/show/kutatas?l=hu


Otthon, lakberendezés, praktikák

 • 6 meghatározó belsőépítészeti trend 2021-ben
  A design trendeket 2021-ben a mindennapi szükségletek és körülmények diktálják, ahogy a megpróbálunk eligazodni a pandémia diktálta új normálisban.
 • A járvány megnövelte az okosotthonok utáni vágyat 2020-ban
  A COVID-19 járvány ránk kényszerítette a karantént, a távoktatást és a távmunkát, ami felkeltette a vágyat az okosabb otthonok iránt.
 • Rendhagyó alaprajz is válhat korszerű beosztásúvá
  Mit tehetünk, ha a klasszikus városértékekkel rendelkező, nagy presztízsű belvárosi  városrész, a Terézváros egyik csodaszépen felújított, liftes házába szeretnénk költözni, de a századfordulós ház kinézett lakása nem csak korszerűsítésre szorul, de ráadásul a szokásosnál is kacifántosabb az elrendezése. Mint például ebben az esetben. A második emeleti, 3,6 m belmagasságú lakás 60 nm-es, egymásból nyíló szobái…Read More / További részletek→
 • Belvárosi polgári lakás extra hálószobával
  A régi belvárosi házak lakásaira jellemző, hogy az utcai fronton találhatóak a sokszor egymásból nyíló szobák, míg a konyha, egy félszoba (régi cselédszoba) a belső udvarra néző körfolyosóra nyílik. Azokban a lakásokban, amelyekben az elmúlt 30 évben már volt felújítás, a hosszú, nem egyszer L alakú folyosókat szinte megszüntették, hogy étkezőt vagy nagyobb szobát alakítsanak…Read More / További részletek→
 • A Z generáció konyha nélküli lakásokban fog élni?
  A The Guardian New York-i szerzője amerikai és brit elemzések, trendek alapján azt sugallja, hogy 2030-ra eltűnhetnek a konyhák a lakásokból, és  épp úgy extra funkcióvá válhatnak, mint az úszómedence. Az eszmefuttatás szemléletes és mulatságos, ahol az amerikai konyháktól kezdve, a konyhaszigeten  és kajafutárokon keresztül  eljutunk a sztálini munkamegosztás újraéledéséig. A New York-i és brit…Read More / További részletek→
Scroll to top