3 kezdeményezés, amit mindenkinek ismerni kell

3 kezdeményezés, amit mindenkinek ismerni kell

Az internet újraszervezi a társadalmat. Igaz, megy a vita, hogy a közösségi oldalak tönkreteszik a kapcsolatokat és az önbizalmat, hogy a közösségi megosztók (Uber, Airbnb) átírják az addigi játék- és üzleti szabályokat, hogy probléma, amiért teret engednek a trollkodásnak és a  dezinformálásnak,  de közben épp miattuk lehet a kommunikáció demokratikusabb, a kis üzletek marketingje olcsóbb és globálisabb, és segítségükkel a kis kezdeményezések is megtalálhatják a receptív közösségüket. A látszódáshoz ugyan nagyon jó érzékkel kell tudni adaptálni az iparágat meghatározó cégek (Google, Facebook, Twitter) folyamatosan változó feltételeit, de a lehetőség adott. Szerencsére sokan élnek is vele. Persze sok sületlenség tud trendivé válni, fősodorba kerülni, néha nem csak ideig-óráig, de igazi kincsek is életképesek lehetnek, megjelenhetnek ebben az információ kavalkádban. Íme 3 olyan kezdeményezés, amelyekre büszkék lehetünk.

HA MEGOSZTOD, MEGOLDOD

A  Járókelő Egyesület 2012-ben nem keveset vállalt. Azt, hogy az illetékesek helyett összegyűjtik, majd továbbítják a köztéri problémákat. Mindezt átláthatóan, mindenki számára követhetően, szépen dokumentálva. Mivel a dokumentáláshoz adnak egy jól használható felületet, ezért nekünk csak az a feladatunk, hogy ha valami problémát látunk, jelezzük. Az okostelefon és az internet már mindannyiunk kezében napi 24 órában ott van, ezért szinte kötelességünk, hogy éljünk a jarokelo.hu nyújtotta lehetőségekkel.

hasznoskezdeményezések-járokelo.jpg

Most ne kezdjünk el azon filozofálni miért egy egyesület vállalta fel ezt a feladatot, amikor az “olcsóbb” és “hatékonyabb”” állam csak értünk dolgozik, inkább fókuszáljunk ennek a csöpp egyesületnek a sikereire. 8500 azoknak a száma, akik követik őket a Facebookon. Honlapjuk szerint 9174 bejelentést sikerült megoldani, 3741 megoldásra váró ügyük és 3815 elégedett felhasználójuk van.

Járókelő.hu. Ha megosztod, megoldod.

Járókelő.hu. Ha megosztod, megoldod.

Hulladékvadász, a legapróbb önkéntes

Magukat idealistának kategorizáló lelkes környezetvédők   egy éve azt tűzték ki célul, velünk és az önkormányzatokkal együttműködve tisztábbá teszik a környezetünket, mentesítik a szeméttől. Hasonlóan a Jarokelo Egyesülethez, ők is azt ígérik, hogy a dokumentált szemetelésről informálják az illetékes önkormányzatot. Honlapjuk nem olyan látványos, mint a jarokelo.hu (lehet, össze kellene fogniuk), de oldaluk informatív, naprakész, lényegre törő és már androidos applikációjuk is van, ami megkönnyíti a bejelentést és a dokumentálást.

hasznoskezdeményezések-hulladekvadasz.jpg

Bár a Facebookon még “csak”  3300 követőre leltek, de ahogy elnézem az oldalukat, hosszú életű és sikeres lesz a tevékenységük, mert a közterületi suttyóság, a szemetelés nap, mint nap ad nekik muníciót. Hihetetlen a rongálás és szemetelés módja, mértéke, amit dokumentálnak a segítségünkkel.

http://hulladekvadasz.hu/

Greenfo, zöld iránytű a neten

Három lelkes, szakmáját és a környezetet szerető ember kezdeményezése a Zöldiránytű, akik szerencsére  hetente tudnak teret adni a természetvédelmet és a környezetünket érintő kérdésekről a Jazzy rádió reggeli műsorában.

hasznoskezdeményezések-greenfo.jpg

Nem tudom, hogy a hivatástudaton kívül mi motiválja őket (mert az biztos, hogy politikailag nem trendi, amit csinálnak), de mindig nagyon érdekes az információ, amit a rádióban megosztanak velünk. Igaz a honlapjuk régi vágású, de naprakész, hatalmas információ- és tudásbázist felhalmozva. Facebookon majd 10.000 lelkes támogatójuk van.

Címlap | Greenfo – Zöld iránytű a neten

Védett, veszélyeztetett fajok Védett területek Hivatalos környezet- és természetvédelem Környezeti Tanácsadók Irodái Levelezőlisták, blogok Hírlevelek Közérdekű környezetvédelmi információk Zöld oktatás Ökológia címszavakban Szakdolgozatok Élőhelyek védelme Magyarországon Hasznos oldalak

Sokszor ámulok és bámulok, milyen témákat fedeznek fel. A mai adásban például egy klassz magyar ötletre hívták fel a figyelmet.

+1 baromfitoll-hulladékból építőanyagot

Két éves kutatómunkával egy konzorcium kidolgozta, hogyan lehet az építőipar számára felhasználható, táblásított formában a tollat szigetelésre használni. Magyarországon évente tízezer tonna baromfitoll hulladék keletkezik. Ennek az óriási mennyiségű, másra használhatatlan szerves mellékterméknek a sorsa az elégetés, melynek költségessége mellett környezetkárosító hatásai is vannak. A probléma megoldására, mint annyi minden másra is, magyar ötlet született. Sőt már abban a fázisban tartanak, hogy a technológia gyártásra kész, de a költséghatékonysághoz szükséges kapacitások létrehozása szakmai vagy pénzügyi befektető bevonását igényli.

KUTATÁS

KUTATÁS

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..