hatalmas kis hazugságok csodálatos ingatlanpornója

hatalmas kis hazugságok csodálatos ingatlanpornója

Van okunk, hogy szenvedélyesen kövessük az HBO minisorozatát, a Hatalmas kis hazugságokat.  A történet ügyesen adagolt és szépen fényképezett, a színésznői csapat erős és hiteles.  Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Laura Dern alakításán keresztül szinte részesésé válunk a kisvárosi  anyák közötti kicsinyes indulatoknak, az exek közötti cicaharcnak, a házasságon belüli hatalmi játszmának, erőszaknak és a sejtetett tragédiának.

Az adaptációnak nagy rajongótábora van az USA-ban ( ott már a hetedik résznél tartanak, én még csak az első kettő részt láttam), és csak kevesek fanyalognak, hogy a regényt amerikanizálták azzal, hogy a történet az ausztrál kisvárosból a kaliforniai Monterey-be került.  Valljuk be, sokat nyertünk ezzel a cserével, hiszen kevés izgalmasabb rész van ma a világon, mint Kalifornia.

A San Franciscótól két órányi, San Josetól, a Szilícium-völgy “fővárosától” egy órányi autóútra fekvő harmincezres, festői, sziklás kaliforniai tengerparti város, Monterey egykori Konzervgyárát (szardínia-csomagoló üzemét) már John Steinbeck halhatatlanná tette Kék öböl (Cannery Row) című regényében, de a tv hatalmának köszönhetően ez a minisorozat túl fog tenni Steinbecken, már ami Monterey ismertségét illeti. A Hatalmas kis hazugságok nem csak a kisváros dinamikáját, de az  életstílusukat is érzékelteti és igazi kaliforniai ingatlankörképet láthatunk. Csoda, hogy egyesek a televíziózás legcsodálatosabb ingatlanpornójaként aposztrofálják?

Nem kell nagy bátorság, hogy kijelentsük, több-millió-dolláros kaliforniai otthonokat, ingatlanokat láthatunk közelről. Kalifornia sosem volt olcsó, de a Szilícium-völgybe ömlő tech cégek   (ahogy az elemzők megállapították, az Intel,  a Stanford,  szuper egyetemek végzett munkaerője és vásárlóerője mellett a tengerpart, az örök tavasz és nyár is kellett, hogy pont itt alakuljon ki az innováció fellegvára)   miatt az elmúlt években az ingatlanárak elszaladtak. San Franciscóban a medián ár 1,1 , Palo Altoban 2,5 millió$ (összehasonlításul Arizónában nem éri el a 300 000 dollárt). Ha a Monterey-öböl másik csücskében fekvő Monterey árait nézzük meg a Zillow oldalán, azt láthatjuk, hogy itt 1 millió dollár alatt legfeljebb telket kapunk. Igaz, jelenleg árulnak egy két hálószobás társasházi lakást 425 000 dollárért, de a tengerparti házak inkább 2 millió dollár fölött vannak.

A film anyái ebben az irigylésre méltó, mennyországszerű kaliforniai környezetben élnek. Igaz,  a film  azt sugallja, hogy emögött pokol rejtőzik, de ezt a feltételezést hagyjuk meg a sorozatnak, most csak fókuszáljunk a díszletre a négy “mintaanya” szemszögéből.

Madeline -Reese Witherspoon

Az abszolút kedvenc (mármint filmen, életben egy kanál vízben megfojtanám) Madeline, aki mások problémáinak megoldására szakosodott főállású anyaként kavarja a szart. Eddig az ambiciózus Renata és a fiatalabb nő miatt lelépett volt férj borzolta a kedélyét, de nagy energiákat fektet Jane integrálásába is. A férje úgy tűnik jó jövedelemmel rendelkező IT-s, a házuk az óceánparton van. Mivel  vagy a kert végében levő parton moralizál a férjével, vagy a hatalmas konyhaszigettel rendelkező konyhában étkezésnek álcázott gyermek- és városnevelést tart, így van lehetőségünk konyhája méretein elmélkedni.

HATALMAS-KIS-HAZUGSÁGOK-MADLINEHÁZA-1.jpg
Madeline hatalmas konyhaszigete

Celeste Nicole Kidman

Celeste, a hűvösnek tűnő szépség, aki egy sokkal fiatalabb, de erőszakos férj oldalán éli boldog életét. A férfi nem csak sokat utazik, de valószínűleg sokat is keres, mert a nagy ház mellett személyzet is van. Szerencsére, mert csak a terasza olyan nagy, mint másnak az egész háza és hát a gyermeknevelés, a facebookozás, barátnőzés, jógázás mellett a szexet és a családterápiát is be kell iktatni az életébe. A  lakásnyi terasz berendezése hagyományosabb, de nagy megnyugvásunkra egy látványkandallót sikerült beleszuszakolni. Mennyivel jobb veszekedni romantikus környezetben. A konyháig el sem látunk, olyan messze van, na és ők nem nagyon térnek be oda. Legfeljebb szexelni. A terasz reggel úgy néz ki, mint egy 4-5 csillagos szálloda étterme, de ez legkevésbé Celeste érdeme.

HATALMAS-KIS-HAZUGSÁGOK-celesteHÁZA-2.jpg
Celeste hatalmas terasza és az óceám

Renata-Laura Dern

A PayPal igazgatóságába bekerült, határozott  Renata szinte mindig feszkózik. Azt nem tudjuk a munkahelyén mit művel, de a lányát anyatigrisként védi, vagy csak reprezentálásra használja? Amikor feszült,  akkor hatalmas szerencsénkre ezt a parádés teraszukon állva teszi egy pohár borral a kezében, az óceánnal és a hiper-szuper kerti bútorokkal a háttérben. A háznak azért van nagy üvegfelülete, hogy amikor benn problémáznak, akkor is kilássunk az erkélyre és az óceánra.

HATALMAS-KIS-HAZUGSÁGOK-RENATAHÁZA-3.jpg
Renata ultramodern háza, kilátása

Jane-Shailene Woodly

A Santa Cruizból átköltözött Jane, akinek a fia miatt rúgta össze a port Madeline és Renata, könyvelő és egy aprócska, bérelt lakásban él, ahol az egyetlen hálószobában a fia alszik, neki csak a kinyitható ágy jut.

HATALMAS-KIS-HAZUGSÁGOK-janeHÁZA-1.jpg
Jane kuckója

A kávézó

A kávézó, ahol Madeline, Jane és Celeste lazít, természetesen a kikötőben van.

HATALMAS-KIS-HAZUGSÁGOK-KÁVÉZÓ-1.jpg
kávézó a kikötő mellett

Még néhány illusztráció

fényképek: HBO. Tudom, gagyi a fényképek minősége. Érdemes a sorozatot követni, mert az gyönyörű.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..