5+1 ok, amiért szeretjük Chalkidikit

Az elmúlt közel 2 évtizedben negligáltam Görögországot, mert a korábbi utazásaim újra és újra csalódást okoztak a szemét, kosz, a nemtörődömség, a befejezetlen épületek miatt. Amikor korábban görögökkel dolgoztam, úgy éreztem, hogy lehetetlenség őket motiválni, a kényelmük sokkal fontosabb számukra, mint a határidő vagy a tervek teljesítése. Két éve minden megváltozott. Egy athéni kirándulás alatt rájöttem, hogy ez a Görögország, nem ugyanaz a Görögország. Tiszta, rendezett, stílusos, vendégszerető. A tenger meleg és a türkiz legkülönlegesebb színeiben játszik. A kaja jó és megfizethető. Az időjárás még decemberben is napos. Persze a görög néplélek alapjaiban ugyanaz, amiből még a nagy válságok sem zökkentik ki őket, de az európai uniós normák, a nemzetközi elvárások, no meg az uniós pénzek nagy hatással voltak rájuk.

Ismerjük el, a görögök a pandémiát már 2020-ban is jól kezelték és idén, Európában elsőként hozták meg azt a bátor és frappáns döntést a beutazások szabályozásáról, amivel a nyári turisztikai időszakot nemhogy gatyába rázták, de a 2019-es, pre-COVID adatokat is sikerült felülmúlniuk. Minden régiója tüneményes, de Chalkidikinek komoly logisztikai előnye van, plusz 500 km hosszú partvonala és az egymilliós, életteli Thesszaloniki 30-60 perc alatt elérhető.

1. Az eljutás könnyű

Chalkidiki-félsziget Észak-Görögország Közép-Makedón régiójában fekvő, az északi Égei-tengerrel körbevett félsziget, ami az észak-nyugati terület jelentős részét is magában foglalja a három déli nyúlvány, félsziget -Kassandra, Szithónia és Atosz- mellett. Budapesttől bő ezer kilométerre fekvő terület durván fél napi vezetéssel elérhető, de Thesszalonikiből fél óra alatt elérhetjük autóval. Apropó. Többször felvetődött, hogy a félsziget neve Halkidiki vagy Chalkidiki helyesen. Mind a kettő helyes. A Chalkidiki a latin Chalcidice szóra utal, a helyiek a Halkidikit preferálják, mert az írásmód közelebb áll a görög kiejtéshez.

2. A strandok szuperebbnél szuperebbek

Chalkidiki történelme különleges. Már időszámítás előtt 700.000-ben éltek itt törzsek. Többször került hódító hatalmak fennhatósága (Velenceiek, Szerbek, Oszmánok), mint szerették volna és Arisztotelész is itt született, de a történelem helyett az elmúlt 70 év turizmusa tette világhírűvé. Nem véletlen. A fő attrakció a türkiz színben pompázó tenger és az 500 km hosszú, elképesztően változatos partszakasz. A tengerpart, hol köves, hol fehér homokos, hol kavicsos, hol sárga homokos, hol sziklás, hol korzóval szegélyezett, hol napágyakkal, tengerparti bárokkal felszerelt, hol teljesen eldugott. A tripadvisertől az utazási irodákon keresztül, a legkülönfélébb utazási magazinokig szinte mindenki megpróbálta már az ötös, tízes, húsz+ toplistáját felállítani Chalkidiki strandjairól, ami kiindulópontnak kiváló. De a legjobb, ha az összeset kipróbáljuk és saját listát állítunk.

A tenger mindenütt kristálytiszta és a tengerpart mindenhol rendezett, de ha már választani kell, a Karidi beach tényleg egy tünemény. A Chalkidiki-félsziget középső nyúlványán, Szithónián van. Könnyen elérhető, Vourvourou egyik városi strandja. A tengerpart finom, fehér homokos, a víz nyugodt a két oldalt benyúló fantasztikus sziklaformációk miatt, a víz lassan mélyül, ezért a türkiz minden árnyalata fellelhető a gyönyörű, tiszta vízben. A part teátrumszerűen felnyúlik a fák közé, így szinte akárhol pakolunk le, árnyékot találhatunk és parádés kilátást a környező öblökre is. Tengerparti bár nincs, de pár száz méterre szuper éttermekbe ülhetünk le. Ha további strandokat keresnénk, akkor Vourvourou három szigetén további csodás öblöket találunk, ahol fürödhetünk.

Szithónia nyugati oldalán rengeteg eldugott, földúton megközelíthető strand van. De megéri végigautózni, mert valódi gyöngyszemeket lehet találni. Olyanokat, mint az Azapiko és Aretes között elnyúló hippi strand. Tulajdonképpen, nem is tudom mi a neve, talán nincs is, naturisták vernek tábort ebben az apró kavicsos tengerparttal rendelkező öbölben. A tenger nyugodt, meleg, kristálytiszta és fantasztikus színekben pompázik. A strand puritán. WC, tusoló nincs, a napágyakat magunknak hozhatjuk, de cserében csendes, nyugodt. Az ellátás magunk varrta, persze, a környező kocsmákból a take away és házhozszállítás működik. A szemetet nekünk kell magunkkal vinni és az áramot is generátorral csinálja a naturista/nudista csapat.

3. A partvonal dramatikus

A sziklaperemen futó, legendás tengerparti útvonalak (pl. Big Sur, Positano) közé nyugodtan besorolhatjuk Szithónia nyugati partvonalát, még ha a kiépítettsége nem is olyan professzionális. A Nikititől Kalamitsi felé, délre futó útvonal, több emlékezetes lélegzetálló ponttal rendelkezik. Ezek egyike a három dombra épült bájos kisváros, az 1922-ben alapított Neos Marmaras. Innentől délre érdemes bevállalni a nem burkolt utat, hogy az eldugott tengerpartok, a dramatikus sziklaszirtek kézzel fogható közelségbe kerüljenek vagy olyan kincsekre bukkanjunk, mint a Panos halétterem. Kétségtelen, hogy egy jachtról a perspektíva még különlegesebb lehet.

4. A természet lenyűgöző

A leanderek, Bougainvillea-k (állítólag mi magyarok murvafürtnek hívjuk, hát ki tudja) is gyönyörűek és ahol kertészkednek, locsolnak számos gyönyörű példánya fellelhető, de ez csak a jéghegy csúcsa. Érdemes nyitott szemmel járni, mert hangulatos „csodákra” bukkanhatunk, mint a különlegesen metszett szőlő, aminek a termése tőgyszerűen lóg a növény alsó részén.

5. Thesszaloniki promenádja élettel teli

Chalkidiki környékén a nagyvárosi életet az egymilliós Thesszaloniki jelenti. A városnak 4000 éves történelme, fantasztikus adottságai vannak. A tengerparton hosszan elnyúló város az évek során teátrum szerűen elterült a környező dombokon, mégis inkább üzleti és kereskedelmi csomópontként, ipari városként gondolunk rá, mert mintha nélkülözné a mediterrán városok báját. Vagy legalábbis eddig nélkülözte. Mert a legújabb városfejlesztés hatására a híres Fehér Tornyot is érintő tengerparti promenád és a környező utcák átalakultak, modernizálódtak, élettelivé váltak. A bárok és éttermek teraszai, a boltok, a mindig életteli piac szuper nyüzsgő, délies hangulatot áraszt.

+1 A kazán kültéri

A mediterrán országokban a fűtés kialakítása, a meleg víz megoldása nagyon sajátos. A viszonylag enyhe telek, a sok helyen köves talaj, az alacsony népsűrűség miatt a vezetékes gáz nem elterjedt. Helyette az elektromos (napkollektorral melegített víz, a hűtős-fűtős légkondicionáló) vagy PB tárolós megoldásokra hagyatkoznak számos déli országban. Hacsak nincs kandalló kiépítve, akkor kémény sem nagyon van, de biztos, hogy nem a mi, vagy az európai uniós normáknak megfelelő. A szokatlan megoldások egyike Thesszalonikiben látható, ahol úgy tűnik van vezetékes gáz, a kazánt az erkélyre telepítették és a kéményt nem a tetőre, hanem az utcára vezetették ki.

Jó, ha tudjuk, hogy pillanatnyilag még kedvező áron lehet tengerparti ingatlant vásárolni.

Felújítás alatt, előtt álló, tengeri kilátással, tengertől 400 méterre

A tengerparttól 400 méterre fekvő nyolcvanas években épült apartmanház felújítás alatt, előtt álló egy hálószobás apartmanja eladó Chalkidikin.

21
88.000€

Új építésű garzon tengerparti városban

Eladó napos, világos, földszinti, új építésű garzon Görögországban, Halkidikiben.

1
70.000€

Tengerparti kilátás, tengerparttól 250 méterre

Eladó egyhálószobás tengerparti kilátással rendelkező apartman (üdülő besorolású) Kallikrateiaban, Görögország Chalkidi országrészében.

11
88.0000€

Görögországi ingatlanok iránt érdeklődök ezeket is elolvassák

 • Island hopping a görög szigeteken- KISOKOS
  A szigetjárás legkritikusabb az élvezetes utazási menetrend összeállítása, ami sok gyakorlati kérdést vet fel.
 • Island hopping Görögországban
  Aki a görög szigetek valamelyikén venne ingatlant, akkor a terepfelmérés talán legkellemesebb módja az island hopping, amivel szisztematikusan vagy ötletszerűen fedezhetjük fel a szigetek városait, tavernáit, strandjat.
 • A megfizethető álom, Görögország
  Görögországot a végtelen türkiz színű, sok esetben homokos, kavicsos tengerpartok, a fantasztikus nyarak, a napfényes tavaszok és a könnyű megközelíthetősége tette népszerűvé az elmúlt évtizedekben, de az elmúlt 2 év bizonyította, hogy kellemes és biztonságos úticél, ahonnan a távmunka sem megoldhatatlan. Különösen igaz ez a Thesszaloniki és a Halkidi-félsziget tengerparti területére. A Budapesttől 1200 km-re…Read More / További részletek→
 • Hol vásároljak külföldön ingatlant?
  Hol vásároljunk ingatlant kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen a helyszín mindig szorosan összefügg a kockázattűrő képességünkkel, a rászánható összeggel, a vásárlás céljával, a logisztikai előnyökkel, a lehetséges hozammal és a személyes preferenciánkkal.
 • A görög ingatlanárak további emelkedését jósolják
  A lakáscélú ingatlanok piaca a növekedés új szakaszába lépett, mert a görögök vásárlási kedve ismét megnőtt.

Külföldi ingatlanvásárlás után érdeklődőknek

Scroll to top