A görög ingatlanárak további emelkedését jósolják

Az Athénban megrendezett görög ingatlan konferencia, a Prodexpo stílusos lezárása a sok szempontból trendfordító 2021-nek, amikor a koronavírus-járvány ellenére a lakáscélú ingatlanok piaca a növekedés új időszakába lépett. A görög ingatlanpiacot az alacsony tranzakciószám és a külföldi vásárlók dominanciája jellemezte az elmúlt évtizedben, de most a tranzakciószám és a görögök vásárlási kedve ismét megnőtt, megjelentek a befektetési célú vásárlók.

Görög ingatlanvásárlók a a 100.000-150.000€ ártartományt keresik

A görög szakemberek szerint mind az új építésű, mind a régebbi ingatlanok iránt többszörösére nőtt az érdeklődés. Igaz ez nem minden régiót és háztartást érint. A 15 évesnél fiatalabb lakások gyorsan elkelnek és például megélénkült az érdeklődés Attika északi és déli városnegyedeiben a 250.000-500.000€ ártartományban. De azt látni kell, hogy ez nem általános, ezt csak bizonyos réteg (orvosok, ügyvédek, vállalkozók) képes megfizetni. A többség a jobban megfizethető, kisebb, régebbi építésű ingatlanok, kevésbé felkapott helyek iránt érdeklődik a 100.000-150.000€ ártartományban. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legalább 20 éves, felújítandó ingatlanok váltak népszerűvé. Megjelentek a befektetési célú vásárlók és beruházók, akik turizmusra, rövidtávú bérbeadásra vásárolnak apartmanokat és egész tömböket.

Ezzel együtt a görögök egyre erőteljesebben érdeklődnek az alacsonyabb árfekvésű, de korszerű luxusotthonok iránt bizonyos athéni kerületekben (Palaio Falirio, Alimos, Elliniko, Vrilissia, Maroussi, Halandri, Agia Paraskevi and Holargos).

Berkshire Hathaway: Az áremelkedés folytatódik a következő 7 évben

Az érdeklődés az árak emelkedésében is érződik és a szakemberek szerint a tendencia folytatódik. A Berkshire Hathaway görög vezetője szerint a következő 5-7 évben az emelkedés folytatódik és becslése szerint a növekedés mértéke az egy számjegyű sávban lesz. A Geoaxis vezetője azt hangsúlyozta ki, hogy az elmúlt 20 évben az átlagkereset nem változott, míg a lakások árai 57 százalékkal emelkedtek, ami jelentősen befolyásolja a lakásépítéseket és lakástípusokat is.

A külföldiek érdeklődése ismét megnőtt

A nyár ismét felélénkítette a külföldi befektetők és vásárlók érdeklődését, a célkeresztjükben Attika, a népszerű üdülőhelyek és az Athéni Riviéra, azaz a luxusrezidenciáiról ismert déli városrészek (Kolonaki, Filothei, Palaio Psychico) vannak. A legnagyobb érdeklődést Ázsiából érzékelik. A külföldiek tudatosak, nem vásárolnak ész nélkül. Globális, több országban otthonosan mozgó, elismert ügynökökkel dolgoznak. Nem feltétlen Görögországban akarnak ingatlant vásárolni, a Földközi-tenger teljes európai régióját monitorozzák, azaz Spanyolországot, Dél-Franciaországot, Olaszországot és Ciprust is figyelemmel kísérik Görögország mellett.

Persze a külföldi vásárlók sem képeznek homogén csoportot. Vannak, akik nagyon drága ingatlanokat vásárolnak elsősorban Athén déli városrészeiben és a népszerű szigeteken. Ők többnyire az USA-ból és a Közel-Keletről érkeznek. Vannak, akik az Arany -vízum programon keresztül akarnak letelepedési engedélyt szerezni. Ők többnyire Kínából, Dél-Ázsiából, Közel-Keletről, Oroszországból és Törökországból jönnek. Ők olyan jó befektetést keresnek, aminek az értéke nő. A harmadik kategóriába azok a vásárlók tartoznak, akik Észak-Európából, Franciaországból, Ausztriából, Olaszországból érkeznek. Őket elsősorban a hasznosításból származó jövedelem, másodsorban a befektetés értéknövekménye érdekli. Ezért olyan ingatlanokat vásárolnak, amit rövid- vagy hosszútávon ki tudnak adni.


Görögországi ingatlanok iránt érdeklődök ezeket is elolvassák

 • Island hopping a görög szigeteken- KISOKOS
  A szigetjárás legkritikusabb az élvezetes utazási menetrend összeállítása, ami sok gyakorlati kérdést vet fel.
 • Island hopping Görögországban
  Aki a görög szigetek valamelyikén venne ingatlant, akkor a terepfelmérés talán legkellemesebb módja az island hopping, amivel szisztematikusan vagy ötletszerűen fedezhetjük fel a szigetek városait, tavernáit, strandjat.
 • A megfizethető álom, Görögország
  Görögországot a végtelen türkiz színű, sok esetben homokos, kavicsos tengerpartok, a fantasztikus nyarak, a napfényes tavaszok és a könnyű megközelíthetősége tette népszerűvé az elmúlt évtizedekben, de az elmúlt 2 év bizonyította, hogy kellemes és biztonságos úticél, ahonnan a távmunka sem megoldhatatlan. Különösen igaz ez a Thesszaloniki és a Halkidi-félsziget tengerparti területére. A Budapesttől 1200 km-re…Read More / További részletek→
 • Hol vásároljak külföldön ingatlant?
  Hol vásároljunk ingatlant kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen a helyszín mindig szorosan összefügg a kockázattűrő képességünkkel, a rászánható összeggel, a vásárlás céljával, a logisztikai előnyökkel, a lehetséges hozammal és a személyes preferenciánkkal.
 • A görög ingatlanárak további emelkedését jósolják
  A lakáscélú ingatlanok piaca a növekedés új szakaszába lépett, mert a görögök vásárlási kedve ismét megnőtt.

Külföldi ingatlanvásárlás után érdeklődőknek


Scroll to top