Albán riviéra

Albán riviéra

 

Albánia különleges természeti adottsággal rendelkező ország. Az elképesztően gyönyörű hegyvonulatai mellett 427 km tengerparttal rendelkezik. Északon, az Adriai-tenger mentén 273 km homokos, délen, a Jón-tenger mentén 154 km hosszú, kavicsos öblökkel szabdalt sziklás tengerpart húzódik.

Európa utolsó érintetlen tengerpartja az elmúlt két évtizedben nagyon sokat, néhol szinte a felismerhetetlenségig megváltozott, de még mindig rengeteg ok van, hogy megnézzük. Melyik része a legszebb, hova érdemes menni kérdésre a válasz nem egyértelmű, hiszen mindenki másért rajong. Van aki a hosszú sétákat preferálja a homokos tengerparton, van aki a sűrű éjszakai életet. Van aki inkább elbújna valami intim öbölben, van aki kajakozna egész nap. Nagy mázlija van az albánoknak, mert szinte mindenre és mindennek az ellenkezőjére van példa. Mi Ksamiltól Durresig végigjártuk, hogy lássuk a szépségeit, bár az időjárás miatt nem minden öbölbe jutottunk el. Ami közös a strandokban, fürdővárosokban, hogy a sokáig beépítetlen öblökre nagy hirtelen és kissé kócosan dobták rá az elég magas épületeket az elmúlt 10-20 évben. Emiatt több falu, város zsúfolt, a parkolás nem egyszerű, a közlekedés lassú, pedig mi nem a júliusi-augusztusi csúcsszezonban láttuk. Nem volt igazán fürdőidő, de így is számos gyönyörű pontot fedezhettünk fel és még van miért visszamennünk.

Albán tengerpart

Fehér homok

Ha fehér homokos tengerpartra vágyunk, akkor a görög határhoz közeli Ksamil. A Korfuval egy vonalban fekvő, Sarandatól 15 km-re délre fekvő település sziklás tengerparti öbleinek fehér homokja és a türkizkék tenger mesés kontrasztot alkot. A legnevesebb strand, a védett öbölben meghúzódó Bora Bora. Tulajdonképpen egy városi strand sok-sok szolgáltatással. Persze véges kapacitással, emiatt főszezonban zsúfolt. De tényleg gyönyörű, a homok a Karibbal vetekszik, egész pontosan szinte ugyanolyan, mint a mexikói Cosumelben. Ide könnyebb eljutni, mint Mexikóba, de ide sem könnyű. Tiranától 300 km-re fekszik és az autóút 4,5-5 óra, ha nem bíbelődünk városnézéssel, fényképezéssel, kajálással. Igaz, az út nagyon szép.

Hosszú, homokos tengerpart

Az Adriai-tenger partján fekvő Vlore és Durres öblei hosszú és meglehetősen széles tengerparttal rendelkeznek. Többnyire olyan publikus tengerpartok, amelyeket általában a part mögötti étterem, szálloda gondoz, ás fel, teríti napernyővel. Van, ahol meglehetősen agresszíven, szinte tenyérnyi helyet sem hagyva, van ahol jól megfér mellettük a törölközőt, saját napernyőt preferáló fürdőző. Ahol csak magánházak vannak a strand mögött, ott a tengerpart rusztikusabb, vadabb, kevesebb energiát, pénzt, munkát fektetnek a tisztításába.

Durres 15 km hosszú öble

Durres előnye, hogy közel van a reptérhez, Tiranához is, gyorsan és könnyen elérhető. A Golemig tartó közel 15 km hosszú, széles homokos tengerpartja szinte teljesen publikus, de vannak priváttá tett szakaszai, amit kerítéssel lezártak. Kimondottan szép az Arapaj városrésznél fekvő szakasza. Előnye, hogy városias, jól ellátott. A már inkább üdülőövezeti Shkallnuri rész nagy hátránya, hogy a túl közel épített főút szinte alig hagyott helyet a városnak. A legszebb, legelegánsabban kialakított sétány Shkëmbi i Kavajës magasságában kezdődik és Golemig elhúzódik. Sétány, éttermek, magánházak, szállodák. Igazi beach hangulat.

Vlore öble

Vlorë városa 150 km-re, 2,5 órányi autóútra van Tiranától. Vlorë öblét lezáró félszigetet tartják a Jón-tenger és az Adriai-tenger találkozási pontjának. A strand, az üdülőövezeti rész Vlorë tengerparti részétől Orikum strandjáig tart, de ez a 20 km hosszú partszakasz nem egységes. Orikum hosszú, homokos tengerpartja a központtól kicsit távolabb, a külvárosában van, de a haditengerészet telepe miatt nem ér ki a félsziget csücskéig. A part vonalában, az út másik oldalán éttermek. Vlorë széles, homokos tengerpartja mögött pálmafákkal szegélyezett gyönyörű sétányt, bicikliutat alakítottak ki, éttermekkel, boltokkal. Városias hangulatú rész, ami felveszi a versenyt a felkapott tengerpartokkal. Orikum és Vlorë között rengeteg apró, néhol keskenyebb, sziklás, néhol homokosabb, öblösebb partszakasz található, de az autóút szinte a tengerparton visz.

Borsh – a rejtett titok

Bizonyos szempontból nagy kedvenc Borsh, az utolsó háborítatlan, 7 km hosszú tengerpart, amit egyelőre elkerült az albánokra jellemző túlépítettség. A dramatikus parti út egy apró olívaültetvényekkel teli síkságba vezet. A város a tengerparttól távolabb, sőt a hegy oldalába települt, a parton mindössze egy négycsillagos szálloda van. A víz kristálytiszta, a part kavicsos, a hegyek fenségesek. Megközelítése nem könnyű. Sarandë-tól és Orikumtól is másfél-másfél órányi autózás. Igaz, az út mindkét irányban pazar.

Himarë

Himarë a Sarandë és Vlorë közötti legnagyobb üdülőváros, három nagy homokos stranddal, sétánnyal, éttermekkel, amit a viszonylag nagy szintkülönbség tesz izgalmassá. A tengerpartja viszonylag széles, a hatalmas eső miatt nem a tengerpartot, hanem a polipot teszteltük. (Kiváló volt)

Sziklás, kajakos

Személyes kedvenc Porto Palermo háromszögletű vára, ami egy bájos, védett öböl félszigetén van, pár kilométerre Borshtól. Körülötte sziklás, kavicsos öblök, egy majdnem szív alakú, hegyes sziget, kiváló kajakozó és fürdőhelyek. Van egy nagyobb, szépen kiépített része a Panoráma étterem gondozásában, de egyébként elég elvadult, inkább kiránduló, mint üdülőhely. Pedig a hely, a természet, a víz, a sziklák csodásak.

Ami csalódás- Sarandë

Sarandë öble nagyon szép. A Korfutól 10 km-re fekvő város dramatikus arculatát a Jón-tengerrel párhuzamosan futó Pindus hegység viszonylag magas vonulata határozza meg. A városban nagy szintkülönbségek vannak, ahonnan csodálatos a panoráma, de rengeteg a magas 6-7 szintes épület. Széles lépcsősorokon lehet lejutni a nagyon hangulatos tengerparti sétányra, de a fürödhető, kavicsos tengerpart zsebkendőnyi. Ami nagy előnye, hogy számtalan csodás, apróbb strand, fürödhető öböl van a 14 kilométerre fekvő Ksamil irányába.

Ingatlant venne Albániában?

Albánia a magyarok látókörébe az elmúlt két évtizedben tudott bekerülni, amelyre ráerősített a magyar és az albán kormány által támogatott, ezért elég olcsó WizzAir járat Tiranába. Persze, mi kalandvágyó magyarok kocsival, busszal, vagy Korfuból hajóval is kaphatóak vagyunk egy jó kirándulásra. Berat, Gjirokastra, Tirana izgalmas látnivalói ellenére ingatlanbefektetési szempontból a tengerpart lehet érdekes. A tiranai repülőtérről 30-40 perc alatt a tengerpartra érhetünk. Itt érhetjük el a jelentős kikötő várost, Durrest, Albánia második legnagyobb városát. Az  ország legrégebbi városa az Adriai-tenger partján, egy homokos tengerpartú öböl csücskén fekszik, Rómával egy vonalban, ahol a nappali középhőmérséklet még januárban sem esik 8 fok alá. A rendszerváltás óta a Durrestől induló közel 30 km hosszú partszakasz nagy változáson ment keresztül, a falusias környezetet felváltották a hotelek, apartmanházak, a partszakasz infrastruktúrája egyre szebb és fejlettebb. Nyilvánvalóan sok szempontból nem összevethető például a Francia Riviérával, de éppen ezért élvezhetjük azt a különleges pillanatot, amikor közvetlen tengerparti apartmant vásárolhatunk egy olyan helyen, ahol a négyzetméter árak a pesti panel árak alatt vannak, ahová másfél óra alatt odaérhetünk (na jó, reptéri transzfer, becsekkolással együtt 3) és nagy valószínűséggel egy árrobbanás előtti piacra léphetünk.

Budapesttől 4 órányira, a tengertől 100 méterre

Tengerparttól 100 méterre, tenger felé néző erkélyekkel. Szinte 3-4 óra alatt ott lehetünk Budapestről és tényleg panel áron megvehető. Széles,...Read More / További részletek→

59.000€

Panorámás, tengerpart közelében

Igazán szuper paraméterekkel rendelkező 2 hálószobás, 2 fürdőszobás, 2 erkélyes lakást kínálunk Durres tengerparti szakaszán. A Tirana repterétől fél órányi...Read More / További részletek→

32
92.000€

Tengerparttól 100 méterre új építésű lakások

Durres üdülővárosában, Golemben egy új üdülőközpont formálódik, ahol új építésű lakásokat lehet és érdemes vásárolni. Az év 5-6 hónapjában élvezhető...Read More / További részletek→

2
Eladva

Ébredjen tenger morajára!

Tengermorajára szeretne ébredni? Szeretne kilométereket sétálni a tengerparton? Akkor ez a tengerparton fekvő, tengerparti kilátással rendelkező, 2 hálószobával és 2...Read More / További részletek→

22
109.000€

Panoráma, homokos tengerpart

Albánia második legnagyobb  városának tengerparti városrészében található ez a 2-hálószobás, két erkéllyel, tengerparti kilátással rendelkező lakás, ami akár saját célra,...Read More / További részletek→

21
Eladva

Panorámás, tengerparti

Bár az őszies fényekben és hangulatban készült fényképeink nem azonnal igazolják, de fantasztikus érzés tengerparti ingatlannal rendelkezni, különösen, ha a...Read More / További részletek→

112
Eladva

Tengerparti penthouse jó áron

Albánia második legnagyobb városának, Durresnek,a Tiranától közel 40 km-re fekvő kikötő városnak a legnagyobb vonzereje a Golemig tartó 24 km...Read More / További részletek→

221
Eladva