Görög ingatlanvásárlás 13 égető kérdése

Az ingatlanvásárlás bárhol ijesztő feladat, de ez különösen igaz egy olyan országban, mint Görögország, ahol a jogszabályok folyamatosan változnak és a gazdaságban is elég nagy kilengések vannak. De szerencsére az ingatlanpiacon is jelentős szereplőnek számító Sotheby’s összegyűjtötte az alapinformációkat, ami feltétlen szükséges azoknak, akik görögországi ingtlanvásárlásban gondolkodnak.

1. Szükségem van ügyvédre?

Nem, ez már nem kívánalom. Ám ajánlott, hiszen ő az aki rendelkezik azzal a jogosítvánnyal, ami az ingatlan elmúlt 20 évének a leellenőrzésére szükséges. Hitel miatti jelzálogbejegyzéssel terhelt-e? Van-e bármilyen követelés az ingatlannal kapcsolatban? Szolgalmi joggal, elővásárlási joggal terhelt-e? Kisajátították-e? Szóval felfedheti az ingatlannal kapcsolatos összes terhet. Azt is le tudja ellenőrizni, hogy az eladó megfizette-e az összes őt érintő ingtalanadót.

2. Szükségem van közjegyzőre?

Igen. Görögországban a kormány által meghatalmazott közjegyző feladata minden ingatlannal kapcsolatos tranzakció igazolása, beleértve az elkészítését és ellenőrzését minden hivatalos dokumentumnak, biztosítja az ingatlan jogi átadását.

3. Szükségem van könyvelőre?

Igen. Nélkülözhetetlen, hogy a folyamat elejétől segítsen egy könyvelő, aki elkészíti az adóbevallást, értelmezi az ingatlanadóról szóló jogszabályokat.

4. Szükségem van ingatlanfelügyelőre?

Igen. Ő az aki biztosítja, hogy az használatbavételi engedéllyel rendelkező épület az engedélyezett kiviteli terveknek megfelel. Ezt a feladatot a görög ügyvédi irodák általában megfelelő szakértőknek adják ki.

5. Szükségem van adószámra?

Igen. Minden ingatlanvásárlónak görög adószámmal (AFM) kell rendelkezni, beleértve a külföldieket és a folyamatosan külföldön élő lakosokat. Az adóhivatal helyi pontjai adják ki. A szolgáltatás ingyenes.

6. Mit jelent az adózás szerinti becsérték?

A görög adóhivatal (ahogy a magyar is) megállapítja az ingatlan adózási becsértékét. Viszont a magyarral ellentétben, ez az érték lényegesen alacsonyabb, mint a vételi ár és nem a vagyonszerzési illeték, hanem az éves ingatlanadó alapját képezi. A vagyonszerzési illetéket a vételi ár után kell fizetni.

7. Szükségem van görög bankszámlára?

Nem. De sokkal kényelmesebb, ha van. Mivel minden görög banknak hatékony internetes rendszere van angol nyelven, ez nem is jelent problémát.

8. Mi a vásárlás folyamata?

A görög ingatlan vásárlásának a folyamata gyors és egyszerű. Általános szabályként azt lehet elmondani, hogy

  • meg kell bízni ügyvédet, aki gondoskodik a közjegyzőről és az ingtalanfelügyelőről.
  • alá kell írni egy szándéknyilatkozatot, ami tartalmazza a szerződés/megállapodás leglényegesebb pontjait és ami alapján a szükséges jogi, műszaki ellenőrzéseket végre lehet hajtani. Ez kb. 2-4 hetet vesz igénybe.
  • alá kell írni egy előszerződést és fizetés ütemezési megállapodást vagy végső adásvételi szerződést.

9. Mennyi addícionális költsége van a vásárlásnak?

A szolgáltatási díjakkal, vagyonszerzési illetékkel együtt kb. 10% addícionális költséggel kell számolni a beszerzési áron felül. A vagyonszerzési illeték 3,09%, az ügyvéd díja 1,2%, a közjegyző díja 1,2%, az ingatlanügynök díja 3+%, az ingatlanfelügyelő jelentése kb. 5.000€ egy-egy ingatlnra. A díjakra még 24% áfát is felszámításra kerül.

10. Mint ingatlantulajdonosnak, van adóbevallási kötelezettségem?

Igen. A görög állam minden Görögországban ingatlantulajdonnal rendelkező számára előírja az E9 nyomtatvány benyújtását. Még azoknak is, akik nem Görögországban élnek vagy nem szereznek jövedelmet Görögországban. Ezt vagy egy görög ügyvéd, vagy egy görög könyvelő tudja megoldani.

11. Kell fizetnem éves ingatlanadót?

A 400.000 eurónál kisebb becsértékű ingatlanok után nem kell ingatlanadót fizetni. 400.000€ felett, minden újabb 100.000€ után progresszív adót kell fizetni. 0,1%-0,9% között. Így pl egy 800.000€ értékű ingatlan esetén az éves adó 1.900€.

12. Örököseimnek kell majd örökösödési adót fizetni?

Görögországban az ingatlan örökösödési adója egyszeri 1% egyenesági leszármazottaknak, de van egy örökösödési adó mentes sáv (95.000€) és csak e felett kell örökösödési adót fizetni. 250.000€ értékű ingatlan örökösödési adója 1.550€.

13. Vehetek fel jelzáloghitelt Görögországban?

Jelzáloghitelt csak azok vehetnek fel Görögországban, akiknek van görögországi bevétele és van egy másik ingatlana fedezetként.


Görögországi ingatlanok iránt érdeklődök ezeket is elolvassák

  • Island hopping a görög szigeteken- KISOKOS
    A szigetjárás legkritikusabb az élvezetes utazási menetrend összeállítása, ami sok gyakorlati kérdést vet fel.
  • Island hopping Görögországban
    Aki a görög szigetek valamelyikén venne ingatlant, akkor a terepfelmérés talán legkellemesebb módja az island hopping, amivel szisztematikusan vagy ötletszerűen fedezhetjük fel a szigetek városait, tavernáit, strandjat.
  • A megfizethető álom, Görögország
    Görögországot a végtelen türkiz színű, sok esetben homokos, kavicsos tengerpartok, a fantasztikus nyarak, a napfényes tavaszok és a könnyű megközelíthetősége tette népszerűvé az elmúlt évtizedekben, de az elmúlt 2 év bizonyította, hogy kellemes és biztonságos úticél, ahonnan a távmunka sem megoldhatatlan. Különösen igaz ez a Thesszaloniki és a Halkidi-félsziget tengerparti területére. A Budapesttől 1200 km-re…Read More / További részletek→
  • Hol vásároljak külföldön ingatlant?
    Hol vásároljunk ingatlant kérdésre nincs egyértelmű válasz, hiszen a helyszín mindig szorosan összefügg a kockázattűrő képességünkkel, a rászánható összeggel, a vásárlás céljával, a logisztikai előnyökkel, a lehetséges hozammal és a személyes preferenciánkkal.
  • A görög ingatlanárak további emelkedését jósolják
    A lakáscélú ingatlanok piaca a növekedés új szakaszába lépett, mert a görögök vásárlási kedve ismét megnőtt.

Külföldi ingatlanvásárlás után érdeklődőknek

Scroll to top