Bor, golf, lovaspóló, Etyekwood

Bor, golf, lovaspóló, Etyekwood

Ha valaki nem hiszi el, hogy Etyek a Budapest környéki települések közül a legprosperálóbbak egyike és ezzel együtt az ingatlanbefektetések nyertese lehet, az nézzen gyorsan a térképre. Ne tévesszen meg senkit az a tény, hogy a Zsámbéki-medence szélén, az Etyeki-dombság kezdetén fekvő település közigazgatásilag Fejér megyéhez tartozik, hiszen Pest megye határa nincs 2 km-re és a Gellérthegy sincs messzebb 26 kilométernél. Igaz, nem Etyeken keresztül vezet a legrövidebb és leggyorsabb út az Alcsútdobozi arborétumba, vagy a Felcsúti Stadionhoz, de meghatározó, hogy ezek sem esnek távolabb Etyektől, mint Budapest. Nem véletlen, hogy nem csak leporolták a 2011 óta dédelgetett terveket a Budapest és a Velencei-tó közötti kerékpárút megépítéséről, de a források allokálása mellett azt a vitát is eldöntötték, hogy a legrövidebb és leggyorsabb, vagy a leglátványosabb úton vezessen keresztül és úgy tűnik, győzött a látványosság. A kormány bevállalja a több, mint tíz kilométeres kerülőt, és  a kerékpárutat az Etyeki-dombság (no és Alcsútdoboz, Felcsút), az Etyek-Budai Borvidék dimbes-dombos tájain vezeti keresztül a táj szépsége miatt.

De nem csak földrajzi szempontból kitűnőek a környék adottságai, amit jól bizonyít, hogy a Bicskétől Pákozdig húzódó 1600 hektárnyi, a Franciaország északkeleti részén elterülő Champagne borvidékhez mérhető szőlőültetvény 1990-ben borvidéki rangra emelkedett. Egyébként  Etyek  mezőgazdaságának felvirágoztatása  1720 és 1770 között kezdődött, annak a 112 betelepített német családnak köszönhetően, akik a letarolt földek felszántásával, erdők kiirtásával néhány évtized alatt megalapozták a termelést. A terület a főváros szőlőskertjévé csak az 1860-as évektől vált.  A szőlőtelepítések mellett ekkor épült az a több száz, kőből rakott pince, amelynek jelentős része most is használatban van. Ezzel együtt a szőlőtermelés, szüret és feldolgozás speciális eszközei is fejlődtek,  és monumentális, ma is működőképes bálványsajtók készültek.

etyek-16.jpg

Jót tett az Etyeki borvidéknek a századforduló után, hogy  Törley József  felfedezve az etyeki bor  pezsgő készítéséhez alkalmas kiváló tulajdonságait, szinte kizárólagosan vásároltatta fel budafoki pezsgőgyára számára. Igaz, a II. világháború után a helyi szőlőkultúra is válságba jutott, de az 1955-ös év meghozta a fordulatot, amikor megalakult a Hungarovin borgazdasági kombinát etyeki célgazdasága. Az etyeki Borvidék megnevezést az 1997. évi bortörvény Etyek-Budai Borvidékre változtatta.

etyek-15.jpg

Etyek legújabb kori történetében nagy szerep jutott a  zenészként, rádiósként, marketingesként, bortermelőként is markáns személyiségnek, Rókusfalvi Pálnak, aki az Etyekre szervezett borkóstolós eseményeivel a ma már 4318 fős nagyközségbe vonzotta a különleges atmoszféra iránt vonzódó borszerető közönséget.  Az általa kezdeményezett és a többi borász által is felkarolt programok, az Etyeki piknik, a gasztrosétány a település életének szerves részévé vált. Az Etyeki borút ma már nem csak a borkedvelők számára ismert.

etyek-10.jpg

De az Etyeki-dombság, a Zsámbéki-medence talán a borászatok miatt, talán a festői táj  vagy Budapesthez való közelsége miatt a borászokon túl más iparágak figyelmét is felkeltette. 2007-ben ide települt  a hat műteremből álló, Korda Sándorról elnevezett filmstúdió, a Korda filmstúdió, melynek tulajdonosai, Demján Sándor nagyvállalkozó, Andy Vajna hollywoodi producer, Peter Munk és Nathanial Rothschild.

etyek-4.jpg

A természetközeli, úri sportok is megtalálták a festői környéket. Így a lovaspóló és a golf.

A La Estencia Polo Club 1998-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönségnek. Egy póló pálya és egy gyakorló pálya „ stick and ball field „várja a játékosokat, valamint a nem játszó barátok a klubházban hűsölhetnek és csillapíthatják szomjukat. Egy 16 boxos istálló és több karám nyújt kényelmes tartózkodást a lovak számára is. A kontinentális éghajlatnak köszönhetően a póló szezon általában május 1-től október 30-ig tart.

Nem messze, a Tabajdi Váli-völgyi réten található a Magyar Polo Club által működtetett,  lovaspólózáshoz szükséges teljes infrastruktúrával rendelkező Lovaspóló Akadémia, ahol 1999-től kezdődően  indult meg a pólósport tevékenység. Angol boxos istállók, homokos és zöld karámok, öltöző helyiségek, klubház, 2 nemzetközileg elfogadott méretű, szükség esetén öntözhető  lovaspóló pálya áll rendelkezésére a sportolni vágyok számára a csodálatos szépségű Váli-völgyben.

Alcsútdobozon található a Pannonia Golf & Country Club, amelynek 18 lyukú golfpályáját a híres osztrák pályatervező, Hans G. Erhardt tervezte. A pálya egy völgyben húzódik, így a fairwayek változatos formái kiváló golfos élményt nyújtanak. Nyolc szakaszon tavak színesítik a játékot, és kihívást jelenthetnek a dimbes-dombos greenek zászló pozíciói is. A 6 különböző elütő hely igazi, korrekt képet adhat kezdő és haladó játékosoknak golftudásukról. A természeti környezet, a gyönyörű és gondosan ápolt pálya kiváló ütésekre inspirálja a golfozót.

pannonia-golf-5.jpg

Az Etyeki borút, az Etyeki piknik, a Korda filmstúdió, a Pannónia Golfklub, a La Estancia Polo Club, a Magyar Polo Club, az Alcsúti Arborétum, a kisvasút közelsége nem csak a térképre helyezi fel Etyeket, de a társasági történések középpontjába is teszi.

Ami  a jó hír, ha megtetszett a vidék, Etyek, akkor ezek a telkek segíthetnek beteljesíteni az álmát:

Nothing found, please check back later. / Találatok száma 0, de később érdemes újra leellenőrizni.